Blato, Korčula
Ministar Grčić
21.3.2015. 8:50:36h
Otok Korčula ima posebno mjesto u Ministarstvu regionalnog razvoja
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Branko Grčić i pomoćnik ministra Venko Ćurlin u petak su u pratnji saborskog zastupnika Mladena Marelića obišli objekte na Korčuli i u Orebić čiju izgradnju sufinancira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
Pero Kvrzica / flickr.com

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Branko Grčić i pomoćnik ministra Venko Ćurlin u petak su u pratnji saborskog zastupnika Mladena Marelića obišli objekte na Korčuli i u Orebić čiju izgradnju sufinancira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

To su: Rekonstrukcija Doma kulture u Čari, Izgradnja sportske dvorane u Smokvici, Obnova i rekonstrukcija Doma zdravlja u Korčuli, te Rekonstrukcija i dogradnja osnovne škole u Orebiću i izgradnja školske sportske dvorane.

Obilazeći Dom kulture u Čari, Branko Grčić i Venko Ćurlin su razgledali svaki kutak objekta na kraju zadovoljni viđenim.

- Mi smo u ove tri godine financirali niz projekata na Korčuli. U Smokvici, Gradu Korčuli, Blatu, Čari, Veloj Luci, nikada nismo gledali koja je  politička opcija na lokalnoj razini na vlasti, bilo nam je bitno samo to da je to projekt koji ima prije svega važnost za otočane i otok u cjelini. Tu smo drugačiji, ali to je naš pristup i dok sam ja na čelu ministarstva takav će i ostati. Otok Korčula ima posebno mjesto u Ministarstvu regionalnog razvoja  zato što je Korčula najmanje  8 sati vožnje daleko od Zagreba. 

A kada je neki Hrvatski otok toliko udaljen od glavnoga grada onda svim građanima toga otoka koji tamo žive i žele živjeti treba osigurati maksimalno dobre uvjete, a to znači dobar vrtić, školu, sportske sadržaje, dvorane, infrastrukturu, ceste, luke, povezivanje malih i velikih mjesta na Korčuli i siguran sam da ćemo i dalje nastaviti podržavati Korčulu i sve jedinice lokalne samouprave s ciljem poboljšanja kvalitete života otočana - rekao je ministar Grčić.

Prvi cilj nam je zadržati mlade koji su sada tu, posebno na otocima, da imaju sve uvjete za dobro radno mjesto kako bi mogli zasnivati obitelji I ostati na otoku. Drugi strateški cilj je otok razvijati na način da on postaje u nekim segmentima npr. tradicionalnim djelatnostima samodostatan imate primjer projekta kojeg provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije “Hrvatski Otočni proizvod” koji može postići sinergiju turizma I ponude kvalitetnih otočkih proizvoda kaže potpredsjednik vlade Grčić.

Komentirajući trošak dolaska turista na Korčulu ministar Grčić je rekao da misli da je Korčula po nekim svojima područjima daleko ispred Istre. Jedan turist koji ima dovoljno vremena, strpljenja i novaca će sigurno odabrati Korčulu i uživati u ovim ljepotama.

Na investicijskim forumima na kojima sam bio vidim da postoji jako veliki interes za investiciju u turizam na našim otocima od ozbiljnih svjetskih ulagača.

Evo na primjer u HTP Korčulu su respektabilni investitori uložili 670 milijuna kuna u obnovu hotela u Gradu Korčuli što jasno pokazuje da turizam u Korčuli ima svoju budućnost  i potencijal, a sva infrastruktura na kojoj država I lokalna samouprava radi uz potporu države i EU fondova je nešto što samo poboljšava potencijal i kvalitetu ove turističke destinacije.

Projekt cestovnog povezivanja juga Dalmacije uvršten je u ključne dokumente za ulaganja iz EU fondova, Sporazum o partnerstvu i  Operativni program „Konkurentnost i kohezija“,  a do ljeta će biti završena studija izvodljivosti.  Očekujemo da će i tom studijom biti utvrđeno da je najbolje rješenje pelješki most, a u projektu, procijenjenom na oko 300 milijuna eura, su i pristupne ceste koje povezuju most preko Pelješca do glavne državne ceste.

Nakon toga možemo krenuti u objavu javnog natječaja i realizaciju projekta sredstvima EU fondova, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić 

- Najvažnije je da smo osigurali novac za bolje prometno povezivanje i integraciju hrvatskog  teritorija, poručio je Grčić dodajući i da je za Hrvatsku izuzetno važan i projekt Zračne luke Dubrovnik, koja je već započela investicije, vrijedne 245 milijuna eura, a koje se također financiraju novcem iz EU fondova.

Prije odlaska iz Čare za Smokvicu, ugledavši u prostoriji GU Braća Crnomiri bubanj, nije mogao odoljeti, sjeo je i zasvirao.

Piše: Dina Cahun
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved