Turska turistička ofenziva
1.1.2018. 10:59:16h
Može li velika turska turistička ofenziva ugroziti sezonu Hrvatskoj? Naša konkurencija nudi tjedan dana u hotelu plus avion za samo 500 eura
Čvrsto odlučivši da će im 2018. godina biti godina velikoga turističkog povratka u kojoj će ponovno pridobiti milijune izgubljenih gostiju u proteklim godinama, Turci su odriješili kesu i milijunima eura potiču aviokompanije, kruzere i touroperatore na rad s njima i dovođenje gostiju.
/ flickr.com

Među turističkim djelatnicima na Mediteranu nema spokoja jer turizam Turske se na velika vrata vraća u 2018. godini. Prve rezervacije iz europskih zemalja za Tursku u porastu su za čak 30 posto, a subvencije, poticaji i olakšice koje Turci daju svima koji su voljni dovesti turiste u njihovu zemlju, praktično nemaju kraja.

Čvrsto odlučivši da će im 2018. godina biti godina velikoga turističkog povratka u kojoj će ponovno pridobiti milijune izgubljenih gostiju u proteklim godinama, Turci su odriješili kesu i milijunima eura potiču aviokompanije, kruzere i touroperatore na rad s njima i dovođenje gostiju. Po količini novca koju im nude i nikad nižim cijenama, Turci su praktično odlučili "kupiti" svakoga gosta i nagraditi svakog partnera koji ga dovede.
Da su efekti straha od terorizma kod turista ipak kratkotrajni, pokazuju poslovne informacije s ključnih europskih tržišta tijekom prosinca koje govore kako Turska bilježi najveći rast ranih rezervacija za odmor u 2018. godini od svih sredozemnih zemalja. Posebno agresivno marketinški nastupaju u Njemačkoj, pa turski i njemački touroperatori očekuju porast broja posjetitelja iz Njemačke za oko pola milijuna turista.

Nagrade svima
Predsjednik Njemačke turističke udruge (DRV) Norbert Fiebig izjavio je kako su njemački touroperatori značajno povećali kapacitete u Turskoj za iduću godinu. U Tursku je došlo više od 3,3 milijuna njemačkih turista ove godine, a u svibnju 2018. njemačke turističke agencije održat će glavnu skupštinu u Antaliji s više od tisuću njemačkih agencija i njihovih zaposlenika.
Zbog svega toga, u ljetu 2018. godine njemački zračni prijevoznik "Germania" letjet će iz Berlina prema pet novih destinacija u Turskoj. Samo taj zračni prijevoznik imat će deset novih letova tjedno za Tursku, dok će avioprijevoznik "Sun Express" letjeti sljedećeg ljeta s najvećim ikad ponuđenim kapacitetom od tri milijuna sjedala u avionima. Rast rezervacija za Tursku iz Velike Britanije u ovom trenutku je čak 40 posto i glavni turistički trend u toj zemlji za 2018. je veliki povratak Britanaca kojih je ove godine bilo 2,5 milijuna, kaže Osman Ayik, predsjednik Turske hotelske federacije (TÜROFED). No, sve se to ne događa slučajno.
Kako bi potaknuli turizam od kojega su bilježili samo gubitke od 2015. godine i tragičnih terorističkih incidenata koji su uslijedili, turska vlada i Ministarstvo turizma i kulture razradilo je cijeli niz poticaja partnerima za 2018. godinu. Tako će putničkim agencijama koje dovode goste na kružnim putovanjima davati financijsku potporu od 25 do 35 dolara po putniku tijekom sezone, te 45 dolara izvan glavne sezone.

Izdašne potpore
Ministar kulture i turizma Turske Numan Kurtulmuş potvrđuje financijsku potporu partnerima iz turizma, među kojima su i aviokompanije kojima subvencioniraju gorivo tako da one imaju pravo na naknadu od 1,5 do 9 tisuća dolara po letu na turističkim linijama i to cijelu godinu. Sve to prati i cijeli niz drugih potpora agencijama i prijevoznicima, pa kada se svemu dodaju i dampinške cijene koje nikada nisu bile niže, Turskoj će u turističkoj politici teško konkurirati bilo tko na Mediteranu.
Primjera radi, u siječnju ili veljači tjedan dana boravka u "all inclusive" hotelu s četiri zvjezdice u Antaliji, uključujući let iz Njemačke ili Velike Britanije do Turske, tek je nešto više od 500 eura. Sami letovi iz desetak gradova u Njemačkoj i Britaniji mogu se dobiti za nešto više od stotinu eura za povratnu kartu, pa su gosti manje platežne moći ponajviše iz Njemačke, Britanije, Nizozemske i Italije požurili rezervirati mjesto u turskim odmaralištima za iduću godinu u "first minute" prodaji koja je još za oko 20 posto jeftinija od redovite cijene. Planovi turskih turističkih radnika u 2018. godini su imati oko 38 milijuna turista (7 milijuna više nego ove godine) i zaraditi od njih oko 30 milijardi dolara. Time još ne bi sustigli svoje brojke iz 2015. godine, ali bi im se jako približili i zaustavili trend gubitaka i pada turističkog prometa nakon tri izgubljene godine.

Što radi Hrvatska
Ne bismo smjeli ostati pasivni
Hrvatska sva ta previranja na inozemnom turističkom tržištu ne bi smjela promatrati prekriženih ruku, jer među sedam milijuna turista više koje Turska planira privući u idućoj godini, sigurno će biti i dio onih koji su ove godine bili kod nas na odmoru. Turistički profesionalci koji rade s Hrvatskom u Njemačkoj kažu kako Turska ide marketinški i cjenovno iznimno atraktivno prema tržištu Njemačke i trenutno je sva svjetla turističke "pozornice" usmjerila prema sebi u ranim rezervacijama. Hrvatska istovremeno trenutno u Njemačkoj ima znatno manju ponudu hotelskog smještaja u "first minute" prodaji od lanjske, jer su naši hotelijeri uvjereni kako će i bez sniženja i akcija prodati sve ponuđeno za 2018. godinu.

Piše: Ružica Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved