Kaštel Lukšić
Razgovor sa TZ Kaštela
19.7.2015. 11:40:37h
TZ Kaštela - potencijal Kaštela je u njegovom geografskom položaju između Splita i Trogira – Unesco gradova
Smatramo da nedostaje kvalitetno hotelskog smještaja, sa dodatnim sadržajima (spa, welnes, bazen, kongresni sadržaji) koji bi mogli produljiti sezonu.
TZ Kaštela

Kako bi dodatno promovirali Hrvatski turizam u svim kutcima Lijepe naše proveli smo manju anketu među svim turističkim zajednicama u Hrvatskoj.

Zahvaljujemo na svim odgovorima koje smo do sada zaprimili.

TZ Kaštela

dvorac Vitturi, Kaštel Lukšić

- Koje općine i naselja pokriva vaša turistička zajednica?
Grad Kaštela sastoji se od mjesta : K. Štafilić,K.  Novi, K. Stari, K. Lukšić, K.Kambelovac, K.Gomilica, K. Sućurac,a TZG kaštela pokriva Općine Lećevicu, Prgomet i Primorski Dolac.

- S koliko registriranih kreveta u privatnom smještaju (apartmanima, sobama), hotelima i kampovima raspolaže turistička zajednica?
Hoteli sa  708 postelja
2 kampa sa 11 kamp mjesta
12 poduzeća sa  122 postelje
privatni smještaj ima 3410 glavnih kreveta i 968 pomoćnih

- Nalazi li se na području vaše turističke zajednice hostel?
Imamo hostel  Bile youth lodging j.d.o.o.i K.Štafiliću.

- Smatrate li da vaša turistička zajednica raspolaže s dovoljno turističkih kapaciteta i objekata zanimljivih turistima?
Ne ! Smatramo da nedostaje kvalitetno hotelskog smještaja, sa dodatnim sadržajima (spa, welnes, bazen, kongresni sadržaji) koji bi mogli produljiti sezonu. Imamo nekoliko zatvorenih objekata koji čekaju prave investitore i obnovu , a za nas u Kaštelima  bi bilo super da hotel Palace, nekada nositelj razvoja turizma ,bude renoviran i radi..

sv. Juraj na Putalju

- Jeste li zadovoljni prošlogodišnjom turističkom sezonom i gdje vidite najveću mogućnost rasta u budućnosti?
Prošla turistička sezona je bila u rastu za 13 % u odnosu na 2013.god i stoga smo zadovoljni, ali smatramo da uvijek može bolje. Ostvareno je cc a 43 000 dolazaka i cca 245 000 noćenja. U Marini Kaštela je ostvareno dodatnih cc a 40 000 dolazaka i cc a 260 000 noćenja. Potencijal Kaštela je u njegovom geografskom položaju (između Splita i Trogira – Unesco –vih gradova), izvrsnoj prometnoj povezanosti (Zračna luka Split je u Kaštelima, blizina autoputa... ) Mogućnost rasta je obnovi postojećih i gradnji novih hotela sa 3 i 4 *, proširenju ili gradnji nove marine, gradnji velikog tematskog, zabavnog i aqua parka, koji ima svoje korisnike i izvan sezone s obzirom da se Kaštela nalaze  u centru izrazito urbanog područja Srednje Dalmacije. Nedostaje i izvanpansionske ugostiteljske i druge ponude pai tu ima mogućnosti rasta...

- Otkuda dolazi većina turista koji posjećuju vašu turističku zajednicu i što ih po vašem mišljenju privlači?
Najviše nas posjećuju poljaci, njemci, česi i slovaci.  Najviše ih privlači mir i plaže u našim Kaštelima, mjesta za opuštanje, šetnje...

Barbarinac

- U kojim specifičnim turističkim nišama, stranim ili domaćim tržištima prepoznajete najveći potencijal za budući rast? Koje konkretne korake provodite u tom smjeru?
Najveći potencijal za budući rast vidimo u britanskom, skandinavskom   i ruskom tržištu, isto tako i na tržištima zemalja iz okruženja ( u dometu 5-6 sati autom ) . Materijali na engleskom su standard , ali smo već 2012 novu image brošuru Kaštela tiskali i na ruskom jeziku. Ove 2015 godine smo odradili kampanju udruženog oglašavanja na tržištima Njemačke, Poljske, Češke, Slovenije i Slovačke . Izlazimo i na sajmove zajedno sa TZŽSD ( V.Britanija, Njemačka ), a naše brošure distribuiraju se i u skandinavskim zemljama i Rusiji...
Ažurno održavamo web stranicu i face TZG Kaštela...

- Koje kapitalne turističke projekte očekujte ili planirate u narednom razdoblju?
TZ ne planira projekte, ali očekuje i upoznata je sa planovima poduzetnika za obnovu hotela Palace, K.Stari; TN Resnik, K.Štafilić i gradnju novog kampa u K.Štafiliću. Rokovi nam nisu poznati.

- Kako namjeravate produžiti sezonu ili smatrate da to nije moguće?
Poslije polovice rujna  turistički promet nažalost lagano pada. Teško je, ali izvedivo produžiti sezonu. Za sada ,u nedostatku kvalitetnog hotelskog smještaja, na što nemamo uticaja, radimo na manifestacijama izvan sezone koji mogu privući goste i posjetitelje, te na promociji i označavanju biciklističkih staza... Promocijom biciklizma u Kaštelima, a posebno na Kozjaku privlačimo goste željne rekreacije i avanturizma i van sezone kada je i temperatura ugodnija. Karta je na našoj web  stranici i nadamo se interesu biciklista koji su standardno vansezonski gosti.
Sve više se u Kaštelima grade bazeni u privatnom smještaju što turiste privlači i van sezone.

- Što su, po Vama, najjači turistički aduti vaše turističke zajednice?
Najjači aduti su nam naše more, plaže, uvale, parkovi, utvrde i dvorci koji se protežu duž čitave rivijere cca 16 km / u jednom od dvoraca, dvorac Kaštilac snimane su Igre prijestolja - Game of Thrones. Imamo i  staru  maslinu - stara 1500 godina. Isto i blizina zračne luke, blizina dvaju Unesco-vih gradova Splita i Trogira, naša planina Kozjak savršena za rekreaciju, šetnje, biciklizam. Također i naše Kaštelansko kulturno i zabavno ljeto sa preko 100 događanja.

- Koliki je proračun turističke zajednice i na što se prvenstveno troši?
Proračun je cca 1.700.000,00 kn i troši se sukladno Planu rada na: dizajn vrijednost odnosno organizaciju i suorganizaciju manifestacija i komunikaciju vrijednosti, odnosno on line i off line oglašavanje, tisak promotivnih materijala, smeđu signalizaciju, zatim na distribuciju i prodaju, interni marketing i maketinšku infrastrukturu.

plaža Mala Punta Kaštel Kambelovac

- Što biste turistima koji prvi put stižu preporučili za pogledati, posjetiti ili zabaviti se te koje biste sportske sadržaje izdvojili?
-Preporučili im bi da posjete prvo kaštelanske dvorce-pješke ili još bolje lagano biciklom uz more, zatim Biblijski vrt u Kaštel Novom, prekrasnu oazu zelenila i mira, te Botanički vrrt u Kaštel Lukšiću. Nadalje ako žele predivan pogled i rekreaciju uputili bi ih na Kozjak na jedan od planinarskih domova ili crkvica.
Kaštelanske duge plaže su čiste i spremne za kupanje i sunčanje, a postoji mogućnost jedrenja i ronjenja za ljubitelje ovih vodenih radosti. Navečer bi ih uputili na zabavu na jednu od gradskoh fešta, koncerata i predstava.

- Da ste vi turist u na odmoru u vašoj turističkoj zajednici, a vani nekoliko dana pada kiša, što biste radili?
U toj situaciji provodila bih neko vrijeme u brojnim kaštelanskim kafićima i restoranima,  upoznavajući lokalno stanovništvo uživajući u gastroponudi i kaštelanskim vinima , posjet obiteljskim gospodarstvima.
Kaštela su poznata po Kaštelanskom Crljenku-Zinfandelu, kojeg naši vinari u svojim vinskim podrumima, promoviraju.
Imam mogućnost najma auta kod velikog broja agencija i renta car- ova, a onda bih otišla na Malačku i Kozjak i uživala u pogledu na kišni kaštelanski zaljev, posjetila bih Muzej Grada Kaštela i kakvu izložbu, koncert ili predstavu u zatvorenom. Obišla bih i kaštelanske crkve i crkvice koje su otvorene svaku večer.
Također bih posjetila shopping centar u Kaštel Sućurcu u potrazi za kakvim suvenirima, odjećom i hranom.
Iskoristila bi prigodu i otišla na izlete u Split, Trogir , Salonu ... Dubrovnik ili Slapove Krke

- Hrvatski turizam prvenstveno je poznat po plažama i obali. Možete li izdvojiti svoju turističku zajednicu iz tog profila i po čemu?
Na približno 16 kilometara obale, Kaštela imaju oko 4 kilometra plaža, njih čak 19. Čiste su i uređene. Izdvojili bi Kaštela upravo radi tako duge obale koju malo koji grad u Hrvatskoj ima, ali radi izuzetno velikog područja kaštelanskog zaleđa, brdo Malačka i Kozjak koje daju mogućnosti i za izvansezonske aktivnosti : pješačenje, biciklizam..penjanje.Posebnost su svakako izvrsna prometna povezanost sa okolin gradovima i šire..
U Kaštelima je smještena Zračna  luka Split   i polazišna luka hidroaviona, u neposrednoj blizini, te su isto tako prednost.

- Planiramo.
Označavanje kulturno povjesne baštine, promociju i označavanje biciklističkih staza , novu web stranicu,   edukacije za privatne iznajmljivače .. Slogan je „Rivijera Kaštela 7 reasons to visit“ .. brendiranje kao rivijere  i kao romantičnog grada nesretnh ljubavnika Miljenka i Dobrile..Planova je zaista puno i zavisit će o prihodima u 2016 godini.

Nada Maršić
Direktorica TZG Kaštela

Piše: Domagoj Skledar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved