Pohvalno
18.1.2019. 7:51:46h
Na Kvarneru 400 000 turista više nego prošle godine
U apsolutnim brojkama porast noćenja u odnosu na 2017. godinu iznosi 400.000, a u odnosu na 2016. godinu čak 2 milijuna (12% više).
/ kigo.hr

Iza nas je još jedna rekordna godina na Kvarneru: tijekom 2018. godine u odnosu na 2017. godinu Kvarner je posjetilo 4% više gostiju (3 milijuna dolazaka) koji su ostvarili 2% više noćenja (19 milijuna noćenja). U apsolutnim brojkama porast noćenja u odnosu na 2017. godinu iznosi 400.000, a u odnosu na 2016. godinu čak 2 milijuna (12% više).

TRŽIŠTA

5 vodećih tržišta zajedno ostvaruje 13,7 milijuna noćenja (72% od ukupnog broja noćenja): Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Austrija i Italija. Gosti iz Njemačke sami ostvaruju 4,8 milijuna noćenja i ove godine bilježe 5% više dolazaka i 3% više noćenja. Iz godine u godinu broj njemačkih gostiju je u porastu: u usporedbi s 2016. godinom je 19% više dolazaka i 17% više noćenja, a u posljednjih 5 godina turistički promet njemačkih gostiju je povećan za 35% u dolascima i 40% u noćenjima.

Na drugom mjestu po broju noćenja su domaći gosti s 2,8 milijuna noćenja, Austrijanci su na trećem mjestu (1,8 milijuna noćenja), a Talijani na četvrtom (1,3 milijuna noćenja).

Idućih 5 zemalja sortiranih prema broju noćenja čine Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Nizozemska.

SUBREGIJE

Među subregijama prednjači otok Krk s 6,9 milijuna noćenja (udjel od 36% u ukupnom broju noćenja). Na Krku je tijekom 2018. godine ostvareno 6% više dolazaka i 3% više noćenja u odnosu na 2017. godinu.

Na drugom mjestu je Crikveničko-vinodolska rivijera (3,2 milijuna), a na trećem otok Lošinj (2,4 milijuna). Poredak prema broju noćenja nastavljaju: otok Rab (2,2 milijuna), Opatijska rivijera (2,2 milijuna), otok Cres (1,1 milijun), Riječko područje (800.000) te Gorski kotar (110.000).

Među destinacijama „najbolji“ je Mali Lošinj (2,4 milijuna noćenja), a s 100.000 noćenja manje prati ga Crikvenica.

SMJEŠTAJ

40% noćenja je ostvareno u obiteljskom smještaju (7,6 milijuna). Kampovi su na drugom mjestu (3,7 milijuna, udjel od 20%), a hoteli na trećem (3,6 milijuna, udjel od 19%).

I u 2018. godini se nastavlja trend potražnje za smještajem više kategorije. Iako su, kada sagledamo ukupnu statistiku, hoteli u 2018. godini ostvarili nešto manje noćenja (-2%), važno je za naglasiti kako hotelski smještaj najviše kategorije (tj. hoteli s 5*) bilježi porast noćenja od gotovo 10%.

Porast u obiteljskom smještaju iznosi 4%, no obiteljski smještaj s 5* ostvario je čak 26% više noćenja! Isto vrijedi i za kampove: 4% porasta u kampovima zbirno te 28% u kampovima najviše kategorije.

To znači da su neovisno o kategoriji, objekti s 5* u 2018. godini ostvarili porast broja noćenja od 20%!

NAUTIKA
Na navedene brojke treba pridodati 19.000 dolazaka i 120.000 noćenja ostvarenih u nautičkom prometu (7% više dolazaka i 5% više noćenja u odnosu na 2017. godinu). Među kvarnerskim lukama najviše noćenja ostvaruje marina Punat.

“Kada rezimiramo 2018. kao turističku godinu, svakako je najvažnije istaknuti činjenicu kako je najveći postotni porast ostvaren tijekom izvansezonskih mjeseci na koje smo najviše fokusirali naše promotivne aktivnosti. U prvih 6 mjeseci je ostvareno 8% više, a u posezoni 4% više noćenja. Sama „glavna špica“ sezone na razini je prošlogodišnje, te su u tom dijelu godine svi raspoloživi smještajni kapaciteti gotovo u potpunosti popunjeni.

Kada analiziramo dobre turističke rezultate kojima se posljednjih nekoliko godina Kvarner može pohvaliti, vidimo da rast nije slučajan i da je smjer u kojem idemo ispravan. Zajedničkim radom svih turističkih subjekata na Kvarneru, uspjeh nije došao sam po sebi, puno se radilo i radi se na promociji novih sadržaja i na podizanju kvalitete usluga.

Što se tiče smještajnih kapaciteta, već dulje vrijeme javlja se trend – što veći broj zvjezdica, veća popunjenost. I turistički djelatnici su prepoznali ta nova kretanja na tržištu, a najslikovitije to prikazuju i sami podaci o primjerice investicijama u obiteljski smještaj. Na Kvarneru je pola smještajnih kapaciteta u obiteljskom smještaju, i upravo zbog toga kroz projekt Kvarner Family kojim brendiramo obiteljski smještaj te pomoć PGŽ koja je subvencionirala kamatnu stopu iznajmljivačima koji su željeli ulagati, pomogli smo da to i ostvare. Kroz par godina provođenja, mjera je vidno doprijela rezultatima – u posljednje 2 godine broj privatnih objekata s 5* se udvostručio, a objekti kategorizirani s 5* ostvarili su ove godine čak 26% više noćenja, što je veliki porast kad usporedimo s rastom od 4% koliko je ukupno ostvareno u svim objektima obiteljskog smještaja na Kvarneru tijekom 2018. godine!

Može se zaključiti kako će zahvaljujući takvim ulaganjima iznajmljivači dugoročno pružati svojim gostima veću kvalitetu te su u konačnici iskoristili priliku da povećaju vlastitu zaradu od turizma”, poručila je direktorica TZ-a Kvarner, Irena Peršić Živadinov, u svom rezimeu.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved