Dugopolje
Razgovor sa TZ Dugopolje
11.7.2015. 11:52:02h
TZ Dugopolje - U smjeru sportskog turizma ide i najveći dio projekata koje pripremamo
Većina turista u našoj općini gosti su hotela Katarina koji su tu na proputovanju, a posjećuju odredišta kao što su nacionalni parkovi, gradovi Split, Trogir i Dubrovnik itd.
TZ Dugopolje

Kako bi dodatno promovirali Hrvatski turizam u svim kutcima Lijepe naše proveli smo manju anketu među svim turističkim zajednicama u Hrvatskoj.

Zahvaljujemo na svim odgovorima koje smo do sada zaprimili.

TZ Dugopolje

Špilja Vranjača u naselju Kotlenice

- Koje općine i naselja pokriva vaša turistička zajednica?
Naša turistička zajednice pokriva samo naselja općine Dugopolje, a to su, uz Dugopolje, Koprivno, Kotlenice i Liska.

- S koliko registriranih kreveta u privatnom smještaju (apartmanima, sobama), hotelima i kampovima raspolaže turistička zajednica?
U privatnom smještaju imamo samo 28 registriranih kreveta (tri kuće za odmor i jedan apartmanski smještaj) dok trenutno jedini hotel na području općine Dugopolje hotel Katarina kategorije četiri zvjezdice raspolaže sa 180 soba i 400 kreveta!

- Nalazi li se na području vaše turističke zajednice hostel?
Ne.

Sportski centar "Hrvatski vitezovi"

- Smatrate li da vaša turistička zajednica raspolaže s dovoljno turističkih kapaciteta i objekata zanimljivih turistima?
Zasigurno nam nedostaje još privatnog smještaja, u tri godine postojanja turističke zajednice registrirana su tek četiri objekta. S radom hotela Katarina u potpunosti smo zadovoljni što govore i brojke od oko 39 000 ostvarenih noćenja u prošloj godini! Što se primarnih turističkih atrakcija tiče u naselju Kotlenice nalazi se špilja Vranjača – zaštićeni geomorfološki spomenik prirode. Špilja je inače otvorena za turiste po prvi put 1929. godine, a po bogatstvu špiljskih ukrasa zasigurno je jedna od najljepših špilja u Dalmaciji. Sjeverne padine planine Mosor također obiluju brojnim manjim špiljama i jamama. Na području općine nalazi se i mreža antičkih rimskih cestovnih komunikacija koji tek trebaju doživjeti svoju turističku valorizaciju putem uređenih tematskih staza.

Tour of Croatia u prolasku kroz Dugopolje

- Otkuda dolazi većina turista koji posjećuju vašu turističku zajednicu i što ih po vašem mišljenju privlači?
Većina turista u našoj općini gosti su hotela Katarina koji su tu na proputovanju, a posjećuju odredišta kao što su nacionalni parkovi, gradovi Split, Trogir i Dubrovnik itd. Od europskih zemalja najviše gostiju dolazi iz Španjolske, Italije i Francuske dok s azijskog tržišta bilježimo najveći broj gostiju iz Južne Koreje, Japana i Tajvana. Gosti su u Dugopolje ipak najviše privučeni lokacijom i kvalitetnom prometnom povezanošću sa gradom Splitom i autocestom A1.

- Jeste li zadovoljni prošlogodišnjom turističkom sezonom i gdje vidite najveću mogućnost rasta u budućnosti?
U potpunosti smo zadovoljni, s obzirom da se ne radi o tradicionalnoj turističkoj destinaciji, a turistička zajednica radi tek tri godine. Turistički promet u stalnom je porastu, a svake godine dobivamo nove turističke sadržaje (pješačke, biciklističke i planinarske staze, odmorišta, seoska domaćinstva, sportsko-rekreacijske sadržaje itd.) Za nešto veći rast i značajniju ulogu u turizmu potrebno je još jako puno sadržaja, ali i jako puno investicija i vremena, s obzirom na skromne primarne turističke atrakcije.

Planinarenje na Mosor

- U kojim specifičnim turističkim nišama, stranim ili domaćim tržištima prepoznajete najveći potencijal za budući rast? Koje konkretne korake provodite u tom smjeru?
Orijentirani smo prvenstveno na aktivni odmor i sportski turizam. Nalazimo se u podnožju sjevernih padina planine Mosor koje su pogodne za trekking i planinarenje, a brojni makadamski i asfaltni putevi izvrsna su podloga za biciklizam. U smjeru sportskog turizma ide i najveći dio projekata koje pripremamo. Ove godine npr. izgradit ćemo tri biciklistička odmorišta uz biciklističke staze, a planiramo i uređenje manje špilje pod nazivom Kraljeva peć na Mosoru.

- Koje kapitalne turističke projekte očekujte ili planirate u narednom razdoblju?
Centar za posjetitelje Splitsko-dalmatinske županije (Central Dalmatia Visitors Centre) naziv je projekta financiranog iz potpora Ministarstva turizma, a nositelj projekta je Splitsko-dalmatinska županija. Radi se o izradi projektne dokumentacije za izgradnju centra za posjetitelje na prostoru Sportskog centra ''Hrvatski vitezovi'' u Dugopolju. Glavna funkcija centra bit će predstavljanje cjelokupne turističke ponude županije, s naglaskom na Dalmatinsku zagoru. Izrada dokumentacije je u tijeku, a početak izgradnje centra očekuje se kroz slijedeću godinu. Željno iščekujemo početak gradnje centra.

- Kako namjeravate produžiti sezonu ili smatrate da to nije moguće?
Većina naših projekata odnosi se na sportski turizam kojim se u Dalmatinskoj zagori može baviti skoro tijekom cijele godine (planinarenje, biciklizam, sportske manifestacije…) Naglasak se daje i na razvoj gastronomske ponude i otvaranje novih seoskih domaćinstava, kušaonica meda, pršuta i sira i potiče se njihov rad tijekom cijele godine. Sportski turizam i gastronomija glavni su aduti za produženje sezone u Dalmatinskoj zagori.

Špilja Vranjača u naselju Kotlenice

- Što su, po Vama, najjači turistički aduti vaše turističke zajednice?
Imamo jasnu viziju, jasno definirane razvojne projekte i nove turističke proizvode na kojima radimo te izvrsnu suradnju sa susjednim turističkim zajednicama, jedinicama lokalne i regionalne samouprave te ostalim javnim tijelima uključenim u turizam. Vjerujemo da ćemo kroz nekoliko godina od Dugopolja napraviti ugodno malo izletište u predvorju Dalmatinske zagore.

- Koliki je proračun turističke zajednice i na što se prvenstveno troši?
Proračun naše turističke zajednice iznosi oko pola milijuna kuna i sukladno zakonskim odredbama i smjernicama HTZ-a troši se na promociju destinacije, razvoj novih turističkih proizvoda i inicijativa te organizaciju kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija.

- Što biste turistima koji prvi put stižu preporučili za pogledati, posjetiti ili zabaviti se te koje biste sportske sadržaje izdvojili?
Definitivno bih preporučio izlet u špilju Vranjaču, spomenik prirode u naselju Kotlenice, koja je udaljena nekih 10 minuta vožnje od Dugopolja. Obilazak špilje u stručno vođenje traje oko sat vremena. Za dobru okrjepu nakon posjeta špilji preporučio bih seosko domaćinstvo obitelji Dodoja u starom dijelu Dugopolja. Ljubitelji shoppinga mogu doći na svoje odlaskom u neki od outlet centara u gospodarskoj zoni Podi. Za opuštanje i wellness preporučam hotel Katarina.

- Hrvatski turizam prvenstveno je poznat po plažama i obali. Možete li izdvojiti svoju turističku zajednicu iz tog profila i po čemu?
Iako smo blizu grada Splita i srednjodalmatinske obale, ne nalazimo se na obali stoga nije lako ''odvući'' turiste s mora u zaleđe. Turističke zajednice u splitskom zaleđu svoju strategiju trebaju bazirati na aktivnostima koje su nadopuna programu ''sunce i more'' na obali. Dakle, razvoj sportskog turizma i aktivnog odmora uz jedinstvenu gastronomsku ponudu ključ su uspjeha turizma u ovom dijelu Dalmatinske zagore, na čemu intenzivno radimo.

Piše: Domagoj Skledar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved