Samobor
Advent u Samoboru
29.12.2017. 9:37:06h
Mnogobrojni turisti uživali u bogatom samoborskom blagdanskom programu
Zimska dječja Olimpijada oduševila je i roditelje, koji su se na trenutak vratili u djetinjstvo i odlično zabavili sa svojom djecom.
Miroslav Vajdic / flickr.com

Samobor, slikovit gradić pomalo francuskog "štiha", pravi je arhitektonski šarmer, a jedno od najuzbudljivijih razdoblja u tom gradu svakako je Advent. Samobor je odavno odredište mnogobrojnih izletnika i turista, a zbog ležernog ugođaja i nadaleko poznatih posebnosti poput samoborske kremšnite, bermeta i mustarde, svi mu se posjetitelji rado vraćaju.

Vrhunac predblagdanske zabave dogodio se dan prije Badnjaka. U prepunom gradu, jutarnje su sate najbolje iskoristili najmlađi. Grad Samobor i Turistička zajednica Samobora priredili su im niz veselih iznenađenja u suradnji s Večernjim listom. Na kreativnim radionicama izrađivali su blagdanske ukrase i pokazali nevjerojatnu maštu i kreativnost. Zabavno je bilo i na oslikavanju lica bojama, kao i s vilenjacima s kojima su djeca crtala različite prigodne motive. Najviše je oduševljenja izazvao Djed Božićnjak s punom vrećom darova koje im je veselo dijelio. Klinci željni avanture natjecanja snage su okušali u pravoj zimskoj Olimpijadi Djeda Mraza. Sastavljali su omiljenog djedicu od stiropora, natjecali se u preciznom grudanju meta snježnim grudama i ciljanju sobovih rogova kolutovima, a neki su slagali goleme božićne puzzle.

No, zimska dječja Olimpijada oduševila je i roditelje, koji su se na trenutak vratili u djetinjstvo i odlično zabavili sa svojom djecom. - Svidjela mi se jako dječja Olimpijada, napravili smo tim od troje dječice, nemam pojma tko je pobijedio jer nam je važno bilo sudjelovati i svi su dobili neke poklončeke, sretan sam ja i sretan je moj sin oduševljeno je pričao Luka Kovač, otac malenoga Kaia koji je uživao u igrama, a najviše su ga oduševili druženje s Djedom Božićnjakom i slatkiši koje je dobio na dar. Na sjajnoj samoborskoj adventskoj zabavi iz Ivanca je pristigla cijela obitelj Strugar. Roditelji s dvije kćeri nisu željeli propustiti vedar zimski dan u Samoboru. Razgledali su Božićni sajam prepoznatljiv po bogatoj ponudi domaćih autohtonih proizvoda, kao i tradicionalnim zanatima poput licitara i ostalih rukotvorina.

- Obavili smo doma sve blagdanske pripreme i uputili se u Samobor koji nas je prošle godine oduševio Fašnikom. Super nam je, odlično se zabavljamo, program je stvarno raznolik i za svakog se nešto nađe. Cure su uživale u dječjim radionicama, mi se veselimo i koncertu Baruna, a počastit ćemo se i najboljim kremšnitama na svijetu, rekla je vesela obitelj Strugar u iščekivanju gastro show-a koji su priredili kuhari iz Udruge "Majstor kuhar". Kreativna gastro radionica dala je mogućnost djeci da pokažu svoje vještine u ukrašavanju nezaobilaznih blagdanskih fritula ukusnim Lidl- ovim čokoladnim namazima, šarenim mrvicama i zvjezdicama, a kuhari su, posebno za ovu prigodu, pripremili velik broj ukusnih hamburgera, u čemu ih nije omela ni hladnoća.

- Tajna vrhunskog hamburgera je svakako u mesu, mora biti stoposto junetina prošarana kvalitetnom masnoćom. Meso treba biti srednje pečeno, tako da u sredini ostane malo crvenkasto radi sočnosti, dakle, dovoljno je tri minute sa svake strane. Mesu se zatim doda par dobrih umaka, salata i fino pecivo i hamburger je spreman za degustaciju, objasnio je mnogobrojnim posjetiteljima koji su mogli besplatno degustirati vruće hamburgere, kuhar Matko Bukovac. Nakon slanog, došao je red i za degustaciju slatkog, a fritulama ukrašenim dječjim rukama nitko nije odolio. Kuhari su se odlučili na varijantu recepture s jogurtom uz obavezne sastojke - brašna, jaja, šećera, meda i rakije, a sudeći prema reakcijama publike, odabrali su dobitni recept.

Nakon uzbudljivog dana prepunog različitih programa i bogate ponude štandova kojima se priključila i Hrvatska lutrija s mnogobrojnim iznenađenjima za posjetitelje, u večernjim satima nestrpljivo se čekalo da na pozornicu izađu Baruni, glazbeni sastav koji je na sceni više od četvrt stoljeća. Hitovi Baruna svima su dobro poznati i nije čudno što je već početak koncerta označio početak odlične zabave pa je vesela publika pjevala s Barunima od početka do kraja. Samobor je u ovo blagdansko vrijeme posjetio velik broj turista, kako iz okolnih mjesta i gradova, tako i iz Slovenije, Austrije i Italije. U Turističkoj zajednici Grada Samobora zadovoljni su rezultatima i sretni zbog sve veće posjećenosti koju bilježe. Ove su godine poseban naglasak stavili na tradicijske obrte koji čine okosnicu ponude Božićnog sajma na glavnom trgu na kojem posjetiteljima pokazuju svoje kulturno i gastronomsko bogatstvo i tradicijsku proizvodnju po kojima je Samobor oduvijek poznat. Osim gradskih atrakcija, turisti rado odlaze i u samoborsku okolicu u kojoj se mogu okušati u planinarskom biciklizmu, penjanju, brzom hodanju ili skijanju, sanjkanju i grudanju.

Piše: Maja Mikulandra

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved