Šibenik
Svako čast!
17.8.2018. 11:53:04h
ŽIČARA KOJA POVEZUJE ŠIBENSKE TVRĐAVE VIŠE NIJE SAMO SAN
Grad Šibenik ozbiljno planira realizirati sustav javne žičare s kojom bi se povezale šibenske tvrđave
screenshot / youtube.com

Grad Šibenik, u suradnji s arhitektom g. Nikolom Bašićem, već neko vrijeme priprema podlogu za provedbu projekta sustava javnih žičara, radnog naziva  Šibenska okomica,  koje bi povezivale sve šibenske tvrđave.

Jedna od prilika za sufinanciranje je i natječaj Ministarstva turizma, koji su nedavno objavili javni natječaj u sklopu kojeg nudi sufinanciranje razvitka javne turističke infrastrukture, a gdje grad Šibenik vidi svoju priliku za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za šibensku žičaru.

Prijava na natječaj Ministarstva turizma ovisit će o nizu predradnji potrebnih za realizaciju projekta i ostvarenju uvjeta propisanih Javnim pozivom, ističu iz grada Šibenika te dodaju kako pozdravljaju pozitivne promjene u stvaranju zakonskih okvira vezanih uz sustav žičara budući da je izrađen prijedlog zakona koji regulira zakonske forme i okvire kretanja gondole i žičara iznad naselja. “Taj pozitivan trend nastavlja i Ministarstvo turizma objavom navedenog javnog poziva što dokazuje da su žičare dobra turistička ponuda,a što je Gradu Šibeniku dodatni poticaj da utvrdi dinamiku predstojećih radnji potrebnih za realizaciju projekta” ističe gradonačelnik grada Šibenika, Željko Burić.

Kako bi se došlo do idejnog rješenja, Grad Šibenik morat će izraditi studiju isplativosti koja će definirati trasu, broj putnika i vlasničke odnose. “Studija bi odredila hoće li žičara biti otvorena tijekom cijele godine ili sezonski, a definirala bi i nosioca projekta – točnije, hoće li se žičara dati u koncesiju nakon izgradnje ili će se formirati tvrtka koja bi bila zadužena za rad žičare.Sustav žičara svakako bi bio jedinstven, kako turistički, tako i prometni projekt s kojim bi Šibenik iskoristio sve benefite svog specifičnog izgleda i položaja, a time i bogate kulturne i povijesne baštine” zaključuje Burić.

Projekt je rad arhitekta g. Nikole Bašića pod nazivom „Šibenska okomica“, a u sklopu kojeg je zamišljeno da žičare povezuju tvrđavu Sv. Mihovila i Sv. Ivana, dok bi s Mihovila išao krak na gatu Vrulje i na plažu Banj, a s tvrđave Sv. Ivana bi išao krak na tvrđavu Barone.

Šibenska okomica naziv je alternativnog sustava javnog komunalnog i turističkog prometa koji omogućuje povezivanje svih šibenskih znamenitosti, povijesne jezgre, Katedrale, kanala Sv. Ante i svih tvrđava šibenskog fortifikacijskog sustava, bez korištenja postojeće konvencionalne prometne infrastrukture.

Prvi element Šibenske okomice bio bi javni urbani eskalator između udvojenih renesansnih bedema, koji bi povezao Dolac s tvrđavom Sv. Mihovila. Na istom pravcu, kretanje bi se nastavilo žičarom do tvrđave Sv. Ivana a potom do Šubićevca. Na istoj urbanoj osi uspostavila bi se morska ‘vaporeto’ veza s kanalom Sv. Ante, tvrđavom Sv. Nikole i Jadrijom. Na Šubićevcu i u bivšoj vojarni Minerska, dakle na sjevernom i južnom polu Okomice, organizirali bi se terminali za turističke autobuse, koji bi posjetitelje, zavisno o izabranom itineraru, ostavljali na jednom terminalu, a sačekivali na drugom. Tako bi bilo moguće posjetiti sve šibenske znamenitosti ne dodirujući prometom zagušene gradske ulice.

Međutim, jednako je važno što će Šibenska okomica omogućiti brzo, ugodno i nadasve atraktivno povezivanje grada smjerom okomitim na obalu. Upravo zbog toga, Šibenska okomica nije samo prometni sustav na markantnoj urbanoj osi, nego i doprinos zaustavljanju procesa urbane atrofije kojim je ugrožena šibenska povijesna jezgra.

Žičara koja povezuje šibenske tvrđave više nije samo san, nego stvarnost. Naravno kako je pred gradom Šibenikom još puno posla, prvenstveno kod izrade svih studija, no aktivno se radi na realizaciji ovog velikog projekta, što je prvi preduvjet za uspjeh, a koji će zaokružiti i staviti točku na “i”, o priči oko revitalizaciji fenomenalnih šibenskih tvrđava.

Piše: Goran Rihelj

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved