Nin
Tako se to radi!
14.8.2018. 12:50:07h
FESTIVAL PIJESKA U NINU – ČAROLIJA KOJA NASTAJE I NESTAJE, ALI OSTAJE U NEZABORAVNOM SJEĆANJU TURISTA
Festival pijeska ima veliki potencijal za budući razvoj, no potrebna je pomoć i ostalih sudionika, kao što TZ Zadarske županije kao i HTZ-a.
Marin Stulić / hrturizam.hr

U organizaciji Turističke zajednice Grada Nina održat je 4.Festival pijeska koji se ove godine održao na pješčanim sprudovima Kraljičine plaže i plaže Ždrijac

Duge prirodne pješčane plaže Nina jedan su od njegovih zaštitnih znakova i impresivna slika koju pamte svi koji su barem jednom ovdje bili, a ukupna je dužina ninskih plaža iznosi čak 8 kilometara, dok je najdulja i najpoznatija među njima 3 kilometara duga, pješčana Kraljičina plaža.

Festival pijeska tako je logičan i fenomenalana turistička priča koje se odlično nadovezuje na Ninsku priču. Tako su zadivljeni ljepotom ninskih plaža turisti iz raznih zemalja zajedno sa stanovnicima i kiparima gradili su maštovite skulpture od pijeska na temu motiva Nina, iako se na plažama kasnije moglo vidjeti različite likove iz mašte, životinje i ostale zanimljive pješčane skulpture.

Ovogodišnji 4. Festival pijeska zamišljen kao izložba na temu motiva Nina na ninskim plažama je privukao najveći broj sudionika do sada. Vremenske su prilike bile pogodne za ranojutarnji boravak na plaži, pa je sunce izmamilo mnoštvo sudionika koji su se došli iskušati u gradnji od pijeska – čaroliji koja nastaje i nestaje.

Festival pijeska i ove godine je bio predvođen stručnim vodstvom umjetnika, kipara i restaruratora iz Zagreba Dejane Brdarić i Krešimira Valentak te umjetnika Borisa Žuličeka iz Lepoglave koji su ujedno bili i članovi žirija.

Ove godine natjecali su se sve generacije sudionika – od najmlađih do onih malo starijih, individualno i grupno, a izrađivali su raznolike maštovite skulpture:  kule i dvorce, motive grada Nina poput mosta, ninske plazulje, jedinstvene ninske crkvice, zatim natpisi grada Nina s obilježjima romantike te povijesne likove Nina poput Grgura Ninskog, kneza Branimira i dr.

Obitelji graditelja su provele nezaboravno nedjeljno jutro na plaži igrajući se i družeći, te su i odrasli u sebi pobudili dječju kreativnost. I tu je cijela magija ove priče, roditelji su proveli kvalitetno vrijeme sa svojom djecom, trenutak koji je nezaboravan, a sjećanje ostaje vječno jer je sve zabilježeno zajedničkom fotografijom.

Graditi kule od pijeska s djecom – to je emocija i doživljaj koji se pamti. A kada još cijeloj priči dodamo i ostale fenomenalne skulpture od umjetnika imamo odličnu turističku priču i sadržaj. Upravo te “male” nezaboravne doživljaje najviše pamtimo i to je esencija turizma.

Kvalitetni sadržaj je ključ uspjeha. Nije dovoljno samo sunce i more.

Festival pijeska ima veliki potencijal za budući razvoj, no potrebna je pomoć i ostalih sudionika, kao što TZ Zadarske županije kao i HTZ-a. Manje sredine nemaju kako ljudske tako i financijske kapacitete podiči manifestacije na puno viši nivo, a upravo bi tu na scenu trebala doći prava potpora sustava. Ne deklarativnu podršku u kontekstu dali smo tipa “3.000 kuna potpore kao pokrovitelji”, nego ozbiljno uči u razvoj manifestacije, u ovom slučaju, u suradnji s TZ Nina,

Lako je uvijek naći ispriku, no upravo na ovakvim premjerima se vidi snaga ili nemoć sustava koji bi trebao prepoznati potencijale i dati tu toliko važno pravu stručnu i tržišnu potporu za danji razvoj turističkog proizvoda. Naravno, tamo gdje stvarno postoji potencijal za razvoj turističkih manifestacija u TOP manifestacije, a u Ninu je to svakako slučaj.

Piše: Goran Rihelj

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved