Zlarin
Koralji
13.4.2014. 16:59:34h
Osniva se centar koralja na Zlarinu
Ministarstvo turizma odobrilo je sredstva za osnivanje Hrvatskog centra koralja na otoku Zlarinu. Projekt, koji je pripremio Odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, dobit će 350.000 kuna za izradu dokumentacije, a raspolaganje sredstvima Fonda za razvoj turizma “amenovao” je ministar Darko Lorencin.
USFWS - Pacific Region / flickr.com

Ministarstvo turizma odobrilo je sredstva za osnivanje Hrvatskog centra koralja na otoku Zlarinu. Projekt, koji je pripremio Odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, dobit će 350.000 kuna za izradu dokumentacije, a raspolaganje sredstvima Fonda za razvoj turizma “amenovao” je ministar Darko Lorencin.

– Ova Odluka odlična je najava za predstavljanje projekta, koje ćemo upriličiti 19. travnja na Zlarinu. Posebno za tu priliku prezentirat ćemo i ronilicu koju će nam ustupiti Fakultet ekonomike i računarstva. Ovaj projekt potvrda je teze da su nam svi dijelovi grada jednako važni, što ćemo još nebrojeno puta dokazati u našem mandatu – kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.
Muzejski prostor

Nakon lansiranja uspješnog i nagrađivanog projekta “Virtualni Juraj Dalmatinac”, ovo je još jedna zanimljiva ideja iz “radionice” gradskog Odjela, na čijem je čelu Matija Bumbak.

– Osnova projekta je razvoj otoka Zlarina. U skladu s tim, očekujemo brojne pozitivne efekte, od obnove i revitalizacije zaštićenih objekata na otoku Zlarinu, preko stvaranja muzejsko-galerijskog prostora i poboljšanja infrastrukture za kulturno-turističku djelatnost, do podizanja prepoznatljivosti i identiteta otoka Zlarina – pojašnjava Bumbak.
Hrvatski centar koralja Zlarin otvorio bi se u zgradi Kažerma i kući Šare, predviđenima za okupljalište koraljara, s prostorima za edukaciju i radionicama.

Zamišljena je i edukativna turistička tura “Ruta koraljara”, u sklopu koje bi se posjetitelje brodom vozilo na lokacije gdje se rone koralji.

– Kako bi ljudi na najbolji način doživjeli koralje, a nije zgodno da rone zbog dubine na kojoj se oni nalaze, planiramo nabaviti posebnu ronilicu na daljinsko upravljanje. Posjetitelji bi tako preko brodskih monitora doživjeli koralje u njihovu prirodnom okruženju – govori pročelnik Bumbak, otkrivajući kako na Jadranu ne postoji sličan projekt.

Osim “Rute koraljara”, postoji ideja da se ovim projektom poveže priča o spužvarstvu otoka Krapnja te Memorijalnog centra “Faust Vrančić” na otoku Prviću.

Vrijednost projekta, koji će biti apliciran za sredstva EU-a, procjenjuje se na osam milijuna kuna. Dokumentaciju će, u njegovoj pripremnoj fazi, zajednički financirati Ministarstvo turizma i Grad Šibenik.

– Najvažnije je da projekt s vremenom postane samoodrživ. Atrakcija nije Centar koralja sam po sebi, već i sve popratne aktivnosti. A naša je želja da otočani od toga žive – zaključuje Matija Bumbak.

Piše: Petar Mikuličin
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved