Najstrašnijia mjesta na svijetu
26.12.2015. 14:34:45h
Vrata pakla, Derweze, pustinja Karakum, Turkmenistan
Stručnjaci Sovjetskog saveza procijenili su da je najbolje rješenje zapaliti plin i pričekati nekoliko dana. O težini njihove pogreške najbolje govori činjenica da plin neprestano gori i 50 godina kasnije.
Stefan Krasowski / flickr.com

Ovu oku neugodna pojava zapravo je jedno od najvećih prirodnih nalazišta plina koje neprekidno gori još od davne 1971. godine kada je zapaljena ljudskom pogreškom. Procjenjuje se da je dubina rupe oko 20 metara dok je njezina širina oko 70 metara.

Prije prvog iskapanja na ovom području ondašnji „stručnjaci“ Sovjetskog saveza vjerovali su kako se ovdje nalaze velike zalihe nafte.
Nakon što je uspostavljen kamp i postavljena oprema za bušenje 1971. godine umjesto pronalaska nafte ispod opreme za bušenje otvorio se veliki krater koji je u sebe povukao svu instaliranu opremu te se tek nakon ovog incidenta ustanovilo da se u dubinama nalazi nalazište prirodnog plina.
Iz straha od curenja plina i ugrožavanja zdravlja okolnog stanovništva „stručnjaci“ Sovjetskog saveza procijenili su kako bi najbolje rješenje za očuvanje zdravlja i sigurnosti obližnjih stanovnika bilo zapaliti plin i pričekati nekoliko dana dok kompletna količina pline ne izgori. O težini njihove pogreške najbolje govori činjenica da plin neprestano gori i dan danas skoro 50 godina kasnije.
U zimi 2013. Godine u suradnji sa National Geographicom kanađanin George Kourounis postao je prva je osoba koja se spustila na dno goreće jame gdje je između ostalog otkrio da se unatoč velikoj temperaturi na dnu jame razmnažaju bakterije.

Piše: Domagoj Skledar

Najstrašnija mjesta na svijetu:
Otok lutaka, Meksiko - sablasna šuma u spomen na pokojnu djevojčicu
- Pripjat, Ukrajina - sablasni grad iz kojeg je iseljeno 49 360 ljudi u 48h
- Seslec kosturnica, Sedlec, Kutna Hora, Češka republika
- Vrata pakla, Derweze, pustinja Karakum, Turkmenistan

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved