Povijest, priroda i zabava
6.9.2015. 15:24:28h
TOP 10 turističkih atrakcija u Meksiku
Meksiko, skrivene lijepe i puste plažama, ostatci drevnih civilizacija, veličanstveni parkovi prirode.
iivangm / flickr.com

Meksiko pruža puno više od samo najpoznatijih i najposjećenijih turističkih atrakcija masovnog turizma, kao što su Acapulco i Playa del Carmen. Ako želite istražiti malo dalje od glavnih turističkih središta ono što vam nudi ova predivna zemlja nezaboravna su mjesta sa lijepim i pustim plažama, ostatke drevnih civilizacija, veličanstvene parkove prirodne i jedinstveni biljni i životinjski svijet. Nije lako izdvojiti 10 najljepših turističkih destinacija Meksika, u biti to je stvar osobnog ukusa. Redoslijed može varirati od osobe do osobe, ovisno o tome koje su vaše osobne preferencije, ali vjerujemo da ovih TOP 10 destinacija zaslužuju mjesto na našoj listi TOP 10 turističkih destinacija Meksika.

1. Tulum

Tulum
Stefano Ravalli / flickr.com

Tulum je vjerojatno najljepša plaža u cijelom Meksiku i možda jedna od najljepših u svijetu,nalazi se u srcu Riviera Maja. Svi turistički vodiči u Meksiku nose barem jednu fotografiju Majanskih ruševina na plaži Tulum, koja se nalaze uz Karipsko more, s prekrasnim bijelim pješčanim plažama. Ove ruševine nisu lijepe kao što su Chichen Itza i Palenque, ali imaju dodatnu turističku atrakciju koja njima nedostaje, a to je mogućnost kulturnog turizma na plaži.

Na području Tuluma nalaze se i brojne krške jame i jezera koja su stvorena djelovanjem brojnih podzemnih vodenih tokova te pružaju poseban doživljaj osobito roniocima.

Najljepše kršne jame su:
- Cristal
- Gran
- Escondido

Grad Tulum nalazi se na nekoliko kilometara udaljenosti od plaže i nudi širok izbor hotela, luksuznih vila i apartmana. Iako grad može zadovoljiti i najzahtjevnije turističke prohtjeve svakako je najzanimljiviji borak na samoj plaži gdje se nude brojne kabine svih cjenovnih razreda.

U neposrednoj blizini grada Tuluma nalaze se i dvije velike turističke atrakcije: eko-turistički park XEL Ha i rezervat biosfere Sian Ka'an.

Park XEL-Ha može se pohvaliti prekrasnim plažama, a njegova povijest datira u vrijeme prije dolaska prvih europljana, park se nalazi sjeverno od Tuluma. To je uvala koje se nalazi na ušću rijeke i karipskog mora, gdje bio raznolikost faune i flore stvaraju prirodnu harmoniju ljepote. XEL-Ha je najpoznatiji kao najveći svjetski akvarij i zasigurno jedna od najljepših destinacija u Meksiku.

Rezervat biosfere Sian Ka'an područje je netaknute prirode, dio Karipske obale južno od Tuluma gdje možete osjetiti kako se stapate sa prirodom. Sian Ka'an drugi je najveći koraljni greben na svijetu, a osamljene bijele pješčane plaže, šume mangrova i džungle u okolici svakog ostavljaju bez daha. Uz vrlo bogati životinjski svijet koji uključuje krokodile, dupine, šišmiše, pume, tapire i više od 300 vrsta ptica ovo je uistinu pravi netaknuti raj.

2. Cozumel

Cozumel
Grand Velas Riviera Maya / flickr.com

Nasuprot popularnog odmarališta Playa del Carmen nalazi se otok Cozumel, turistička destinacija dobro poznata turistima u Meksiku i svijetu. Otok ima plažu od finog bijelog pijeska sa koraljnim grebenom u blizini obale do koje se može stići plivajući makar je okolno more poznato po jakim morskim strujama. Otok Cozumel idealno je odredište za ljubitelje ronjenja i sve ostale zaljubljenike u čisto more.

3. Chiapas

Palenque, Chiapas
Carlos Adampol Galindo / flickr.com

Chiapas je suptropski raj sastavljen od džungle i prašume. Ovo je jedno od posljednjih mjesta na svijetu gdje još uvijek postoje neotkrivena blaga i ruševine Maja koja i dalje leže skrivena u najdubljim predjelima prašume. Osim arheoloških znamenitosti u Chiapasu turiste dočekuje predivna priroda bogata raznolikim šumama i autohtono domorodačko indijansko pleme Chiapas čiju vrijednu i značajnu kulturu možete promatrati iz prve ruke.

Glavne atrakcije u Chiapas su drevni gradovi Maya:

- Palenque, danas park prirode nalazi se u blizini modernog grada istog imena, a ujedno je i spomenik svjetske kulturne baštine
- Yaxchilán, u blizini grada Ocosingo

Prirodna područja:
- Kanjon Sumidero, uski kanjon duž toka rijeke Grijalva
- Lagunas de Montebello, područje puno jezera i bujne prirode

4. Cabo San Lucas

Cabo San Lucas
David McSpadden / flickr.com

U regiji Baja California Sur nalazi se jedna od najljepših turističkih destinacija u Meksiku: Cabo San Lucas. U ovim burnim vodama svoje utočište pronašle su brojne vrste morskih sisavaca, kao što su sivi kit koji svake godine putuje od Aljaske do ovog područja kako bi se razmnožavao, dupine, tuljane i morske lavova. Cabo San Lucas idealno je mjesto za promatranje kitova i plivanje s dupinima.

Nekadašnje ribarsko mjesto više ne postoji, ali Cabo San Lucas očuvao je svoj šarm i ono što je najvažnije netaknutu prirodu. Uvala je mala i okružena bistrim morem tako da je i s obale moguće vidjeti crne koralje i podvodne pješčane sprudove. Unatoč sve većoj turističkoj popularnosti koju uživa Cabo San Lucas plaže nisu prenapučene i još uvijek možete pronaći napuštenu plažu samo za sebe.

Najljepše mjesto na ovom odredištu poznati je prirodni luk Cabo San Lucas izdubljen u stijeni prirodnim djelovanjem valova na Pacifiku. Ispod luka Cabo San Lucas nalazi se Cortezovo more i Tihi ocean gdje možete promatrati igranje tuljana i morskih lavova, njihovo valjanje i sunčanje na plaži.

Cabo San Lucas obiluje i bogatim noćnim životom za turiste željne ove vrste zabave.

5. Oaxaca

Santo Domingo Church, Oaxaca
Ron Mader / flickr.com

Još jedno od prelijepih mjesta koja se moraju posjetiti u Meksiku svakako je Oaxaca. Ovo područje nalazi se na južnoj obali Meksika i nalazi se na UNESCO popisu svjetske baštine i nudi splet povijesne i kolonijalne arhitekture. U regiji se možete opustiti na napuštenim plažama, šetati kroz šume, spuštati se ili penjati po brojnim špiljama i planinama, promatrati bogati biljni i životinjski svijet.

Glavne turističke atrakcije područja Oaxaca su:

- kolonijalna arhitektura glavnog grada Oaxaca
- prirodnim znamenitostima područja Cuajimoloyas Benito Juarez na sjevernim visoravnima
- lokalna alkoholna pića Mezcali i Tequila koja se poslužuje sa maguey crvom u čaši

6. Chichen Itza

Chichen Itza
Celso FLORES / flickr.com

Chichen Itza nalazi se na UNESCO listi svjetske baštine i ujedno je najbolje očuvani primjera drevne civilizacije Maja. Impozantna struktura naziva "Dvorac" dominira arheološkim nalazištem koji pokriva površinu od oko 6,2 četvorna kilometra. S obzirom na veličinu arheološkog nalazišta potrebno je provesti cijeli dan kako bi se u potpunosti uživalo u ovim atraktivnim ruševinama koje godišnje posjete milijuni turista. Nažalost iz sigurnosnih razloga više nije moguće penjanje na platformu dvorca, ali obilazak je i dalje jednako impresivan. Također turistički atraktivan je i Hram tisuću stupova, Hram ratnika i Igre lopte, nešto poput drevnog igrališta košarke. Zaustavljanjem na Chichen Itza često se osjeti jeza pri pomisli da su ovdje Maje prinosile ljudsku žrtvu Chaac-u bogu kiše.

7. Cancun

Cancun
Jorge Nava / flickr.com

Cancun je najpopularnije turističko odredište u Meksiku za posjetitelje iz cijelog svijeta. Područje obiluje prekrasnim plažama, tropskom klimom i bogatim zabavnim i noćnim životom. Na plažama i neposrednoj okolici nalaze se brojni disco klubovi, barovi i restorani. Cijelo područje može se usporediti sa Hrvatskim Zrćem: predivne plaže po danu i luda zabava po noći. Ovo je zasigurno jedno od turistički najinteresantnijih područja Meksika, ali uvijek treba imati na umu da zabava i sadržaji koji se ovdje pružaju nisu idealan izbor za svakog posjetitelja. U Cancunu se nalaze brojni hoteli većinom vrlo visoke kategorije i prihvatljive cijene.

8. Isla Mujeres

Isla Mujeres
David Stanley / flickr.com

U blizini Cancuna nalazi se maleni otok Isla Mujeres do kojeg se može stići samo brodom, ovaj je otok tropski raj na kojemu je glavna zanimacija ronjenje i sunčanje na predivnim plažama. U biti na ovom otoku i nema puno drugih zanimacija koje vas mogu okupirati. Plaže su prekrivene predivnim bijelim pijeskom, more koje okružuje otok je kristalno čisto i bogato morskim biljnim i životinjskim svijetom.

Ime otoka potječe iz drevnih indijanskih vremena kada je područje bilo posvećeno božici mjeseca, ljubavi i  plodnosti Ixchel koja se obožavala na način da bi se na otoku postavljale siluete predivnih djevojaka, a kada su na otok stigli prvi europljani otok je prozvan Isla Mujeres odnosno otok žena.

9. Teotihuacan

Teotihuacan
Anyul Rivas / flickr.com

Na lokalnom jeziku Teotihuacan znači “mjesto gdje žive bogovi”, samo iz ovoga lako je razumjeti zašto se na ovom području nalazi jedno od glavnih arheoloških nalazišta iz vremena Maja sa dvije najveće piramide u Meksiku: Piramida Sunca i Piramida Mjeseca. Piramide u Teotihuacanu nalaze se na Aveniji Mrtvih, odnosno glavnoj ulici drevnih Maja. Teotihuacan nalazi se svega nekoliko kilometara udaljen od glavnog grada Mexico City-ja.

10. Cola de Caballo

Cola de Caballo
Turol Jones, un artista de cojones / flickr.com

Ovi veličanstveni vodopadi nalaze se u saveznoj državi Nuevo Leon, u blizini grada Monterreya i svojom ljepotom godišnje privlače brojne turiste. U planinskim područjima sjevernog Meksika turista može pronaći brojne zanimljive turističke sadržaje. Impresivni vodopad Cola de Caballo nalazi se na otprilike 40km udaljenosti od grada Monterrey, u Villa de Santiago. Ovo odredište je veliki centar eko turizma, a vodopad je jedan od najljepših u cijelom meksiku. U neposrednoj blizini vodopada moguće je iznajmiti sjenicu ili roštilj. U ovoj regiji vrlo je popularan bungee jumping, planinarenje i spuštanje rijekom u kanuu.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved