Zagreb
Nostalgija
5.1.2018. 12:08:17h
OTVOREN MUZEJ ZAGREB 80 KOJI POSJETITELJE VRAĆA U ZLATNO DOBA 80-IH GODINA
U starinskoj zgradi u Radićevoj ulici na broju 34 otvoren je novi privatni Muzej, Zagreb 80 koji posjetitelje vraća u zlatno doba 80-ih godina. Muzej ZAGREB 80-ih stvoren je...
Zagreb 80's Museum / facebook.com

U starinskoj zgradi u Radićevoj ulici na broju 34 otvoren je novi privatni Muzej, Zagreb 80 koji posjetitelje vraća u zlatno doba 80-ih godina.

Muzej ZAGREB 80-ih stvoren je kako bi se u prošlost doživjela na novi način. Njegov prostor je rekonstrukcija svakodnevnog života zagrebačke obitelji, na jedinstven i interaktivan način koji presijeca prošlost i budućnost, prikazuje način života, baštinu, sjećanja i emocije.  Kako ističu vlasnici, “De ja vu” na novi način.
Tu su i društvene igre iz tog doba, stari gramofon i ploče, kuhinja iz 80-ih opremljena originalnim posuđem iz tog vremena, radna soba s pisaćom mašinom, spavaća soba sa ženskim kutkom za uređivanje, soba za igru s dječjim igrama i igračkama… U kulinarskim knjigama posjetitelji se mogu upoznati s omiljenim receptima zagrebačkih domaćica. Ljubitelji mode mogu zaroniti u svijet tadašnjih kreacija. Iz više od 500 predmeta izdvaja se i računalo za igranje Commodore 64, kolekcija poštanskih marki, album sa značkama, popularne stolne igre kao košarka i nogomet te igračke od Mehanotehnike, dok Muzejska suvenirnica nudi jedinstvene retro suvenire za kupce istraživačkog duha..
„Otvoreni smo od sredine prosinca, a reakcije posjetitelja su odlične, svi su zadovoljni,  kako domaći tako i strani posjetitelji. Cijela priča oko muzeja je jako jednostavna te smo se vodili pokazati kako je izgeldao Zagreb u 80-ima, od glazbe, načina života, mode i cijela atmosfera tog vremena. Jako nam je važna interakcija tako da smo koncepirati muzej da se sve može dirati i koristiti što je posjetiteljima jako zanimljivo i drugačije nego u drugim muzejima gdje se eksponati ne smiju dirati„ ističe Anastasija Knežević, jedna od osnivačica muzeja Zagreb 80 te dodaje kako poziva putničke agencije i turističke vodiče na suradnju jer stranim je jako zanimljiva prošlost iz vremena Jugoslavije.
Također, posebnost Muzeja je što potiče svoje posjetitelje da dodiruju, osjećaju i komuniciraju s izložbom, kako bi se prisjetili trenutaka, mirisa i osjetili nostalgiju. Mladoj generaciji pruža se mogućnost doživjeti način života u nedavnoj, pozitivnoj prošlosti, tako poznatih i cjenjenih diljem svijeta 80-ih godina. „Doživite prošlost velikih stvari koje svakodnevno koristimo danas, kao što su video igre, osobna računala i mobilni telefoni, kao i ostali značajni objekti koji su doista počeli svoj uspon 1980-ih godina.“ ističu iz Muzeja Zagreb 80.
Hrvatska – država s „tisuću„ muzeja
Muzej Iluzija, Muzej prekinutih veza, Muzej Torture itd… dokazali su kako je velika potreba za privatnim tematskim muzejima koji pričaju naše autentične ili tematske priče, a koji svakako generiraju kvalitetan sadržaj kojih nam toliko nedostaje.
Važno je za istaknuti kako je Muzej Zagreb 80 kao i ostali spomenuti muzeji, privatna investicija te kako su svojim kvalitetnim radom pokazali kako bi svi muzeji trebali poslovati, pogotovo muzeji u vlasništvu Države koji imaju puno više resursa. Upravo se tu najbolje vidi razlika između privatnih muzeja te Državnih koji imaju siguran način financiranja, nemaju imperativ zarade niti koliko posjetitelja ih posjeti, dok su privatni muzeji tvrtke koje se bore na tržištu da bi preživjele i svakako im je stalo do svakog posjetitelja i svake kune. Da, i u ovoj jednadžbi svakako treba spomenuti kako privatni „muzeji“ imaju PDV 25 % kao i svi ostali, dok Državni muzeji ne. Također, nažalost ono što je najvažnije, muzeji pod kapom Države ( čast iznimkama ) ne rade na promociji i popularizaciji kulture i svojih postava, te često niti ne rade vikendom, što je apsurdno jer upravo vikendom trebaju raditi zbog turista kao i domaćih posjetitelja.
Bilo bi odlično da uz gradnju bazena, potičemo i otvaranje privatnih tematskih muzeja, prvenstveno autentičnih, jer obogaćuju hrvatsku turističku ponudu te se iskreno nadam kako će njihov uspjeh u Hrvatskoj biti smo poticaj za otvaranje sve više specijaliziranih muzeja u Hrvatskoj, a mjesta na tržištu ima za sve.
Naša najveća turistička prednost je naša nevjerojatna raznolikost i autentičnost. A upravo motiv putovanja je upoznavanje novih načina i kultura življenja. Pitam se, zašto nemamo na stotine privatnih muzeja za sve naše nevjerojatne turističke, povijesne, kulturne, autentične… priče?
Moramo pričati naša autentične priče i ponositi se njima, muzeji daju dodanu vrijednost, nude kvalitetan sadržaj te pričaju tisuće priča o našoj povijesti, kulturi, baštini, inovacijama, identitetu. Motiv dolaska nije smještaj, nego raznolik, kvalitetan i autentičan sadržaj turističke destinacije. Hrvatska s tisuću muzeja, zvuči odlično, zar ne?

Piše: Goran Rihelj

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved