Za svakog po nešto
11.9.2015. 7:12:02h
TOP 7 turističkih atrakcija u Engleskoj
Engleska, zemlja bogate kulturne i povijesne baštine, turističko odredište zaslužene popularnosti.
moonjazz / flickr.com

Engleska, odnosno englezi mogu se „pohvaliti“ impozantnom prošlošću i dostignućima. Realno gledajući slava, bogatstvo i današnji „ugled“ stečen je na krvi i patnji porobljenih okolnih naroda, izrabljivanju kolonija i „protektorata“, ali to ne umanjuje činjenicu da je Engleska predivna zemlja koju vrijedi posjetiti. Pokušali smo izdvojiti samo neka od predivnih mjesta koje morate posjetiti ako vas put nanese u Englesku.

1. London

London Tower
PROAugust Brill / flickr.com

Teško je nabrojati što se sve može vidjeti u Londonu, jednostavno je teško nešto ne propustiti. London je grad bogat povijesnim spomenicima, građevinama, parkovima koje morate posjetiti. OK, probajmo izdvojiti neke: Londonska kula, Buckinghamska palača, palača Westminster i Tower Bridge. Što više, London je jedan od vodećih svjetskih gradova po svim pozitivnim pokazateljima, sa osobitim naglaskom na umjetnosti, zabavi, financijama, medijima, turizmu… i brojnim drugim prednostima koje mu daju osebujni turistički šarm.

2. Stonehenge

Stonehenge
j.e.mcgowan / flickr.com

Ova pradavna građevina smještena je na izdvojenom polju u jugozapadnoj engleskoj i već stoljećima predstavlja svojevrsni misterij čovječanstva. Prema mišljenju većine arheologa ova velika kamena građevina izgrađena je između 3000-2000 godina prije Krista. Ovo ja zasigurno jedna od glavnih turističkih atrakcija u Engleskoj i ujedno dio UNESCO-ve liste svjetske kulturne baštine.

3. Yorkshire

Yorkshire
Tejvan Pettinger / flickr.com

Yorkshire je pokrajina na sjeveru Engleske, a ujedno i najveća pokrajina Ujedinjenog kraljevstva. Ovdje se nalaze neke od najzelenijih površina cijele engleske i s opravdanim razlogom se smatra najljepšim djelom zemlje. Yorkshire obiluje povijesnim znamenitostima koje datiraju od vremena rimske vladavine do novije engleske povijesti i sve do današnjih dana.

4. Nacionalni park Lake District

Lake District
Martin Bauer / flickr.com

Ovo je jedno od omiljenih mjesta za odmor unutar Velike britanije. Poznato je po predivnim jezerima, planinskim vrhuncima koji oduzimaju dah i predivnim zelenim šuma. Ovdje se nalaze i najdublja i najveća jezera u Engleskoj, kao i najviši planinski vrhunac - Scafell Pike. Lake District je i najposjećeniji nacionalni park u Engleskoj sa više od 15 milijuna posjetitelja godišnje.

5. Cambridge sveučilište

Cambridge
Alex Brown / flickr.com

Osnovano davne 1209. godine ovo je drugo najstarije sveučilište na svijetu u kojemu se koristi engleski jezik. Cambridge je odlično odredište za cjelodnevni izlet ako se nalazite u Londonu. Samo sveučilište organizira brojne festivale i kulturna događanja, te se uvijek može pronaći nešto zanimljivo i novo za skoro svačiji ukus.

6. Dvorac Windsor

dvorac Windsor
Jöshua Barnett / flickr.com

Dvorac Windsor najstariji je i najveći trajno nastanjeni dvorac na svijetu, a ujedno i trajno sjedište engleske kraljevske obitelji. Unutar dvorca živi i radi više od 500 ljudi. Originalni dvorac izgradio je Vilim I. Osvajač u 11tom stoljeću poslije Krista, dok je kraljica Elizabeta dvorac transformirala u turističku atrakciju. Posjet dvorcu Windsor besplatan je za sve korisnike London Pass-a (turističke karte za razgledanje grada).

7. Katedrala u Yorku

katedrala u Yorku
Michael D Beckwith / flickr.com

Ova katedralna crkva jedna je od najljepših srednjovjekovnih građevina cijele europe. Prva crkva napravljena na ovoj lokaciji bila je drvena kapelica koja je kasnije izgrađena u kamenu, odnosno magnezijevom vapnencu. Današnja crkva svoj konačni oblik dobila je 1472 godine.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved