Budućnost?
21.1.2019. 11:18:28h
Virtualnim naočalama vode vas u šetnju Kopačkim ritom
Ideja za projekt "Hrvatska za sve - Croatia for Everyone" rodila se 2016. godine, kada je i prijavljena na EU fond Konkurentnost i kohezija – Inovacije MSP-a
Johannes Tausch / flickr.com

Na lokaciji u samom središtu Valpova rad danas počinje Spectre – startup tvrtka koja se, između ostalog, bavi razvojem mobilnih aplikacija, ali glavni naglasak stavlja na razvoj aplikacija s komponentama vritualne i proširene stvarnosti.Njezin vlasnik, 33-godišnji Valpovčanin Ivan Rajković, koji je zajedno sa svojom ekipom još 2016. godine budućnost odlučio dovesti u Valpovo i srce Slavonije, hrabri je mladi čovjek koji je u ovom području vidio razvojne mogućnosti bez granica i u priču je uključio grafičke dizajnere, programere, snimatelje, audioinženjere, 3D modelare, videoanimatore. Svi oni dio su za ovu zemlju jedne potpuno nove priče i tehnologija kojima se trenutačno ne bavi nitko u Hrvatskoj, a koja je i u Europskoj uniji tek u začecima. Nazvali su je simbolično "Hrvatska za sve – Croatia for Everyone" i već je privukla pozornost i domaće i inozemne javnosti iako je riječ o projektu koji bi u cijelosti trebao biti završen tek u ožujku ove godine. Za svoju su ideju osvojili i zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija u Zagrebu.

- Ideja za projekt "Hrvatska za sve - Croatia for Everyone" rodila se 2016. godine, kada je i prijavljena na EU fond Konkurentnost i kohezija – Inovacije MSP-a, a već sljedeće godine odobrena su nam sredstva u iznosu od 1.032.851,88 kuna te je projekt krenuo u provedbu - priča specijalist za računalne mreže Rajković.

- Ono što ovaj projekt čini inovativnim jest korištenje tehnologija virtualne i proširene stvarnosti, a obuhvaća izradu aplikacije za iOS i Android operativne sustave odnosno pametne telefone i uređaj – specijalne naočale za prikaz virtualne stvarnosti. Svu ovu tehnologiju usmjerili smo u unaprjeđenje turizma kao jedne od naših najvažnijih grana sa željom da turiste odmaknemo od tradicionalnih slika, brošura ili klasičnih promotivnih videospotova o nekoj lokaciji, već da im o tome damo jedno posve novo iskustvo kakvo nisu dotada doživjeli i zbog čega će još više poželjeti posjetiti određenu turističku destinaciju - priča Ivan Rajković.

Zajedno sa svojom ekipom prvu takvu priču odlučio je ispričati o Kopačkom ritu tehnologijom virtualne stvarnosti kroz specijalne naočale kojima se iz dnevne sobe može boraviti u dojmljivoj prirodi, ploviti jezerom Sakadaš, gledati Kopački rit iz perspektive orla ili pak "iz prvog lica" u 360 stupnjeva zaviriti u svaki kutak ove prirodne ljepote iz zraka i s kopna, statično ili u pokretu. Rajković očekuje da će u budućnosti biti novih, sličnih projekta za promociju hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode.

Ivan kaže i da se u aplikaciji koja je namijenjena pametnim telefonima koristi tehnologija proširene stvarnosti (AR - augmented reality), koja omogućuje da se virtualni svijet na poseban način stopi s onim stvarnim.

- Zamislite da svaki kip ili slika na koje naiđete ožive i ispričaju vam svoju priču, a s tehnologijom proširene stvarnosti i to će biti moguće - najavljuje uzbudljive mogućnosti Rajković.

Piše: Lidija Aničić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved