Ičići
Razgovor sa TZ Ičići
5.7.2015. 14:39:20h
TZ Ičići - 100 000 noćenja na 800 stanovnika
Jedino nedostaje hotelski kapacitet koji bi još dodatno obogatio ponudu, kao i uređenje te unapređenje postojećeg kampa

Kako bi dodatno promovirali Hrvatski turizam u svim kutcima Lijepe naše proveli smo manju anketu među svim turističkim zajednicama u Hrvatskoj.

Zahvaljujemo na svim odgovorima koje smo do sada zaprimili.

TZ Ičići

Ičići plaža

- Koje općine i naselja pokriva vaša turistička zajednica?
Ičići i Poljane

- S koliko registriranih kreveta u privatnom smještaju (apartmanima, sobama), hotelima i kampovima raspolaže turistička zajednica?
1400 smještajnih kapaciteta, od toga 780 u privatnom smještaju, kamp 300, hotela nemamo, ostalo su stanovi za odmor ( + ACI Marina + lučica s turističkim vezovima gdje se po novom Zakonu ne vodi statistika) - sveukupno 100 000 noćenja na 800 stanovnika

- Nalazi li se na području vaše turističke zajednice hostel?
Ne.

- Smatrate li da vaša turistička zajednica raspolaže s dovoljno turističkih kapaciteta i objekata zanimljivih turistima?
Da.

- Jeste li zadovoljni prošlogodišnjom turističkom sezonom i gdje vidite najveću mogućnost rasta u budućnosti?
Da, jedino nedostaje hotelski kapacitet koji bi još dodatno obogatio ponudu, kao i uređenje te unapređenje postojećeg kampa.

- Otkuda dolazi većina turista koji posjećuju vašu turističku zajednicu i što ih po vašem mišljenju privlači?
Njemačka, Rusija, Mađarska, Austrija, Italija – većinom su to dugogodišnji gosti koje najviše privlači gostoljubivost domaćina kod kojeg borave.
Uređenost plaže, mjesta, hortikulturno uređenje objekata za smještaj, gastro ponuda, sportska ponuda.

Ičići Open 2014.- međđunarodni turnir odbojke na pijesku

- U kojim specifičnim turističkim nišama, stranim ili domaćim tržištima prepoznajete najveći potencijal za budući rast? Koje konkretne korake provodite u tom smjeru?
Želimo iskoristiti naše komparativne prednosti, što više promovirati sportski turizam kroz edukativne aktivnosti; škola jedrenja, škola odbojke na pijesku; isto tako,prošle smo godine osmislili nove turističke proizvode i promovirali ih kroz dvije nove manifestacije, a to su „Ičići Open“ i „Regata barkajola Melkior Paragvaj“.
Nadogradnjom u kvaliteti pripreme i realizacije iz godine u godinu ove manifestacije bi trebale postati
turistički projekt cijele zajednice i u konačnici prikazati vrijednosti kojima je mjesto Ičići imao i sačuvao
turističku prednost i vlastiti identitet.

- Koje kapitalne turističke projekte očekujte ili planirate u narednom razdoblju?
Ovisimo o lokalnoj samoupravi, Gradu Opatiji.

- Kako namjeravate produžiti sezonu ili smatrate da to nije moguće?
Imamo cjelogodišnji turizam, iako smo prvenstveno ljetna destinacija  - - produženje sezone u tom nekom smislu je moguće jedino uz suradnju svih pravnih subjekata, ukoliko za to postoji interes svih zajedno. A tu je i pitanje da li je cjelokupna infrastruktura ''spremna'' prihvatiti toliko količinu turista kroz cijelu godinu, i pri tome mislim, kao što je u  7. i 8. mjesecu. Naime, mora se uzeti u obzir da za dobru uređenost mjesta mora postojati mjera koja se ne smije prekoračiti, ako gosti žele uživati i imati sve na raspolaganju u svakom trenutku.

- Što su, po Vama, najjači turistički aduti vaše turističke zajednice?
Plaža, ACI Marina, kamp, manifestacije, gostoljubivost kako privatnih iznajmljivača tako i svih koje se bave turizmom, razna događanja.

- Koliki je proračun turističke zajednice i na što se prvenstveno troši?
500.000 kn. Prvenstveno se troši na osmišljavanje novih turističkih proizvoda i njihovu promociju.

marina Ičići

- Što biste turistima koji prvi put stižu preporučili za pogledati, posjetiti ili zabaviti se te koje biste sportske sadržaje izdvojili?
Mjesto Ičići kao turistička destinacija svojim sadržajima prvenstveno privlači mlade obitelji i sve ostale koji aktivno žele provesti svoj odmor. Blizina Parka prirode Učka i obilježene pješačke staze iz centra mjesta napravljene su za goste željne planinarenja, dok će oni koji žele svoje slobodne dane provesti u neposrednom kontaktu s čistom i neuništenom prirodom moći boraviti u prostranom i uređenom autokampu. Tenis tereni, tereni za paintball, turniri u speedmintonu, rukometu i odbojci n apijesku, samo su neki od sportskih mogućnosti i zabave. Glavna plaža bogata je opremom koja će razveseliti najmlađe, podijeljena je na betonski, šljunčani i pješčani dio te je dvanaesti put zaredom nositelj plave zastave. Plavu zastavu kao simbol kvalitete nosi i ACI Marina, koja ima oznaku prve kategorije i kao takva pruža sve potrebno za ljubitelje nautičkog turizma.

- Da ste vi turist u na odmoru u vašoj turističkoj zajednici, a vani nekoliko dana pada kiša, što biste radili?
U mjestu se može pogledati kuća u kojoj je stanovao Ivo Robić,  koja je sad pretvorena u Crkvu Sv. Ivana od Boga.
Restoran Lučica, koji je karakterističan jer je dizajniran sa 50.000 školjki, slikama od kojih svaka nosi priču, koju će vlasnik rado prepričati gostu.
Događanja, od kojih se mnoga odvijaju bez obzira na vrijeme, kao što je ''Noć kampera'' ( ove godine uz suradnju TZ Ičići i Autokampa Ičići ide po prvi put, te manifestacije Liburnia Film Festival).
Mjestu Ičići nedostaje centar mjesta, s kojim bi se osmislio konkretan koncept, sa galerijama (od kojih se jedna upravo otvara) i predstavila baština koja se prikuplja već godinama i koja već postoji.

- Hrvatski turizam prvenstveno je poznat po plažama i obali. Možete li izdvojiti svoju turističku zajednicu iz tog profila i po čemu?
Kao što je već spomenuto, potencijal postoji, samo je pitanje da li postoji interes da se osim sunca i mora, sportskog i nautičkog turizma, veća promocija stavlja na kulturu, baštinu i ostale oblike turizma koji bi se mogli promovirati. To ne ovisi o želji pojedine Turističke zajednice, nego o puno drugih okolnosti i raznih dionika u gospodarstvu.

Tatjana Bartolin

Piše: Domagoj Skledar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved