Promidžba
1.1.2018. 10:31:49h
Mi vodiči smo "na prvoj crti" promicanja hrvatske i zadarske povijesti i kulture
Svakom gostu se pristupa s ljubaznošću, a najveća nagrada je zadovoljan gost koji vam se javi s povratnom informacijom, priča Vlatka Pehar Matić
D - 15 photography / flickr.com

Turistički vodiči najbolji su promotori vrijednosti i posebnosti svakog grada, a vrlo često i jedine osobe koje turisti neposredno upoznaju kada za svoje odredište izaberu Zadar. Zbog njihove važnosti za sliku grada koju oni prenose već 15 godina u akciji "Nasmiješeno sunce" Grada Zadra bira se najbolji turistički vodič u organizaciji turističkih zajednica Grada i Županije te zadarskih obrtnika, a ove godine je priznanje dodijeljeno Vlatki Pehar Matić.

Ključ je ljubav prema poslu
Kao licencirana turistička vodička za engleski, njemački i talijanski jezik o turizmu i svim njegovim posebnostima je prva znanja stjecala još dok je kao brucošica radila za jednu njemačku turističku agenciju što joj je, pokazat će se to nekoliko godina poslije, zapravo odredilo i ono čime će se baviti u budućnosti. Uvijek s osmijehom na licu svoju priču o Zadru ona prenosi turistima. Njena ljubav prema povijesti umjetnosti rodila se u srednjoškolskim danima, a to je kod nje još više poticala profesorica Živka Radas, koja ju je "hranila" literaturom. Kasnije ju je dugogodišnji ravnatelj Arheološkoga muzeja u Zadru prof. dr. Miro Jurić poticao da upiše tečaj za turističkog vodiča, što se pokazalo i kao njezini profesionalni životni izbor. Kada ima neku nedoumicu često je rješava s prof. dr. Pavušom Vežićem koji je hodajuća enciklopedija i veliki poznavatelj zadarske povijesti.

- Prije nekoliko godina sam pokrenula vlastiti obrt, a sve je nekako išlo vrlo spontano jer sam u turizmu prošla različite poslove. Ključ svega je ljubav prema ovom pozivu, ako je nemate onda je to teško obavljati. Mi smo privilegirani jer prvi i često jedini dočekujemo turiste i stoga smo "na prvoj crti" promicanja hrvatske i zadarske povijesti i kulture. Ovaj posao je odgovoran jer morate stalno biti informirani. Pitanja su različita, a i svaka nacija je različita i njima se svakako treba prilagoditi. Kod grupa s njemačkog govornog područja točnost je primjerice vrlina. Svakom gostu se pristupa s ljubaznošću, a najveća nagrada je zadovoljan gost koji vam se javi s povratnom informacijom, priča Vlatka Pehar Matić.

Gosti koji u obilazak kreću s turističkim vodičem često, naglašava Pehar Matić, odlaze i u muzeje jer žele saznati još informacija o Zadru, a ovaj grad je upravo prebogat muzejskom građom.

Gosti traže originalne proizvode
- Često vodim goste do Stalne izložbe crkvene umjetnosti, gdje naše časne sestre između ostalog nude i druge jedinstvene proizvode. Upravo sam imala priliku ovo ljeto gostima iz SAD-a ukazati na jedinstvenu marmeladu od planike (maginja) koja ih je oduševila. Nakon posjeta Zadru mnogi gosti žele ponijeti izvorne proizvode, karakteristične za naš grad i regiju (primjerice Maraschino). Moje iskustvo s gostima je da su oduševljeni čistoćom grada, prirodnim i kulturno-povijesnim bogatstvima. Nama vodičima je ključno da nam gosti odlaze zadovoljni, nasmiješenih lica i s pozitivnim doživljajima koje će prenositi u svojim zemljama - to je ujedno moto Udruge turističkih vodiča Donat, čija sam članica. Mogu kazati kako su gosti s kojima se susrećem, a koji dolaze iz Austrije i Njemačke jako dobro informirani o Hrvatskoj i gradovima u koje dolaze, otkriva Pehar Matić dodajući kako je to za Švicarce u pravilu ne može reći jer Hrvatsku često stavljaju u isti "koš" s ostalim zemljama našeg okruženja.

- Tako sam nedavno imala slučaj grupe gostiju koja je tek nakon moga vođenja shvatila da Hrvati imaju svoju dugu povijest. Uporno nastojim, kad god je to moguće, izbjegavati negativne priče jer se kroz njih talože negativne emocije i stvaraju predrasude. Ono što je važno za turističke vodiče jest poznavanje stranih jezika, kulture, povijesti i društveno-političkih prilika, te komunikativnost, grupna "psihologija", smisao za humor, sposobnost organizacije vlastitog vremena te mnoge druge vještine i kompetencije. Mi smo promotori našeg grada i moramo svi biti "nasmiješena sunca", smatra ova turistička vodička.

Stalno stručno usavršavanje i cjeloživotno učenje neophodno je za svakog tko želi ući ili opstati u ovoj vrlo dinamičnoj struci i to je zapravo recept za uspješan rad Vlatke Pehar Matić.

- Važno je istaknuti kako će Povelja UNESCO-a za naše Bedeme u budućnosti značiti jako puno, jer mnogi turisti odabiru turističke destinacije na temelju informacija koje dobiju iz medija i preko društvenih mreža. Ponosna sam što živim u našem gradu koji unatoč svim razaranjima u svojoj povijesti i danas sjaji. Zadar je mnogima zanimljiv zbog svog jedinstvenog prostornog smještaja i urbanističkog uređenja koje ostavlja dojam broda zarobljenog između mora i planina, ističe Vlatka Pehar Matić.

Piše: Simeona Pancirov

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved