Šetnja prirodom
7.1.2018. 7:12:15h
Zagrijte se šetnjom u Nacionalnom parku Krka!
Cijena za sve programe je 30 kn po osobi za odrasle i 20 kn za djecu (od 7 do 18 godina) za lokalitete Skradinski buk i Roški slap. Jednom kupljena ulaznica vrijedi za jednokratni posjet svim kopnenim lokalitetima na dan kupovine. Radno vrijeme Parka je od 9 do 16 sati.
/ kigo.hr

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pripremila je zato program obilazaka Parka za razdoblje od 8. siječnja 2018. do kraja ožujka 2018. Cijena za sve programe je 30 kn po osobi za odrasle i 20 kn za djecu (od 7 do 18 godina) za lokalitete Skradinski buk i Roški slap. Jednom kupljena ulaznica vrijedi za jednokratni posjet svim kopnenim lokalitetima na dan kupovine. Radno vrijeme Parka je od 9 do 16 sati.

Također, podsjećamo da je zimski period idealan za korištenje iskaznice Kluba prijatelja Krke. Utjecaj mora dolinom rijeke Krke prodire duboko u kopno i znatno utječe na povoljne klimatske prilike, a šibensko je područje jedno od najsunčanijih u Hrvatskoj, pa zašto ne iskoristiti blagonaklonost kojom nas je priroda obdarila.

SKRADINSKI BUK:

Program br. 1: Znanje se množi kada se dijeli – edukativna šetnja Skradinskim bukom
– Trajanje: oko dva sata
– Ulazak: vlastitim automobilom na ulazu Lozovac (ili ulazak pješice s Lozovca pješačkom stazom dugom 875 m)
– Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka
– Obilazak Skradinskog buka
– Izlazak na ulazu Lozovac.

Skradinski buk najpoznatiji je i najposjećeniji slap na rijeci Krki. Ipak, osim zadivljujuće ljepote sedamnaest sedrenih stepenica slapa, ovaj lokalitet krije mnogo zanimljivosti, koje ćete otkriti šetnjom poučno-pješačkom stazom dugom 1800 m. Zato obratite pozornost na edukativne table, koje će vam približiti raznoliki biljni i životinjski svijet, i iskoristite izostanak gužve da se detaljnije upoznate sa svim onim što Nacionalni park „Krka“ jest i postanite njegovi glasnogovornici u zajednici, dijeleći znanje i vrijednost očuvanja okoliša.

Jeste li znali? Krka i njeno ušće imaju neobičnu sposobnost „proizvodnje“ prirodnog sapuna. Velika količina pjene koju vidite ispod slapova na Skradinskom buku ustvari je prirodni sapun.

Program br. 2: Produžena šetnja, proširena stvarnost i potpuni doživljaj Skradinskog buka
– Trajanje: oko četiri sata
– Ulazak: pješice od Skradinskog mosta stazom, dugom 3,5 km, do Skradinskog buka
– Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka
– Obilazak Skradinskog buka
– Povratak stazom do Skradina.

Iako brodovi JU „NP Krka“ ne voze u zimskom periodu, na Skradinski buk možete doći i iz Skradina, šetnjom ili biciklom, sa Skradinskog mosta. Uređena biciklistička i pješačka staza vodi uz rijeku pa to može biti lijep izlet i s djecom. Kad dođete na Skradinski buk spojite se na Wi-Fi NP „Krka“ i besplatno preuzmite mobilnu aplikaciju „Krka National Park Tour“, koja se temelji na tehnologiji proširene stvarnosti, što će vam olakšati orijentaciju i kretanje i dati više informacija o sadržajima u Parku. Najmlađi mogu preuzeti aplikaciju / interaktivnu igru „Edukativna staza znanja KrkaKids“.

Jeste li znali? Ovo je područje bilo tehnološki napredno još u 19. st. Na Skradinskom buku nalaze se ostaci druge hidroelektrane na izmjenični pogon na svijetu.

ROŠKI SLAP:

Program br. 3: Povijest življenja na Roškom slapu
– Trajanje: oko dva sata
– Dolazak na Roški slap: vlastitim automobilom (iz pravca Laškovice ili Miljevaca)
– Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka
– Obilazak Roškog slapa i Ogrlica.

Zbog povoljnog geografskog položaja, Roški slap oduvijek je bio mjesto na kojem je čovjek tražio utočište. Od pretpovijesnih vremena, kada je obitavao u Oziđanoj pećini, preko rimskog razdoblja, iz kojeg datira i most kojim je premošćena Krka, do burnoga srednjeg vijeka, koji su simbolizirale utvrde Kamičak i Rogovo, na suprotnim stranama tjesnaca Među gredama, i vodenica, kao spomenika tradicijske gradnje, te naposljetku doba industrijalizacije i gradnje hidroelektrane i razvoja turizma. Čovjek je oduvijek prisutan na Roškome slapu. I vi danas kročite njegovim stopama.

Jeste li znali? U antičko doba prostor Roškoga slapa bio je u posjedu XI. legije (Claudiae Piae Fidelis), koja se nalazila u obližnjem rimskom vojnom logoru Burnumu. Zemljište na njemu dodjeljivano je rimskim vojnim veteranima, kao nagrada za vojnu službu.

Program br. 4: Stopama starih lugara – aktivna šetnja kanjonom od Roškoga slapa do Stinica
– Trajanje: oko 6 sati
– Dolazak na Roški slap: vlastitim automobilom (iz pravca Laškovice ili Miljevaca)
– Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka
– Obilazak Roškog slapa i Ogrlica
– Pješačenje poučno-pješačkom stazom do Stinica dugom 8,5 km
– Povratak pješice na Roški slap.

Staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, nekada lugarev put, danas je jedna od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj, opremljena edukativnim tablama s detaljnim informacijama o posebnostima NP “Krka”. Šetnja stazom trajat će dva i pol do tri sata, a pored vas izmjenjivat će se močvarni kraj, zelena Krka tjesnaca Među gredama, ostaci utvrde Kamičak, spektakularan pogled na otok Visovac i, na kraju, stoljetna šuma bijelog graba i hrasta medunca na Stinicama. Na stazi je deset poučnih ploča – s informacijama o biljnim i životinjskim svojtama karakterističnim za područje NP „Krka“, geološkim fenomenima i kulturnopovijesnim lokalitetima – i osam odmorišta s klupama.

Jeste li znali? Upravo zbog osobite geomorfološke strukture, tjesnac Među gredama izabran je za mjesto na kojem je jahao najpopularniji indijanski poglavica, Winnetou, u popularnim filmovima snimanim 1960-ih i reproduciranim 2016.

Pridružite nam se u šetnji Nacionalnim parkom „Krka“!

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved