Jastrebarsko
Razgovor sa TZ Jastrebarsko
11.7.2015. 12:28:30h
TZ Jastrebarsko - Jastrebarsko je na dobroj lokaciji u odnosu na Zagreb
Dobro bi došlo otvaranje smještajnih objekata na području centra Jastrebarskog kako bi se olakšao boravak ljudima koji ne posjeduju osobni automobil i koji bi htjeli biti u centru grada.
Domagoj Skledar / CroatiaLink.com

Kako bi dodatno promovirali Hrvatski turizam u svim kutcima Lijepe naše proveli smo manju anketu među svim turističkim zajednicama u Hrvatskoj.

Zahvaljujemo na svim odgovorima koje smo do sada zaprimili.

TZ Jastrebarsko

Plješevica

- Koje općine i naselja pokriva vaša turistička zajednica?
Grad Jastrebarsko se nalazi u Zagrebačkoj županiji, a područje Jastrebarskog prostire se na 229 km². Prema broju stanovnika iz 2011. godine, u Jastrebarskom živi 16 667 stanovnika, a čini ga 60 gradskih naselja. Ovaj kraj čine tri različite prirodne cjeline. Na sjeveru je vapnenačko-dolomitni masiv Žumberačke gore, na koji se naslanja plodno, vinorodno Prigorje, a prema jugoistoku, sve do rijeke Kupe prostire se Pokuplje, s ornitološkim rezervatom Crna Mlaka. Sa susjednim, samoborskim područjem jaskanski je kraj povezan cestama koje vode iz Jastrebarskog preko Plešivice te iz Kostanjevca preko Žumberka. Na jugoistoku se nadovezuje velikogoričko područje.

- S koliko registriranih kreveta u privatnom smještaju (apartmanima, sobama), hotelima i kampovima raspolaže turistička zajednica?
Turistička zajednica raspolaže sa 187 registriranih kreveta.

- Nalazi li se na području vaše turističke zajednice hostel?
Na području naše turističke zajednice ne nalazi se hostel.

Pleševica

- Smatrate li da vaša turistička zajednica raspolaže s dovoljno turističkih kapaciteta i objekata zanimljivih turistima?
Smatramo da bi dobro došlo otvaranje smještajnih objekata na području centra Jastrebarskog kako bi se olakšao boravak ljudima koji ne posjeduju osobni automobil i koji bi htjeli biti u centru grada. Jastrebarsko je na dobroj lokaciji u odnosu na Zagreb pa bi veći broj smještajnih objekata u centru grada moga privući veliki broj posjetitelja koji su poslovno ili samo turistički u Zagrebu, a žele odsjesti izvan gradske vreve. Bilo bi poželjno otvoriti različite vrste smještajnih objekata kako bi bili privlačni različitim ciljnim skupinama te bi također izrazito dobro došlo otvaranje objekta koji može primiti autobus (cca. 50 ljudi) raspoređen u jednokrevetne i dvokrevetne sobe).

- Jeste li zadovoljni prošlogodišnjom turističkom sezonom i gdje vidite najveću mogućnost rasta u budućnosti?
Zadovoljni smo prošlogodišnjom turističkom sezonom. Mislimo da se otvaranjem novih smještajnih objekata, a pogotovo u samom centru Jastrebarskog (za ljude koji ne posjeduju osobni automobil pa im je problem doći do smještaja izvan centra grada) otvara mogućnost povećanja turističkih dolazaka. Drugu mogućnost rasta vidimo u ''zaustavljanju'' biciklista koji prolaze kroz naš grad u sve većem broju.

Jastrebarsko

- Otkuda dolazi većina turista koji posjećuju vašu turističku zajednicu i što ih po vašem mišljenju privlači?
Najviše dolazaka ostvaruje se iz Njemačke, Italije, Srbije i Slovenije. Najviše ih privlači blizina Zagreba, očuvana prirodna ljepota te bogato kulturno nasljeđe i domaća hrana.

- U kojim specifičnim turističkim nišama, stranim ili domaćim tržištima prepoznajete najveći potencijal za budući rast? Koje konkretne korake provodite u tom smjeru?
Najveći potencijal za rast vidimo u razvoju ciklo turizma te eno i gastro turizma. 
Koraci: Prijavljivanje na razne natječaje kako bi se dobila sredstva za razvoj i unaprjeđenje mogućnosti razvoja navedenih vrsta turizma.

- Koje kapitalne turističke projekte očekujte ili planirate u narednom razdoblju?
Najavljeno je otvorenje hotela, a i rade se studije za veliki projekt o kojem trenutno ne možemo službeno govoriti.

- Kako namjeravate produžiti sezonu ili smatrate da to nije moguće?
Moguće je produžiti sezonu. Turistička zajednica grada Jastrebarskog zajedno sa 14 gradova i općina Zagrebačke županije prijavila se u projekt Hrvatske turističke zajednice pod nazivom „PPS destinacija“. U sklopu projekta provoditi će se aktivnosti kojima će podupirati razvoj turističke ponude i aktivnosti upravljanja destinacijom, a to se prvenstveno odnosi na razvoj ponude destinacija u razdoblju pred i posezone (PPS).

GrkoKatolička crkva Blagovijesti, Strmac Pribićkis

- Što su, po Vama, najjači turistički aduti vaše turističke zajednice?
Iskustvo u provođenju europskih projekata jer je usprkos manjku zaposlenih turistička zajednica  uspjela provesti 2 europska projekta (IMS – namijenjen seoskim gospodarstvima i WINE – namijenjen vinarima), praktično iskustvo zaposlenih u turizmu

- Koliki je proračun turističke zajednice i na što se prvenstveno troši?
Proračun turističke zajednice varira ovisno o prihodima koji se ostvaruju na natječajima.

- Što biste turistima koji prvi put stižu preporučili za pogledati, posjetiti ili zabaviti se te koje biste sportske sadržaje izdvojili?
Preporučili bismo im Plešivičku vinsku cestu gdje se u tradicionalno uređenim objektima mogu počastiti kvalitetnim vinima autohtonih i svjetski poznatih sorti te uživati u pogledu na plešivičke obronke prošarane vinogradima i domaćoj hrani. Također, preporučili bi im da razgledaju Gradski muzej i galeriju te prošetaju kroz park dvorca Erdody koji se spomenik parkovne arhitekture. Mogu razgledati crkvu Sv. Nikole, franjevački samostan i crkvu Sv. Marije, Bačvarsku zbirku obitelji Golub koja je proglašena kulturnim dobrom RH. Posjetitelji koji imaju auto mogu razgledati Mlinarovu ižu – obnovljeni mlin uz potok Draga u Dragi Svetojanskoj, mlinarova “iža” i etno zbirka u “komori” daju nam cjelovit prikaz kako je nekada živio i radio mlinar i njegova obitelj. Također, preporučamo da se razgleda imanje Repro Eko na kojem se nalazi obnovljeni mlin u četvrtoj generaciji vlasnika, prostor za seminare i radionice eko-karaktera, proizvodi brašna mljeveni na kamenu, tofu, seitan…
Okolica Jastrebarskog pruža priliku za aktivan odmor - trčanje ili šetnja, biciklizam ili letjelice, jahanje i motokros, lov i ribolov.

- Da ste vi turist u na odmoru u vašoj turističkoj zajednici, a vani nekoliko dana pada kiša, što biste radili?
Razgledali Gradski muzej i galeriju Jastrebarsko, Bačvarsku zbirku obitelji Golub uz demonstraciju izrade bačve te obilazili vinare na Plešivičkoj vinskoj cesti i uživali u raznim sortama vina i domaćoj hrani.

- Hrvatski turizam prvenstveno je poznat po plažama i obali. Možete li izdvojiti svoju turističku zajednicu iz tog profila i po čemu?
Možemo izdvojiti zbog naše Plešivičke vinske ceste koja nudi mogućnost razvoja eno i gastro turizma te potencijale za razvoj ciklo turizma.

Piše: Domagoj Skledar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved