Sad smo pametniji
12.2.2018. 7:06:52h
15 stvari koje većina stranaca, ali i brojni Hrvati ne znaju o Hrvatskoj
Smatrajte se upozorenim! Do kraja ovog članka vjerojatno ćete se i vi zaljubiti u Hrvatsku.
Dennis Jarvis / flickr.com

Ovaj članak temeljimo na brojnim materijalima koji se mogu pronaći na Internetu i raznim turističkim brošurama i člancima u stranim medijima. Ponekad je lijepo vidjeti koliko drugo znaju o nama i kako našu zemlju pokušavaju predstaviti svojim čitateljima i gledateljima.
Iz tog razloga poslužiti ćemo se i uvodom jednog od poznatijih izdanja za svjetsku elitu (i one koji misle da tamo pripadaju).

„Today we're exploring one of Europe's great countries Croatia…“
Danas istražujemo jednu značajnu europsku zemlju Hrvatsku. Smatrajte se upozorenim, do kraja ovog članka možda se i vi zaljubite u ovu prekrasnu zemlju.

Danas nekoliko godina nakon što se zemlja izborila za svoju neovisnost Hrvatska je republika u kojoj vlada parlament. Zemlja ima razvijeno gospodarstvo koje je Svjetska banka okarakterizirala kao ekonomiju s visokim dohotkom. Većina prihoda dolazi od poljoprivrede, prehrambene industrije, biokemijske i drvne industrije. Turizam je također važan dio Hrvatskog gospodarstva, slobodno se može reći da je to industrija koja dominira uslužnim sektorom.

Uz bogatu povijest i prekrasne krajolike nije ni čudo da je HBO odabrao ovu zemlju kao jedno od mjesta za snimanje serijala Igre prijestolja. Ovdje možete istražiti više od 1000 otoka i brojna mjesta sa UNESCO popisa svjetske kulturne baštine.
Unatoč bogatoj kulturnoj baštini, čudesnoj gastro ponudi i ljubaznim ljudima Hrvatska ipak ne dobiva pozornost koju zaslužuje… probati ćemo to ispraviti predstavljajući 15 stvari koje niste znali o Hrvatskoj:

1. Hrvatska ima dva čovjeka na mjesecu! OK ;) Ne doslovno, ali dva Hrvata imaju svoje ime na karti mjeseca!

Mjesec
David Dibert / Unsplash

Ovo je velika stvar za ovako malu zemlju. Po hrvatskim znanstvenicima Ruđeru Boškoviću i Andriji Mohorovičiću nazvani su krateri na mjesecu. Ruđer Bošković bio je fizičar, astronom, matematičar, filozof, diplomat, teolog koji je živio u Italiji. Ruđer Bošković stvorio je začetke atomske teorije i imao značajan doprinos u astronomiji. Andrija Mohorovičić bio je meteorolog i važan osnivač moderne seizmologije. Oba znanstvenika imaju planinu na bližoj strani Mjeseca, kao i krater koji se nalazi na tamnoj strani Mjeseca.

2. Hrvatskoj moramo zahvaliti za mnoge stvari koje svakodnevno koristimo. Jedna od njih je i kravata.

kravata
Morgan McDonald / Unsplash

Modni detalj kravata možda je najuspješniji Hrvatski izvozni brand, jedan od njihovih najpoznatijih izuma. Priča o kravama potječe iz 17. stoljeća kad su se hrvatski vojnici borili za Francuze u 30-godišnjem ratu. Uz značajan vojni doprinos na bojnom polju, Hrvatska je također postavila i novi trend. Hrvatski plaćenici nosili su posebno svezane marame oko vrata kako bi se mogli međusobno prepoznati. Ova tradicija proširila se i na druge vojnike, a kasnije i u civilno društvo postajući svojevrsni trend onoga, ali svakako i našeg vremena. Zabavna je  činjenica da Hrvatska drži i Guinnessov rekord za najdužu kravata na svijetu dužine 808m. U Hrvatskoj je izumljen i prvi torpedo, kao i mehanička olovka.

3. U Hrvatskoj je snimljeno mnogo poznatih filmova i TV emisija, uključujući i Igre prijestolja. Kada se upustite u ovaj svijet zadivljujućih krajolika i nevjerojatne kulture, ne očekujte da će vaš foto aparat ili kamera prestati snimati! Osobito u Dubrovniku, srednjovjekovnom gradu smještenom na Jadranu, na području Dalmacije.

Dubrovnik
John Weinhardt / Unsplash

Dubrovnik je jedno od najpoželjnijih destinacija svijeta. Stare gradske građevine su jednostavno nevjerojatne, posebno s obzirom da imaju najstariji Arboretum na svijetu. Kao što smo već spomenuli, HBO je do sada snimio nebrojno scena iz serijala Igre prijestolja u Hrvatskoj, a i završna sezona snima se u Hrvatskoj (2018). Ali i filmovi poput Ratovi zvijezda - posljednji Jedi ili Mamma Mia, također su snimani u Hrvatskoj. Prema najnovijim planovima uskoro se očekuje i snimanje sljedećeg James Bond filma upravu u Dubrovniku.

4. Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu, jedna od rijetkih preostalih zemalja u kojoj možete uživati u večernjoj šetnji i osjećati se potpuno sigurno.

5. Najskuplja ulica u Hrvatskoj je Stradun. Za razliku od drugih zemalja, u Hrvatskoj ne morate biti milijarderi kako bi mogli ugodno živjeti. Troškovi života nisu toliko visoki. Dok u New Yorku ovih dana možete kupiti dvosobni stan na pristojnom području za oko 1 do 1,5 milijuna dolara u Hrvatskoj za istu količinu novca lagano se može kupiti cijeli dvorac iz 19. stoljeća s pripadajućim posjedom.

novac
Niels Steeman / Unsplash

Najskuplja ulica u Hrvatskoj ne nalazi se u glavnom gradu Zagreba, već u popularnom priobalnom gradu Dubrovniku. Glavna ulica u gradu je popločena pješačka oaza koja se proteže na oko 300 metara u staroj gradskoj jezgri. To je glavna turistička atrakcija tako da morate očekivali puno veće cijene od prosjeka.

6. U Hrvatskoj se nalazi jedan od najmanjih gradova na svijetu. Općenito mali gradovi u Americi imaju više od 30.000 stanovnika, ali ovaj mali grad u Hrvatskoj ima oko 30 stanovnika koji stalno žive u njemu. Ovo ga čini jednim od najmanjih gradova na svijetu.

Hum
Ivana / wikipedia.org

Grad Hum u središtu Hrvatske Istre duljine je svega oko 100m, a 30 metara širine. Ali ne dajte se zavarati ovim dimenzijama jer ovaj grad je prepun povijesti. Prema legendi, ovo veličanstveno mjesto stvorili su divovi koji su gradili gradove u dolini rijeke. Ono što ovaj gradić čini uistinu jedinstvenim jest činjenica da unatoč tome što je izgrađen u 16. stoljeću ništa nije bilo izgrađeno izvan zidina uključujući i crkvu i savršeno očuvanu stražarnicu.

7. Hrvatska se nalazi na 18. mjestu najpopularnijoj turističkoj destinacija svijeta. Nije slučajno da Hrvatska drži ovako visoko mjesto! Više od 1 milijun turista godišnje za ovako malu zemlju svakako je vrhunski rezultat. Turizam sudjeluje sa 18% BDP-a cijele zemlje sa godišnjim prihodima turističke industrije za 2016. godine, procjenjujući na 8,8 milijardi dolara. Hrvatska je postala prva europska zemlja koja je razvila komercijalna nudistička odmarališta.

plaža
Mike Wilson / Unsplash

 

8. Hrvatska ima mnogo neobičnih Guinnessovih svjetskih rekorda kao što je onaj za najdužu štrudlu 1400 metara. Hrvatska je i ponosni nositelj najbržeg guranja automobila na udaljenosti jedan kilometar, najveće slike, kao i najveće kutije za kokice. Hrvatska drži i rekord za najveću zbirku premata povezanih uz pande… kao što smo rekli, stvarno neobični popis.

9. Poznati dalmatinac koji dolazi iz Hrvatske, pasmina je pasa srednje veličine poznatih po svojim jedinstvenim točkicama. Povijesni korijeni pasmine Dalmatinca se mogu pratiti do Hrvatske povijesne regije Dalmacije.

pas Dalmatinac
Pulkit Sinha / flickr.com

Prve naslikane freske psa Dalmatinca datiraju iz razdoblja između 1600. i 1630. godine, a pronađene su u Hrvatskoj. Prvo spominjanje dalmatinske pasmine u službenom dokumentu datira uz ranog 18. stoljeća. Ova jedinstvena pasmina široko je rasprostranjena po Europi početkom dvadesetih godina 20. stoljeća. U popularnoj kulturi dalmatinac služi kao maskota vatrogasaca, a ponekad se koristi i za obrazovanje drugih o vatrenoj sigurnosti. Evo sada napokon znate odakle su svi oni štenci u 101 Dalmatincu.

10. Robert Herjavec, poznata Kanadska TV zvijezda, rođena je u Varaždinu, gradu na sjeveru Hrvatske. Nakon odlaska u Kanadu pohađao je Sveučilište u Torontu gdje je diplomirao političke znanosti i engleski jezik. Slavu je stekao nakon što je osnovao tvrtku BRAC koju je kasnije prodao AT & T Kanada za trideset dva milijuna dolara. Zahvaljujući ovom uspješnom poslovnom potezu Robert je postao zvijezda reality showova poput Dragons Den. Njegova neto vrijednost procjenjuje se na 250 milijuna dolara i potječe iz različitih poslovnih poduhvata.

11. Hrvatska valuta nazvana je po životinji kuni, a kovanice po stablu lipe. Kuna je krznena životinja koja je se mogla pronaći u šumama srednjovjekovne Hrvatske i koristila se ako oblik plaćanja u Slavoniji, Hrvatskom primorju i Dalmaciji. Suvremene novčanice na glavnoj strani prikazuju poznate Hrvate, a na poleđini arhitektonske motive. Jedna kuna podijeljena je u 100 lipa.

12. U Hrvatskoj se nalazi Muzej prekinutih veza. Smješten u glavnom gradu Zagrebu ovo je prilično jedinstven i neobičan muzej posvećen neuspješnim romantičnim vezama.

Muzej prekinutih veza, Zagreb
Kiril Simeonovski / wikipedia.org

Postava muzeja na prilično neobični način prikazuju osobne predmete bivših ljubavnika. Uz ove osebujne predmete nalaze se i kratki opisi. Sve je počelo kao putujuća zbirka darovanih predmeta da bi uskoro pronašla dom u glavnom gradu jedne od najljepših zemalja na svijetu 2011. godine. Neobični muzej dobio je nagradu Kenneth Hudson za najinovativniji europski muzej tako da ga jednostavno morate posjetiti.

13. Hrvatska ima najljepše zalaske sunca na svijetu! Gdje možete doživjeti najljepši zalazak sunca na svijetu? Prema poznatom redatelju Alfred Hitchcocku Zadar je mjesto gdje se vidi najljepši zalazak sunca, a engleski redatelj je uživao u nezaboravnom zalasku sunca u Zadru 1964. godine.

zalazak sunca Zadar
Val Vesa / Unsplash

Naša je preporuka da svakako posjetite grad Zadar na dalmatinskoj obali! Uživate u nezaboravnom zalasku sunca i zvuku morskih orgulja kroz čije cijevi svira samo more.

14. Hrvatska je domovina brojnih znanstvenika i utjecajnih ljudi, svaka zemlja ima svoje svijetle umove, ali sigurni smo da niste znali koliko su Hrvati učinili za čovječanstvo. Ivan Vučetić sa otoka Hvara začetnik je ikonofalangometrije (razlikovanje otiska prsta) koja se još i danas koristi u svijetu. Bez sumnje preskočili smo brojne značajne Hrvate za svjetsku povijest, ali nikako ne smijemo preskočiti velikana Hrvatske povijesti Nikolu Tesle, jednog od najvećih umova u ljudskoj povijesti.

15. Amfiteatar u Puli treći je najuščuvaniji na svijetu, u boljem stanju i od Rimskog Colosseuma. Arena u Puli je jedini preostali rimski amfiteatar koji još uvijek ima četiri bočne kule i u cijelosti sačuvana sva tri romanička arhitektonska reda.

arena, Pula
Hotice Hsu / flickr.com

Arena je izgrađena otprilike u isto vrijeme kada rođen Isus Krist, građevina je jedna od šest najvećih preživjelih rimskih arena na svijetu, kao i treći najočuvaniji. Prvi amfiteatar izgrađen je od lokalnog vapnenca, a kod lokalnog pučanstva poznat je pod nazivom arena, amfiteatar je dizajniran za gladiatorska natjecanja s dovoljno mjesta za 20.000 gledatelja. Godine 1932. arena je prilagođena za kazališne produkcije, vojne ceremonije i javne susrete. Danas mnogi poznati umjetnici koriste arenu za održavanja koncerata.

Bonus činjenica:

Plaža Zlatni rat na otoku Braču jedna je od najljepših plaža Europe. Nalazi se na području Dalmacije, u mjestu Bol na otoku Braču. Za razliku od bilo koje druge plaže koje ste posjetili ova plaža konstantno mijenja svoj oblik.

plaža Zlatni rat, Brač
Szabolcs Emich / flickr.com

Najudaljeniji kraj obično se zakreće prema istoku, ali određeni vremenski uvjeti mogu pomaknuti plažu više prema zapadu, što znači da se zapravo oblik plaže mijenja svake dvije do tri godine. Duljina i oblik ove prekrasne plaže zapravo su nepoznati jer variraju u ovisnosti o morskoj plimi, morskim strujama i vjetru. Zahvaljujući svom jedinstvenom obliku plaža je prikazana na brojnim brošurama, što je čini jednim od neprepoznatljivijih simbola Hrvatskog turizma.

Izvor: svjetski mediji (brošure, video, časopisi)
Prilagodio i napisao: Domagoj Skledar / CroatiaLink.com

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved