Opatija, Rab
Markanutun de Dominis
13.11.2014. 6:54:25h
Predstavljen projekt vezan uz život i djelo Markanutuna de Dominisa
Cilj je projekta, čiji je osnivač agencija Duga MADD, dugoročna revalorizacija baštine De Dominisa i trajni utjecaj ovoga projekta na identitet Raba
/ wikipedia.org

U prostoru Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji jučer je predstavljen jedinstveni multidisciplinarni komunikacijski projekt MADD/Art & Science/ Rab vezan uz život, djelo i misao Markantuna de Dominisa, kontraverznog teologa, znanstvenika  i vizionara rođenog u gradu Rabu.

Cilj je projekta, čiji je osnivač agencija Duga MADD, dugoročna revalorizacija baštine De Dominisa i trajni utjecaj ovoga projekta na identitet Raba, koji se tako definira kao jedno od vodećih središta kulturnog turizma na Jadranu i hrvatskog kulturnog turizma. MADD-ova baština trebala bi postati zaštitnim znakom grada i otoka Raba.

Projekt je u prvoj fazi zamišljen kao desetogodišnji ciklus kroz višekanalne aktivnosti u raznim segmentima, umjetnosti, znanosti, književnosti, arhitekturi, religiji, filmskoj umjetnosti, suvremenoj multimedijalnoj muzejskoj djelatnosti. Projekt će se inicijalno javnosti predstaviti tijekom tematske Noći muzeja iduće godine, paralaelno u Rabu i Zagrebu. Budući je tema inovativnost, uz Nikolu Teslu, biti će predstavljen i Markantun de Dominis kao jedna od najinovativnijih znanstvenika našeg prostora, koji je u 16. stoljeću pokusima istraživao disperziju bijele svjetlosti i tako tumači pojavu duge.

Krovni nositelj projekta je skupina Labirint koju čine arhitekt svjetla Dean Skira, umjetnici Bojan Šumonja i arhitekti Dino Krizmanić, Leonid Zuban i Bruno Jurčić. U pripremnoj istraživačkoj fazi i razradi projekta sudjelovali su ugledni domaći i inozemni znanstvenici, umjetnici i teoretičari, a u utemeljenju projekta sudjelovao je i dr.sc. Feđa Vukić. Uz Grad Rab, projekt podupire TZ Grada Raba i HTZ, Ministarstvo kultre, Ministarstvo turizma i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Piše: Elena Čuljat

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved