Županja
SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA
16.12.2015. 12:35:29h
Nagrade Vinariji Brzica, Ivici i Marici i TZ-u Županja
Svečanom dodjelom nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, jučer je u Zagrebu završena akcija ocjenjivanja najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu.
/ wikipedia.org

Velike razloge za zadovoljstvo imaju brojni nagrađeni slavonski i baranjski OPG-i, ali i jedinice lokalne samouprave. Ocjenjivanje je provedeno u šest kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija i Vinski turizam.

Veliku zlatnu povelju osvojila je Međimurska županija s obzirom na ukupan zbroj bodova. U kategoriji Vinski turizam pobijedila je Vinarija Brzica - OPG Ivo Brzica, iz Erduta. Cesta zlatne niti - projekt TZ-a Županje, pobijedio je kao najbolji ruralno-turistički projekt. U kategoriji Turističkih seljačkih obiteljskih gospodarstava drugo mjesto osvojio je OPG Nada Piljić - Ivica i Marica, iz Karanca. Brončanu povelju u kategoriji Poduzetnici u ruralnom turizmu osvojila je krčma Zlatni lug Lea Pandžića, iz Donjih Eminovaca u Požeško-slavonskoj županiji. Također, brončanu povelju, ali u kategoriji Ruralno-turističke manifestacije zaslužila je Olimpijada starih športova koja se održava u Brođancima u općini Bizovac. Povelju sponzora Iločkih podruma za najbolju destinaciju ruralnog turizma osvojila je Vukovarsko-srijemska županija, a povelju sponzora Agroproteinka kao najbolja destinacija ruralnog turizma zaslužila je Erdutska vinska cesta. Posebno priznanje za ekoturističko seljačko gospodarstvo dobilo je Eko gospodarstvo Božić iz Lipika, a ruralna kuća za odmor u seljačkom gospodarstvu "Larva" dobila je priznanje za prikaz tradicijskog načina seoskog života. Za unapređivanje ponude posebno priznanje pripalo je seoskom domaćinstvu Novačić iz Popovca, dok je takvo priznanje, ali za inovacije u interpretaciji turističke ponude ruralnog prostora zaslužio projekt Idemo u Srijem Turističke zajednice Općine Nijemci.
- Suncokretom ruralnog turizma promoviraju se tradicijski sadržaji, povezuju se najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti te se uz očuvanje izvornosti stvaraju novi proizvodi ruralnog turizma. Ideja vodilja u realizaciji ovogodišnjeg projekta je zaštita i očuvanje hrvatske izvornosti te poticanje razvoja turizma u ruralnim područjima Hrvatske. U tom smislu proizvodi i usluge ruralnog turizma predstavljaju turističku ponudu koja će zasigurno obogatiti hrvatsko turističko tržište te razvijati regionalne turističke destinacije. U projekt su uključeni poduzetnici, obrtnici, OPG-i, zadruge, udruge iz cijele Hrvatske, kao i jedinice područne i lokalne samouprave - ističe Dijana Katica, predsjednica Kluba članova Selo, koji je inicijator i organizator Suncokreta ruralnog turizma. Na ovogodišnji natječaj Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske stiglo je ukupno 120 prijava, uz još osam prijava za ruralni turizam na natječaju Hrvatske gospodarske komore - Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku, u kategorijama Obiteljski smještaj i Okusi Hrvatsku.

Piše: Igor Mikulić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved