koronavirus
13.4.2020. 17:50:26h
Koronavirus - bolest koja je ubila turizam
Ostajanjem u domu danas, moći ćemo putovati sutra
AntoinePound / dlickr.com

Sada je već očito, Hrvatska se mora pomiriti sa činjenicom da turističke sezone 2020 neće biti. Nada u nagli nestanak koronavirusa (covid 19) je samo to, nada. Do prvih cjepiva čekati će se još minimalno nekoliko mjeseci (neki kažu i godinama), a do masovne uporabe vjerojatno i puno više. Naravno postavlja se i pitanje tko će biti sretnici koji će imati pristup tom cjepivu i po kojoj cijeni.
Povratak koronavirusa (covid 19) u Kinu koja je 01 travnja 2020 ponovno zatvorila jednu od svojih lokalnih jedinica (Jia) u pokrajini Henan (link na izvor) najbolje nam pokazuje kako i nakon povlačenja koronavirusa (covid 19) bolest se brzo vraća čim se ukinu mjere „samoizolacije“.
Vjerovanje da će sunce i toplo vrijeme smanjiti pojavnost koronavirusa (covid 19) neutemeljena je iz više razloga, a za primjer možemo uzeti Afričke zemlje kojima tek slijedi prava pandemija (link na izvor).

Opće smanjenje potrošnje u svijetu
Kada se pogleda Švedski pristup koronavirusu (covid 19) dolazi se do zaključka da i puno blaže restrikcije kretanja kao i otvoreni vrtići, škole, dućani, restorani, kina, kazališta pozitivno ne utječu na opću potrošnju. Primjerice samo u zadnjih 30 dana kupnja odjeća u Švedskoj pala je za skoro 40% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (link na izvor).
Htio to netko priznati ili ne, činjenica stoji da je putovanje na odmor luksuz kojeg će se mnogi ove godine odreći.

Danas ostani doma, #TRAVELTOMORROW
Krovna organizacija turističkog sektora u svijetu UNWTO također poziva sve potencijalne putnike da ostanu doma i ne izlažu se nepotrebnom riziku putovanja.
"Ostajanjem u domu danas, moći ćemo putovati sutra“. Hashtag #TravelTomorrow sadrži ovu poruku solidarnosti i nade, kojom Svjetska turistička organizacija UNWTO poziva na zajedničku odgovornost putnika i turističkog sektora širom svijeta za rješavanje pandemije koronavirusa (covid 19).

I sad što sa turizmom u Hrvatskoj?
Dok država donekle pomaže poduzetnicima u Hrvatskoj postavlja se pitanje dali naša država ima rješenje za nastavak turizma u Hrvatskoj.
Ministar turizma g. Gari Cappelli 07-04-2020 na nacionalnoj televiziji izjavio je da očekivani pad turističkog prometa u Hrvatskoj 2020 iznosi nevjerojatnih 60-75% (link na izvor). Od mjera pomoći spominje se samo „otpis paušala turističke pristojbe“ odnosno za prosječnog malog iznajmljivača koji će ove godine izgubiti u prosjeku 50 000-100 000Kn otpis duga manji je od 1% izgubljene dobiti (temeljeno na smještajnom objektu sa 4 postelje i „otpisu“ paušala za prvih 6 mjeseci 2020).
A što se može učiniti da se pomogne prvenstveno malim iznajmljivačima? Na žalost država vjerojatno ne može učiniti ništa, banke bi mogle uvesti moratorij na kredite koji su se koristili za unapređenje turističkih objekata, ali na koliko dugo? Dali je 12 mjeseci rok koji može spasiti male iznajmljivače? Dali će koronavirus (covid 19) biti pod kontrolom za 3, 6, 12, 24 mjeseci?

Piše: Domagoj Skledar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved