2 Hrvata, 10 mišljenja
4.1.2018. 11:28:21h
Evo zašto je Hrvatsku posjetilo preko 18 milijuna turista!
Hrvatska je postala turistički raj, a to potvrđuju i brojna međunarodna priznanja i nagrade. Pročitajte sve što morate znati o globalnom uspjehu naše kuhinje
jeffreyw / flickr.com

Hrvatski turizam ove je godine doživio puni procvat i najbolju godinu u svojoj povijesti. Do 27. prosinca 2017. godine, Hrvatsku je posjetilo 18.393.120 gostiju te ostvarilo 101.745.666 noćenja, što su rekordni rezultati koji sami po sebi potvrđuju vrijednost Hrvatske kao svjetske hit destinacije.
Porast broja dolazaka od 13 posto i noćenja od 12 posto sigurno je vezan i za gastro ponudu naše zemlje, koja je sve više poznata i priznata u svjetskim razmjerima. To potvrđuju i brojne nagrade i priznanja za hrvatske restorane, kuhare i manifestacije.

Svjetsko, a naše
Trenutačno je glavna turistička vijest u državi veliki uspjeh zagrebačkog adventa, koji je u izboru portala European Best Destinations treći put za redom proglašen za najbolju božićnu destinaciju u Europi. Glasalo je preko 200 tisuća ljudi iz 131 zemlje, a Zagreb je jedini grad u povijesti ovog izbora koji ovu titulu nosi tri uzastopne godine.
Uspjehu zagrebačkog adventa nedvojbeno je pridonijela i bogata i šarolika gastronomska ponuda, pa tako na adventu možete kušati hranu iz raznih krajeva Hrvatske i svijeta, od jednostavnih fritula, preko ovogodišnjeg hita ulične sarme, pa sve do kompliciranijih kulinarskih pothvata poput brudeta od hobotnice.
Osim zagrebačkog uspjeha, vrijedi naglasiti i veliki uspjeh Splitsko-dalmatinske županije. Naime, u 2017. je godini Splitsko-dalmatinska županija postala dio međunarodne kulinarske mreže tako što uvrštena u projekt Regional Culinary Heritage Europe. Radi se o projektu putem kojeg europske regije mogu dobiti međunarodne oznake koje su zaštitni znak regionalne kulinarske tradicije te tako prezentirati autohtone proizvode i na stranom tržištu.

Priznanjima nikad kraja
Kad je Anthony Bourdain, slavni američki kuhar i putopisac, prije nekoliko godina u svojoj emisiji izjavio da je Hrvatska sljedeća velika stvar, začinivši svoju izjavu tvrdnjom da su idioti svi koji je do tad nisu posjetili (uključujući njega), bilo je jasno da našu gastro scenu čekaju velike stvari.
To se potvrdilo ove godine kad je francuski vodič za restorane svjetskog glasa, Michelin, po prvi put nekom hrvatskom restoranu dao svoju oznaku kvalitete u obliku zvjezdice. Rovinjski Monte sretni je i zasluženi dobitnik, ali nije jedini prepoznat u Michelinovom izboru. Još 34 restorana iz različitih krajeva Hrvatske dobili su Michelinove preporuke, što je velika stvar, s obzirom na stroge Michelinove kriterije čije zadovoljavanje provjeravaju temeljitim inspekcijama.
Osim Michelina, sve snažniju Hrvatsku gastro scenu prepoznao je još jedan od najjačih prehrambenih vodiča svijeta, Gault&Millau. Gault&Millau osnovali su Christian Millau i Henri Gault prije gotovo 60 godina u Parizu, a s vremenom je njihov brend postao jedna od najutjecajnijih svjetskih referenci za restorane i hotele. Kao i kod Michelina, kriteriji su strogi, a pogled Gaulta&Millaua na našu kuhinju saznat ćemo 2018. godine, za kad su najavili internacionalno predstavljanje svog prvog vodiča za Hrvatsku. Time naša zemlja ulazi u ekskluzivan klub od dvadesetak svjetskih destinacija koje su dospjele u njihov vodič.

Iza uspjeha stoje ljudi
Naša kulinarska tradicija bogata je zbog zanimljivog geografskog položaja i povoljne klime, ali i zbog snalažljivih ljudi. Još od vremena naših baka koje su od siromašnih namirnica uspijevale napraviti prave delicije, kuharstvo je cijenjeno u našim krajevima. Da se ta tradicija nastavlja, dokazuju i nagrade poput nagrade JRE, udruženja kreativnih gastronoma, koje je u kategoriji najbolje usluge nagradilo Rudolfa Štefana i njegov restoran Pelegrini, poznat po usredotočenosti na korištenje lokalnih i sezonskih namirnica.
Kao zvijezde našeg kulinarstva treba istaknuti i Anđelka Levanića i Zlatka Novaka, kuharski duo varaždinskog restorana Bedem. Ovaj dvojac, osim titulom državnih prvaka u kuharstvu, može se pohvaliti i medaljama s kulinarskih Olimpijada i Svjetskog kulinarskog kupa.
Da, kulinarska Olimpijada stvarno postoji! Održava se svake četiri godine, a uvijek se na njoj natječe preko 1500 kuhara iz više od 50 zemalja. Očito ne morate provoditi sate i sate u teretani kako bi postali olimpijski pobjednik, nego to vrijeme možete iskoristiti za puno ugodniju djelatnost - kuhanje.
Kuhari su u Hrvatskoj stvarno traženi, pa je tako, prema podatcima HZZ-a, od 38.955 traženih sezonaca u prvih 11 mjeseci ove godine, njih skoro pola bilo u ugostiteljskim zanimanjima poput kuhara i konobara. Ove brojke svjedoče o tom da kvalitetnim kuharima i konobarima nije teško naći posao.
Kuharska zanimanja su uz to i dobro plaćena, pa je tako prosječna plaća šefa kuhinje, prema portalu MojaPlaća.hr, 8.128 kuna. Ta svota za vrijeme turističke sezone postaje i mnogo veća, tako da ako niste sigurni oko svojeg izbora karijere, ne gubite vrijeme. Dajte kuhanju šansu!

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved