Trud se isplati
18.8.2018. 9:42:10h
VELIKO PRIZNANJE STRUKE: HRVATSKI TURISTIČKI VODIČI PRIMLJENI U SVJETSKU FEDERACIJU TURISTIČKIH VODIČA
Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH) osnovana je 2005. godine i okuplja 19 udruga turističkih vodiča iz svih regija Hrvatske te trenutno ZDTVH predstavlja oko 2000 turističkih vodiča u Hrvatskoj.
Domagoj Skledar

Nakon velikog rada u Hrvatskoj koji je prepoznat od strane kolega na svjetskoj razini,  zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH) postala je ”Full Member”  ili punopravni član Svjetske federacije turističkih vodiča (WFTGA) koja okuplja nacionalne udruge turističkih vodiča u preko 80 zemalja i predstavlja preko 150 000 turističkih vodiča diljem svijeta. Važno je za naglasiti kako je i WFTGA, partner i pridruženi član UNWTO ( UN World Tourism Organisation) i UNESCO-a.

Predsjednica ZDTVH-a Kristina Nuić Prka istaknula je važnost prijama u članstvo WFTGA u promociji Hrvatske u turističkoj struci  naglasivši kako ovo nije cilj već nastavak borbe za prava  hrvatskih turističkih vodiča u okviru europske normative koja je nametnuta struci i udruživanje s kolegama iz drugih zemalja bogate kulturne baštine. “Slijedom nametnute normative  strani turistički vodiči mogu na osnovi zahtjeva o privremenom i povreme-nom obavljanju djelatnosti, čiju učestalost nije moguće kontrolirati, bez edukacije voditi i prezentirati Hrvatsku turistima, a isto je  izuzeto samo na područjima zaštićenih lokaliteta. Što je područje zaštićenog lokaliteta i koji su kriteriji za njihovo određivanje, nejasno je i ovisi isključivo o interpretaciji Europske komisije, koja želi na taj popis staviti što manji broj lokaliteta.Radi se o važnoj temi obzirom da su upravo turistički vodiči ti koji itekako utječu na ugled zemlje i velikom broju turista predstavljaju našu zemlju, njenu kulturnu baštinu,  povijest, ljude i tradiciju.“ ističe Nuić Prka te dodaje kako su se već aplicirali za domaćina Konvencije WFTGA 2021 što bi bila uistinu velika promocija za našu zemlju u turističkoj struci i to na svjetskoj razini. 

Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH) osnovana je 2005. godine i okuplja 19 udruga turističkih vodiča iz svih regija Hrvatske te trenutno ZDTVH predstavlja oko 2000 turističkih vodiča u Hrvatskoj.

Kristina Nuić Prka: TURISTIČKI VODIČI SU AMBASADORI NAŠE ZEMLJE
Iako  turistički vodiči  imaju vrlo značajnu ulogu, ako ne i jedno od ključnih,  u ukupnom turizmu, još uvijek su podcijenjeni, pogotovo u kontekstu razvoja i promocije turističkih odredišta. “Upravo su turistički vodiči neizostavan segment u destinacijskom managementu i promociji. Svaka dobra turistička agencija će pitati i konzultirati se s vodičem što napraviti i kad. ” ističe Nuić Prka.

Mora nam biti stalo do naše ukupne izvedbe te koju priču pričamo turistima o nama samima. Ne smijemo dopustiti da se naša povijest, kultura i način življenja, identitet krivo i pogrešno tumači. Zato je također važno koristiti licencirane turističke vodiče. Naravno kako bi smanjili troškove, neke agencije ne koriste licencirane turističke vodiče, no nisu svjesni kako je turizam prekompleksan i kako turistički proizvod čine svi sudionici, a ne pojedinci. Ako nam je loša izvedba, svi gubimo dugoročno, manja je turistička potrošnja te kraća turistička sezona.

“Biti vodič je čast. Čast je biti u situaciji da pojedincima i grupama iz svih krajeva svijeta imate priliku približiti svoju povijest, bogatu kulturnu baštinu, osjećaj nacionalnog identiteta, vjeru, jezik i slobodu na koju smo toliko ponosni. Jer tko može bolje prikazati strancu duh naših ljudi, pričati mu o prkosu i ponosu, koji je urođen svima nama, junacima, snalažljivosti, mudrostima iz starina, vjeri, starim običajima, legendama i folkloru – od naših ljudi? Mi nismo samo naratori povijesti. Mi smo ambasadori naše zemlje, našeg kraja, našeg grada, naše kulture, jezika i običaja. O nama ovisi s kakvom slikom o Hrvatskoj i nama kao narodu će turisti otići kući. Isto tako, ističem kako kulturna baština čuva nacionalni identitet zemlje kako se ne bi utopio u europskoj globalizaciji.” zaključuje Nuić Prka te naglašava kako kulturna baština predstavlja čitav naš nacionalni korpus i moramo napraviti sve što je u našoj mogućnosti da je očuvamo.

Više informacija o Zajednici društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH) potražite na njihovim službenim web stranicama.

Piše: Goran Rihelj

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved