Vela Luka
Pohvalno
9.5.2015. 11:35:04h
Uređuju otočne staze pa im daju imena po pjesmama velolučkih pjesnika i pjevača
Planinarenje je komplementarno sa zdravstvenim turizmom i prirodnim atrakcijama, pa su itekako dobrodošli napori koje vrijedni članovi “Marete” ulažu ne bi li zapuštene i zaboravljene kutke otoka učinili dostupnima slučajnim i namjernim putnicima
Dinko Srkoč / flickr.com

Vela Luka ima starih putova i meja da bi se cijela zemaljska kugla mogla obaći okolo. Kada smo tek osnovali naše planinarsko društvo, svi su nam se smijali, a sada se pola grada šeta. Čak i moja mati, 82. godište, danas hodi s nama, a prije je govorila kako u nedilju valja poć u polje, a ne u promenadu – tim nam je riječima Zoran Mirošević, zvan Keko, vremešni planinar iz PD-a “Mareta”, s radošću opisao razvojni put ovog, jedinog aktivnog planinarskog društva na otocima.

Spomenuto društvo ove godine slavi peti rođendan svojeg osnutka, kojemu je kumovao Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, i sam Velolučanin, odnosno “vikendlučanin”, kako ga u šali nazivaju članovi ovog društva. On je potaknuo nekolicinu entuzijasta da se organiziraju, na čemu mu je danas zahvalno pedesetak planinara.

Hum će privlačiti turiste

– Planinarenje je komplementarno sa zdravstvenim turizmom i prirodnim atrakcijama, pa su itekako dobrodošli napori koje vrijedni članovi “Marete” ulažu ne bi li zapuštene i zaboravljene kutke otoka učinili dostupnima slučajnim i namjernim putnicima – kazao je Prizmić, istaknuvši važnost postojanja ovakvog društva i sa sigurnosnog aspekta. Naime, članovi “Marete”, kao i članovi drugih planinarskih društava, ujedno služe i kao pričuvni sastav HGSS-a, koji je uvijek spreman reagirati i intervenirati na obližnjoj lokaciji.

Velolučki planinari svoja druženja, pak, rijetko organiziraju samo zabave radi, nego vrijeme i energiju redovito ulažu u obnavljanje otočnih staza i putova. Tako su do danas obnovili ukupno tri staze, odnosno dvadesetak kilometara planinarskih putova na području svoje općine, a dobile su imena po pjesmama proslavljenih velolučkih pjesnika i pjevača.

Nekolicinu svojih članova educirali su za označavanje staza kako bi se kvalificirali za suradnju s HGSS-om na izradi “sigurne karte” otoka Korčule, pomoću koje planinari na otoku lakše pronalaze uređene i označene staze koje vode do atraktivnih vidikovaca ili drugih prirodnih ljepota te kulturnih znamenitosti.

A jedna od tih znamenitosti je i drevna tvrđava Hum, koju ovi planinari žele iskoristiti u turističko-edukativne svrhe, te se nadaju da će odgovorni pozdraviti njihovu inicijativu, a zalažu se i za nova planinarska odmorišta koja će njima, kao i gostujućim planinarima koji su sve češći posjetitelji otoka, omogućiti kvalitetnije uživanje u tamošnjoj prirodi.

Ove, kao i druge planirane aktivnosti organizira i koordinira Nada Zlokić, predsjednica društva, koja nam je kazala da im čišćenje starih staza čini veliko zadovoljstvo. Na dogovorenu lokaciju upute se rano ujutro i svatko od kuće ponese neki alat, pa se prime rezanja, čupanja, preslagivanja i drugih vezanih zadataka, te se nakon dana teškog posla počaste roštiljem i zasluženo se odmore u prirodi, čime uspješno spajaju ugodno s korisnim.

Blaćani, ne lomite oznake

- Ljubitelji smo prirode, volimo je i želimo u njoj uživati. I ne samo radi osobne uživancije, nego kako bismo je učinili dostupnom i drugima, da bismo je mogli podijeliti sa što više ljudi. Korčula planinarima pruža jedinstveno iskustvo; planinariš i možeš se okupati u moru.

Pa gdje to ima? – pita se predsjednica Zlokić, koju zabrinjavaju samo loši susjedski odnosi s općinom Blato, koja im zamjera intervencije na području njihove općine, pa tako informativne oznake koje “Maretini” planinari postave u suradnji s Turističkom zajednicom redovito bivaju polomljene, a stranice izletničkih knjiga u koje se upisuju bivaju iskidane.

Kako se duž otoka Korčule proteže međunarodni planinarski put E-12, koji vodi od Portugala do Grčke, a koji je svojom zahtjevnošću prilagođen svim uzrastima pa je njegov turistički potencijal velik, članovi “Marete” pozivaju sve ljubitelje prirode i otoka, bez obzira na adresu, da se priključe njihovu društvu. Ili da osnuju svoje kako bi u zdravoj suradnji lakše ostvarili zajedničke interese. Na dobrobit cijelog otoka.

Piše: Tanja Giovanelli

Gugić: Turisti vole poljske putove
Prednosti koje aktivnosti “Marete” donose njihovoj općini primijetio je i Tonči Gugić, načelnik općine Vela Luka, koji pozdravlja njihove napore i planira vezane aktivnosti.

– Obnovljeni i obilježeni poljski putovi zaista su prekrasni i već ih prepoznaju strani turisti, osobito Francuzi. Stoga im na tim predjelima planiramo ponuditi aktivnosti i ponudu vezanu uz tradicionalan način života i prehrane otočana. Primjećujemo dosta zanimanja kod mladih ljudi za to i očekujemo odlične rezultate – kazao je načelnik Gugić, dodavši da će za tu svrhu nastojati prilagoditi zakonske odredbe kako bi olakšao širenje takve ponude.

Planinarska škola za djecu
“Mareta” će do kraja proljeća organizirati nekoliko izleta te će sudjelovati u pokaznoj vježbi HGSS-a najavljenoj za lipanj, a suorganizator je i biciklističke utrke koja će se drugi put održati u rujnu, te treking utrke također najavljene za rujan. Ovo je društvo kapacitirano i za održavanje planinarskih škola, te je nekoliko takvih već iza njih, a u planu su i nove, no s posebnim ponosom najavljuju i skoro održavanje prve planinarske škole za djecu.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved