Igramo se prijestolja
7.2.2018. 17:11:35h
Dubrovnik pod opsadom! Zvijezde serije "Igra prijestolja" u tajnosti stigle u grad
Dubrovnik je opet pod opsadom filmaša. Počelo je snimanje posljednje sezone jedne od najpopularnijih serija - Igra prijestolja. Snimat će se tri dana pod velikim mjerama osiguranja kako bi sve ostalo u tajnosti.
Marcus Saul / flickr.com

Igra prijestolja opet je u gradu - snima se pod visokim osiguranjem pa lokacijama nije moguće prići, čuvaju se i s mora. Sve to kako ne bi procurili detalji posljednje sezone i priče u Kraljevom grudobranu. Obožavatelji jedne od najpopularnijih serija oduševljeni su snimanjem u Dubrovniku.

„Pa to je sjajno, sada kada znam da ga snimaju jako sam uzbuđen, biti u isto vrijeme ovdje kao oni, meni kao obožavatelju serije puno znači“, govori jedan od obožavatelja serije Igre prijestolja.

Dva dana za javnost bit će zatvoren i dio zidina i tvrđava Lovrijenac. Društvo prijatelja dubrovačke starine koje upravlja zidinama dobit će naknadu od 25 tisuća kuna. A plan grada Dubrovnika je ubuduće naplaćivati korištenje javnih površina i donijeti Pravilnik za filmska snimanja.

Filmski turizam u Dubrovniku je već davno prepoznat, osim Igre prijestolja tu su i Ratovi zvijezda, ali i Robin Hood, koji se snimao upravo prošle godine u ovo doba. A popularna serija svake godine u Dubrovnik dovodi tisuće gostiju.

„U ovom zimskom vremenu Amerikanci nam rastu tijekom siječnja 20-ak posto u dolascima i noćenjima što svakako ima nekih poveznica s činjenicom da su se ovdje snimale serije“, kaže Romana Vlašić iz turističke zajednice grada Dubrovnika.

Igra prijestolja puno je donijela Dubrovniku, to govore i podaci istraživanja Ekonomskog instituta u Zagrebu koje je pokazalo kako je snimanje serijala Igra prijestolja u Dubrovniku povećalo turističku potrošnju za 126 milijuna eura i donijelo gradu milijun i pol turističkih noćenja više u ovih posljednjih 7 godina, što su brojke koje zaista nisu zanemarive. Inače prema podacima HAVC-a u Hrvatskoj se prošle godine snimalo ukupno 288 dana, najviše u Splitu, Zagrebu, na otoku Pagu i na Visu, a potrošnja filmaša bila je iznad 185 milijuna kuna.

Dubrovnik je popularnoj seriji domaćin još od 2011. godine kao fikcijski Kraljev Grudobran. Očekuje se da će završna, osma sezona Igre prijestolja biti emitirana početkom 2019. godine.

Piše: Paula Klaić Saulačić/M.B.
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved