Susjedi..
18.4.2017. 10:08:24h
9 turističkih atrakcija u Sloveniji za koje su rijetki čuli
Stare zatvorene rudnike Slovenci su pretvorili u poligone za sportove, ekstremne sportove i druga događanja. Ove godine organizira se i peti jamatlon u kojemu ekipe moraju savladati barijere u rudniku na 5,5 kilometara dugoj stazi.
/ jamatlon.si

Ljubljana, Maribor, Bled, Postojnska jama… Sve su nam te lokacije u susjednoj Sloveniji jako dobro poznate. Ovdje predstavljamo 9 mjesta i događanja koja i nisu toliko poznata, a isplati ih se vidjeti.

1. Vidikovac Vinarium (Vinarium Lendava), Dolgovaške Gorice
Vidikovac, otvoren 2015. na jednom od lendavskih brežuljaka, visok je 53,5 metra i ima 9 katova. Ima čeličnu konstrukciju, a vrh je u staklu, pa bez straha možete uživati u pogledu na 4 zemlje: Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Austriju. Do vrha vodi 240 stepenica ili lift, a u podnožju je kafić. Vidikovac je projektirao Oskar Virag.

2. Trojanske krafne, Trojane
Nakon ratne pauze, 1959. opet je otvorena gostionica Konjšek Trojana, a dvije godine kasnije počela je peći svoje popularne velike krafne. U početku su ih prodavali samo 10-ak dnevno, a brojke su se vrtoglavo povećale, pa ih danas prodaju između 2000 i 5000 komada na dan. U početku su bile punjene marelicama, a sada dolaze i u varijaciji s vanilijom i čokoladnom glazurom ili kokosom.

3. Otvorena kuhinja (Odprta kuhna ), Ljubljana
Peto izdanje manifestacije koja traje od ožujka do listopada, svakog vremenski naklonjenog petka, privlači veliki broj posjetitelja. Projekt, kojeg su osmislili Alma i Lior Kochavy, krenuo je na ljubljanskoj tržnici, a preselio se na Pogačarjev trg. Na štandovima ćete pronaći najbolje slovenske kuhare koji pripremaju domaću, međunarodnu, vegansku ili vegetarijansku kuhinju.

4. Pivska fontana, Žalec
Iako mnogi ističu kako ovo zapravo nije prava fontana već najobičnija točionica, ipak ju je zanimljivo za vidjeti. Funkcionira tako da kupite čašu i iz svake od 5 fontana možete natočiti deci. Pivo ovdje nije jeftino, pa ćete za pola litre platiti 6 eura. Unatoč tome, u prvih nekoliko dana prodano je 3500 čaša. Fontanu je osmislio jedan od najpoznatijih slovenskih dizajnera, Oskar Kogoj.

5. Skijaški letovi, Planica
Skijaški skokovi potječu iz Norveške, a letovi iz Slovenije. Prvu letaonicu na svijetu konstruirao je Stanko Bloudek u 1930-ima, a Janez Gorišek 1969. napravio je ovu u Planici.
Letovi su ekstremna vrsta skijaških skokova. Iako su iste forme kao i skokovi, natjecanja se održavaju na velikim skakaonicama, na kojima je kritična točka najmanje 185 metara, a naglasak je više na sposobnosti jedrenja zrakom nego skoku.
U svijetu je trenutno samo 5 takvih skakaonica.

6. Ena žlahtna štorija
Izleti nastali po popularnoj TV emisiji, a njenim gledateljima bolje predstavljaju kraj gdje se radnja odvija: Gonjače, Šmartno, Biljana, briško kosilo, Dobrovo, vožnja skozi Kozano, Vila Vipolže, grad Gredič. Obilazak vinara i prijevoz košta 30 eura.

7. Rock festivali
Organizatori smatraju da se turizam ne svodi samo na obilazak kulturnih dobara i odmor na moru, već i na druge sadržaje. Ove se godine održavaju Kreativni tabor Sajeta (3.-9. srpnja), Halamoye Dance Festival (14.–16. srpnja), Metaldays (23.–29. srpnja), Punk Rock Holiday (8.–11. kolovoza), Overjam International Reggae Festival (14.–18. kolovoza), MotörCity (24.–27. kolovoza).

8. Večera na sajli
Kao da slovenska jezera već nisu posebna sama po sebi, jedna atrakcija čini ih još privlačnijima. Kabine žičare pretvore se u mali restorančić u kojeg stanu 4 osobe, a večera se poslužuje između dvije vožnje gore i dvije dolje. U obližnjoj planinskoj kolibi predviđeno je i piće.

9. Jamatlon
Slovenci znaju iskoristiti svoje resurse, a to pokazuje i ovaj primjer. Stare zatvorene rudnike pretvorili su u poligone za sportove, ekstremne sportove i druga događanja. Sve se to odvija u suradnji s Rudnikom Trbovlje-Hrastnik. Ove godine organizira se i peti jamatlon u kojemu ekipe moraju savladati barijere u rudniku na 5,5 kilometara dugoj stazi.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved