NP Brijuni

Brijuni, Hrvatska
Carole Raddato, flickr.com

Površina: 8km2
Ukupni broj otoka: 14
Glavni otoci: Veliki Brijun, Mali Brijun
Datum proglašenja nacionalnim parkom: 27. listopad 1983.
Datum stupanja na snagu: 19. studenog 1983.

Brijuni ili Brionsko otočje skupina je od četrnaest malih otoka u Hrvatskom dijelu sjevernog Jadrana, i odvojeni su uskim Fažanskim prolazom od Hrvatskog poluotoka Istre. Najveći otok skupine, Veliki Brijun površine 5.6 km2) nalazi se na udaljenosti 2km od obale. Ostali otoci uključuju Mali Brijun, Sveti Marko, Gaz, Okrugljak, Supin, Supinič, Galija, Grunj, Krasnica (Vanga), Madona, Vrsar, Jerolim i Kozada. Poznati po svojoj ljepoti ovi su otoci elitno ljetovalište i Hrvatski nacionalni park.

Povijest
Na Brionskom otočju nalazilo se nekoliko antičkih rimskih naseobina, ali sve do kraja 19. stoljeća otočje se uglavnom koristilo zbog brojnih kamenoloma. Od srednjeg vijeka otočje je bilo pod okupacijom Mletačke republike odnosno Venecije čije su palače i mostovi izgrađeni kamenom sa ovog otočja. Tijekom kratkotrajne Napoleonove aneksije otočje je bilo sastavni dio Ilirske provincije.

1815. godine otočje dolazi pod vlast Habsburške monarhije. Tijekom ovog razdoblja kamen iz otočkih kamenoloma  koristio se za izgradnju prvenstveno Beča i Berlina. Nakon izgradnje pomorske baze u Pulskoj luci, austrijanci su izgradili snažno kružno utvrđenje "Fort Tegetthoff," na otoku Veliki Brijun, ali i nekoliko manjih na okolnim otocima.

luka na Velikom Brijunu, Hrvatska
John W. Schulze, flickr.com

1893. godine nakon odlaska Austrougarske mornarice iz ovih utvrđenja, bečki poslovni magnat Paul Kupelwieser kupuje cijeli arhipelag i osnova ekskluzivni turistički centar. U to vrijeme na otočju su izgrađeni vrhunski hoteli, restorani, odmarališta, kasina te nautičke marine te cijeli arhipelag postaje sjedište društvenog života ovog dijela Hrvatske rivijere. Kupelwieser također utemeljuje jedriličarsku regatu, golf igralište, te zahvaljujući bogatoj kulturnoj ponudi monarhije i brojne glazbene koncerte i ostala kulturna događanja. Brijunsko otočje postalo je popularno odredište Bečke visoke klase te su ga često posjećivali i članovi carskih obitelji i europske aristokracije.

Luka Brijuni
1918. godine po završetku prvog svjetskog rata Brijuni dolaze pod okupaciju Italije. Karl Kupelwieser, sin osnivača turizma na otočju pokušao je očuvati nekadašnji turistički sjaj, ali nakon velike svjetske krize i sloma burze (Wall Street Crash) 1929. godine cijelo turističko područje doživjelo je bankrot, a Karl je izvršio samoubojstvo. 1930. godine vlasništvo nad otočjem prisvojile su okupacijske talijanske vlasti, te je otočje ostalo pod okupacijom do sloma fašističke Italije 1943. godine.

1945. godine po završetku drugog svjetskog rata Brijuni ulaze u sastav Jugoslavije, zemlje koja je u tom razdoblju nemilosrdno upravljala Hrvatskom, te predsjednik Jugoslavije, diktator Josip Broz Tito prisvaja otočje od kojeg nastaje njegovo privatno ljetovalište. Slovenski arhitekt Jože Plečnik dizajnirao je paviljon samo za tadašnjeg diktatora. Više od 100 stranih državnih dužnosnika posjetilo je Tita na ovom otočju, među njima otočje su posjetile i brojne filmske zvijezde među kojima i Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren, Carlo Ponti i Gina Lollobrigida. Diktator Tito umire 1980. godine, a 1983. godine cijelo otočje proglašeno je nacionalnim parkom.

pogled na Brijune, Hrvatska
rom@nski photo, flickr.com

Sredinom srpnja 1956. godine predsjednik Egipta Gamal Abdel Nasser, premijer Indije Jawaharlal Nehru i jugoslavenski diktator Josip Broz Tito sastali su se na otočju kako bi raspravljali o trećem putu naspram dva u hladom ratu suprotstavljena bloka. Ove ideje kasnije su predočene u Pokret nesvrstanih. Sam pokret kasnije je izrastao u produženu ruku SSSR-a, te je po mišljenju većine nepristranih promatrača koristio samo kao odskočna daska Varšavskom paktu i prvenstveno jugoslavenskom režimu za nesmetano financiranje, obuku i opskrbu naoružanjem terorističkih skupina u zemljama u razvoju.

Nakon Hrvatskog oslobođenja, 1991. godine Brijuni postaju Međunarodni konferencijski centar. Četiri hotele na Velikom Brijunu ponovno su otvorena, kao i safari parku kojemu su se nalazile životinje koje su bivšem diktatoru poklanjali vođe država trećeg svijeta, primjerice slonovi Sony i Lanka, koje je poklonila Indira Gandhi. Sony, slon koji je stigao na Brijune kao beba od dvije godine 1970. umro je 2010. godine. Međunarodni polo turnir kojeg je startao Karl Kupelwieser 1924. godine ponovno je obnovljen 2004. godine.

stara maslina, Brijuni, Hrvatska
Ranko, Wikipedia.org

Biljni svijet
Većina biljnog svijeta na brijunskom otočju nosi karakteristike mediteranske flore. Na otoku Veliki Brijun nalazi se oko 600 autohtonih biljnih vrsta. Stabla cedra i bambusa prilagodila su se ovom podneblju, dok se na otoku Vanga udomaćila patuljasta smreka. Na otočju se nalaze i brojne druge egzotične biljne vrste koje su donirali posjetitelji.

Zanimljivo je istaknuti da na otocima postoje pojedine biljne vrste koje su endemične i ugrožene na području susjedne Hrvatske Istre (morska maka, divlji krastavac, pojedine vrste trave...), ali sve ove biljke na otoku su uvelike rasprostranjene i slobodno se razbijaju. Najznačajniji dio otoka u pogledu vegetacije proteže se od vile Brijunka na jugu, a najljepša šuma nalazi se istočno od Bijele vile.

 

Životinjski svijet
Uslijed više tisućljetne prisutnosti čovjeka na ovom arhipelagu životinjski svijet vrlo je bogat, osobito na otoku Veliki Brijun. Uz brojne autohtone životinjske vrste na otoku se nastanilo i veći broj životinjskim vrsta koje su došle djelovanjem čovjeka, te su se vrlo brzo aklimatizirale i prilagodile gotovo idealnim mikroklimatskim uvjetima. Unutar parka nalazi se i izdvojeni etno park (autohtono imanje) kao cjelina unutar Safari parka u kojemu su nastanjene Istarske životinjske vrste. Istarsko govedo (izravni potomak divljeg goveda), istarska ovca, magarac i koze. Ovo područje služi i kao prirodno stanište za ove vrste i za predstavljanje ovih životinja.

Uz ostale na otoku se nalazi više vrsta jelena i muflona koji su nastanjeni na Velikom Brijunu početkom 20. stoljeća. U međuvremenu njihov broj je značajno porastao i sada se mogu vidjeti kao slobodno žive na otoku.

U kasnom 19. i ranom 20. stoljeću nastanjen je Europski zec, više vrsta jelena, te muflon koji se i danas slobodno kreću otočjem i postali su dio njegovog identiteta. Na otočju obitava i veći broj autohtonih ptičjih vrsta. Pojedini manji otočići savršena su obitavališta gdje se gnijezde morski galebovi i morske lastavice, kao i pojedine rijetke vrste kormorana. Cjelokupno otočje također je i značajno sezonsko obitavalište za ptičje vrste sa sjevera, a najznačajniji lokalitet je Saline (vrlo vlažno područje sa tri močvarna jezera površine 32 000m2 okuženo žicom sa namjerom stvaranja ornitološkog rezervata). Najveće jezero obraslo je trstikom, te je kao takvo savršeno za gniježđenje za brojne ptičje vrste.

Boškarin, Brijuni, Hrvatska
Toffel, wikipedia.org

Na otoku se također nalazi i Safari Park koji je dom raznobrojnim egzotičnim životinjama koje su strani diplomati donirali parku. Indijska antilopa, Zebu i azijski slon donirani su iz Indije, dvije vrste zebri donirao je Ahmed Sékou Touré iz Gvineje, močvarna antilopa donirana je iz Etiopije.

Brijunski arhipelag važno je mrjestilište, te značajni morski park organizama tipičnih u sjevernom Jadranu. Među morskim organizmima zaštićenim Zakonom o zaštiti prirode RH u vodama Brijuna nalaze se periske i pojedina vrste školjaka. Kornjače i delfini (također zakonom zaštićene životinjske  vrste) povremeno se mogu vidjeti u vodama oko Brijuna. Na ovom području nalaze se i endemske vrste poput Jadranskog bračića, plaštenjaka, Jadranskog ciganina.

Podmorje oko Brijuna obiluje morskim spužvama, školjkama, ježincima, rakovima i brojnim ribljim vrstama. U prošlosti u moru oko otočja pronađene su i životinjske vrste koje se inače ne mogu pronaći u Jadranu, kao i pojedine vrste koje do tada nisu bile poznate znanstvenicima kao što je mekani koralji Alcyonium brionense ili spužve Ircinia variabilis fistulata.

Turizam
Na brijunima se nalazi nekoliko arheoloških i kulturoloških lokaliteta.

Na četiri lokaliteta na Velikom Brijunu pronašeno je i vipe od 200 otisaka dinosaura, ovi otisci se mogu datirati u vrijeme krede po kojemu je i park dobio svoje ime.

Otočje obiluje vrijednim arheološkim nalazištima. Templarska crkvice Sv. Marije iz 13. stoljeća. Ostaci dvije vile iz rimskog doba koje datiraju iz drugog stoljeća prije Krista, te ostaci bizantinske palače. Ostaci utvrde na brežuljku datiraju iz brončanog doba što govori o naseljenosti ovog arhipelaga u vrijeme od prije četrnaestog stoljeća prije Krista.

Također se mogu razgledati i razne muzejske izložbe uključujući prirodnu povijest, povijest i  umjetnost, te arheološku kolekciju.

Kontakt:
Brijunska 10
52212 Fažana
Tel: ++385 52 525 888
Fax: ++385 52 521 367
E-mail: np-brijuni@brijuni.hr

Korisni linkovi:
Nacionalni park - definicija, povijest i razvoj
NP Krka
NP Paklenica
NP Plitvička jezera
NP Risnjak
NP Sjeverni Velebit

Eksterni linkovi:
www.brijuni.hr

Karta:

 


COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved