Dubrovnik
A kako?
16.8.2018. 8:10:50h
ANALIZA HGK Koliko će u Dubrovniku "skočiti" potrošnja hrane i pića?
U šest turistički najjačih županija i pojedinim gradovima i naseljima se tijekom kolovoza očekuje, prema procjeni, izrazito visoki rast potrošnje u segmentu hrane i pića u u odnosu na razdoblje izvan turističke sezone.
Jocelyn Erskine-Kellie / flickr.com

U šest turistički najjačih županija i pojedinim gradovima i naseljima se tijekom kolovoza očekuje, prema procjeni, izrazito visoki rast potrošnje u segmentu hrane i pića u u odnosu na razdoblje izvan turističke sezone.

Pokazala je to procjena Hrvatske gospodarske komore te navode kako je u nekoliko turističkih središta očekivano povećanje potrošnje u segmentu hrane i pića i preko deset puta, što je odraz visoke koncentracije ostvarenog broja noćenja u kolovozu i time povezanog sezonskog povećanja potražnje.

-Procjena povećanja potrošnje u segmentu hrane i pića bitna je za prilagodbu kretanja u maloprodaji, odnosno procjenu prati li i koliko povećani sezonski promet u segmentu hrane i pića povećanu potražnju u turističkoj sezoni te za procjenu potreba opskrbe na vrhuncu turističke sezone. Dodatno, procjene potrošnje olakšavaju osiguravanje sezonske opskrbe u trgovini na malo i prilagodbu cjelokupne turističke ponude i infrastrukture povećanom broju potrošača i njihovoj potražnji – navode iz HKG.

Prema njihovoj procjeni, u Istarskoj županiji u kolovozu 2018., a pod utjecajem vrhunca turističke sezone, i potrošnje turista u segmentu hrane i pića izvan smještajnog objekta, potrošnja hrane i pića mogla bi biti najmanje 373 posto veća u odnosu na vrijeme izvan sezone. Drugim riječima, u Istarskoj županiji povećanje potrošnje hrane i pića u kolovozu procjenjuje se na gotovo 5 puta (4,73 puta) u odnosu na vrijeme izvan sezone.

Kad je riječ o ostalim Županijama, u Primorsko-goranskoj županiji povećanje potencijala potrošnje hrane i pića iznosilo bi u kolovozu oko 217 posto, u Zadarskoj županiji oko 240 posto, Šibensko-kninskoj za oko 228 posto, u Dubrovačko-neretvanskoj za 215 posto te Splitsko-dalmatinskoj za 185 posto. U Dubrovniku se ovaj postotak kreće na 228 posto, a zanimjivo je kako u Općini Orebić on ‘skače’ na čak 608 posto.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved