TOP 10 najmanjih država na svijetu

 

Valeta, Malta
Julien LOZELLI, flickr.com
10. Malta, Sredozemno more, Europa
Republika Malta suverena je otočna država koja se rasprostire na arhipelagu od 7 otoka i više hridi smještenih u središnjem dijelu Sredozemnog mora 300km od obala afrike i manje od 80km od obala Sicilije.
Naseljena su samo 3 najveća otoka: Malta (ujedno i najnaseljeniji otok), Gozo i Comino.
Kroz povijest, a prvenstveno zbog svog strateškog položaja Malta je bila pod vlašću ili okupacijom najvećih sila svog vremena (primjerice Rimskog carstva, Bizanta ili Napoleonove Francuske), a današnju nezavisnost od kolonijalne okupacije Engleske (Velike Britanije) ostvarila je tek 21. rujna 1964. godine unatoč činjenici da su britanci prvotno dočekani kao oslobodioci.
Katolička crkva ima važnu povijesnu ulogu za život i u životu Malte, vjeruje se kako je na putu prema Rimu apostol sveti Pavao preživio brodolom na obalama otoka te je ovdje proveo 3 mjeseca.
Turizam na Malti značajan je za gospodarstvo cijele države koju godišnje posjećuje oko 1 200 000 turista koje privlače ugodna klima, brojni turistički kapaciteti i bogata povijesna i kulturna baština (devet UNESCO zaštićenih lokaliteta).
U posljednje vrijeme veliki napori ulažu se u razvoj medicinskog turizma te je zabilježen veliki porast posjetitelja u potrazi za povoljnijom cijenom kvalitetnih zdravstvenih usluga osobito sa tržišta Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.
 
Površina: 316km2
Broj stanovnika: 450 000 (procjena 2014. godina)
Glavni grad: Valleta (6098 stanovnika)
Službeni jezik: malteški, engleski
Religija: Rimokatolici 98%
Valuta: Euro (€)
Pozivni broj: 356
Internet oznaka: .mt

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja otok Gozo
- najpovoljnija ponuda smještaja otok Malta
 
izlazak sunca, Maldivi
╚ DD╔, flickr.com
9. Maldivi, Indijski ocean, Azija
Republika Maldivi suverena je otočka država u Indijskom oceanu južno od Indijskog poluotoka. Maldivi se prostiru preko dva lanca atolskih otoka.
Kroz povijest ovo je područje uglavnom zadržalo svoju neovisnost uz kraću 15 godišnju okupaciju od strane imperijalnog Portugala (sredinom 16. stoljeća), četvero mjesečnu okupaciju od strane Nizozemskog imperija (sredinom 16. stoljeća), te nešto dužom Engleskom (Veliko britanskom) okupacijom od 1887. do stjecanja neovisnosti 1965. godine.
Od ukupnog broja otoka i otočića (1192) trajno je nastanjeno samo njih 192.
Maldivi sa prosječnom visinom teritorija 1,5m te najvišom nadmorskom točkom države od svega 2,4m ujedno su i najniža država svijeta i najugroženija procesima podizanja razine svjetskih mora i oceana.
U turističkom smislu Maldivi su bili skoro pa i ne poznati sve do početka 1970tih godina, a danas je turizam sa 28%  bruto nacionalnog dohotka i više od 60% udjela u izvoru stranih valuta najznačajnija gospodarska grana cijele države Maldivi. Trenutno se procjenjuje kako je u više od 90 odmarališta diljem države Maldivi dostupno više od 17 000 registriranih turističkih postelja koje doprinose sa više od 600 000 turističkih noćenja godišnje. Zanimljivost je da prilikom dolaska na područje Maldiva ne vezano iz koje države posjetitelji dolaze nije potrebna viza već samo valjana putovnica domicilne zemlje.

Površina: 298km2
Broj stanovnika: 393 500 (procjena 2013. godina)
Glavni grad: Malé (105 000 stanovnika)
Službeni jezik: divehi
Religija: Islam
Valuta: Maldivian rufiyaa (MVR)
Pozivni broj: 960
Internet oznaka: .mv

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja regija Maldives
- najpovoljnija ponuda smještaja regija Addu Atoll
- najpovoljnija ponuda smještaja regija Ari Atoll
- najpovoljnija ponuda smještaja regija Baa Atoll
- najpovoljnija ponuda smještaja regija Dhaalu Atoll
- najpovoljnija ponuda smještaja regija Gaafu Atoll
- najpovoljnija ponuda smještaja regija Haa Alif AAtoll
- najpovoljnija ponuda smještaja regija Haa Dhaalu Atoll
- najpovoljnija ponuda smještaja regija Kaafu Atoll
- najpovoljnija ponuda smještaja regija Laamu Atoll
- najpovoljnija ponuda smještaja regija Lhaviyani Atoll
- najpovoljnija ponuda smještaja regija Meemu Atoll
- najpovoljnija ponuda smještaja regija Noonu Atoll
- najpovoljnija ponuda smještaja regija North Male Atoll
- najpovoljnija ponuda smještaja regija Northern Atolls
- najpovoljnija ponuda smještaja regija Shaviyani Atoll
- najpovoljnija ponuda smještaja regija South Male Atoll
- najpovoljnija ponuda smještaja regija Southern Atolls

 
ulični svirači, Basseterre, Sveti Kristofor
Julien LOZELLI, flickr.com
8. Sveti Kristofor i Nevis, Karipsko more, Središnja Amerika
Federacija Svetog Kristofora i Nevisa najmanja je država obiju amerika kako po broju stanovnika i tako i po površini.
Država se sastoji od dva otoka Svetog Kristofora i Nevisa.
Europljani, odnosno Kristofor Kolumbo otkrio je ovo otočje na svom drugom putovanju u "Novi svijet" 1493. godine, a kroz povijest uprava nad otočjem prelazila je iz ruku Francuza u ruke Britanaca da bi punu neovisnost od Engleske okupacije otočje dobilo tek 19. rujna 1983. godine.
Francuski Hugenoti (pogansko-protestantski oblik kršćanstva) naseljavaju otok Sv. Kristofor 1538. godine, ali ih Španjolci ubrzo protjeruju sa otoka. 1623. godine na otoku je uspostavljeno prvo okupacijsko područje Engleza koje uskoro slijede slična francuska naselja. 1626. godine združenim snagama Englezi i Francuzi vrše pokolj nad lokalnim Kalinago Indijancima. Uz manje pokušaje Španjolske da zavlada otokom te nakon Englesko Francuskog sukoba otočje 1713. godine dolazi pod brutalnu kolonijalnu okupaciju Engleske.
Unatoč današnjem službenom statusu suverene države u osnovi cijelo otočje nalazi se pod privatnom okupacijom engleske kraljice koju u zemlji predstavlja Generalni guverner sa službenom titulom savjetnika premijera.
U turističkom smislu otočje je poznato po brojnim glazbenim festivalima od kojih su najpoznatiji karneval (18. prosinca do 3. siječnja) na otoku Sv. Kristofor na kojemu se zadnjeg tjedna lipnja odvija i poznati Glazbeni festival. Na otoku Nevis poznati je festival Kulturama koji se odvija zadnjeg tjedna srpnja i početkom kolovoza.

Površina: 261km2
Broj stanovnika: 51 538 (procjena 2014. godina)
Glavni grad: Basseterre (15 500 stanovnika)
Službeni jezik: engleski
Religija: kršćanstvo
Valuta: Istočnokaripski dolar (XCD)
Pozivni broj: 1 869
Internet oznaka: .kn

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Basseterre
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Bath
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Charlestown
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Dieppe Bay Town
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Frigate Bay
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Kit Stoddartʼs
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Nevis
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Newcastle
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Ottleyʼs
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Upper Conaree

Maršalovi otoci
Stefan Lins, flickr.com
7. Maršalovi otoci, Pacifik
Republika Maršalovi otoci smještena je u Tihom oceanu u blizini ekvatora malo zapadnije od međunarodne datumske granice. Najpoznatiji otok, ujedno i glavni grad je Majuro.
Geografski republika Maršalovi otoci sa svojih 1 156 otoka i otočića (hridi) pripada većoj otočnoj skupini Mikronezije.
Prvi stanovnici otočja bili su mikronežani koji su ovo područje prvi puta naselili u dvije tisuće godina prije Krista.
Otočje su evropljani (Španjolci) prvi puta otkrili 1520. godine, a današnje ima dobilo je po engleskom osvajaču John Marshallu koji je otočje poharao 1788. godine. Područje Maršalovih otoka od 1874. godine službeno postaje dio Španjolske istočne indije koja ga prodaje Njemačkom carstvu 1884. godine, te cijelo područje postaje dio Njemačke Nove Gvineje. Tijekom prvog svjetskog rata Japan okupira cijelo otočje koje po završetku rata dolazi pod upravu Lige naroda te narednih godina dolazi pod okupaciju Sjedinjenih Američkih Država da bi službenu (ali ne i stvarnu) samostalnost dobilo tek 1986. godine.
Danas iako službeno samostalno otočjem upravlja Washington kao svojim geostrateškim uporištem u tom dijelu svijeta što se očituje i takozvanim ekonomskim donacijama, zajedničkom obranom i korištenjem SAD dolara kao službene valute.
Po završetku drugog svjetskog rata Sjedinjene Američke Države sa izvršenih 67 atomskih eksplozija (testiranja atomske bombe) nepovratno su uništili ekonomiju, gospodarstvo i turizam cijelog područja.
U turističkom smislu, a prvenstveno zbog SAD ekocida otočje ne može postići značajnije turističke rezultate, a zanimljivo je da se upravo u ovoj državi nalazi i otočje po kojemu je "bikini" i dobio svoje ime, dok u istom trenutku surova realnost kaže kako je na istom "bikini" području nakon protjerivanja stanovništva SAD detonirao 23 atomske bombe.
Od zanimljivosti otočja ističe se i najveće zaštićeno područje za morske pse u svijetu gdje je zabranjen njihov ribolov osim u sportske "uhvati i pusti" svrhe.

Površina: 181km2
Broj stanovnika: 68 000 (procjena 2009. godina)
Glavni grad: Majuro (30 000 stanovnika)
Službeni jezik: engleski, maršalski
Religija: kršćanstvo
Valuta: SAD dolar (USD)
Pozivni broj: 692
Internet oznaka: .mh

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Arno Atoll
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Majuro

 
dvorac Vaduz, Lihtenštajn
Clemens v. Vogelsang, flickr.com
6. Lihtenštajn, Alpe, Europa
Kneževina Lihtenštajn ustavna je monarhija sa princem na čelu države, smještena je na obroncima Alpa u središnjoj europi između Švicarske i Austrije.
Današnje ime kneževine potječe od dvorca Liechtenstein u donjoj Austriji (nedaleko Beča) koji je bio u posjedu prve vladajuće dinastije današnje kneževine. Početkom 17. stoljeća Karlo I od Lihtenštajna zahvaljujući vezama sa carem Svetog Rimskog Carstva Matijom postao je prvi princ i začetnik današnje vladajuće monarhije. Karlo IV, car Svetog Rimskog Carstva 23. siječnja 1719. godine po prvi puta proglašava kneževinu Lihtenštajn na teritoriju koji većinom i danas pokriva kneževina.
Sa propašću Austrougarskog carstva po završetku prvog svjetskog rata Lihtenštajn postaje sve više povezan uz Švicarsku, a to se najbolje očituje u njezinom neutralnom statusu tijekom drugog svjetskog rata.
Lihtenštajn je najbogatija država svijeta (prema bruto domaćem proizvodu po stanovniku), ali i država sa jednom od najnižih stopa ne zaposlenosti u svijetu (1,5%), te jednim od najviših standardi življenja u svijetu.
Zahvaljujući svom statusu države unutar Šengenske granice, područja europske slobodne trgovine, ali ujedno ne i članice Europske unije Lihtenštajn se smatra poreznom oazom u srcu Europe što naveliko iskorištavaju svjetske korporacije za dodatno bogaćenje na štetu poreznih obveznika domicilnih država, ali i država gdje ostvaruju ekstra profite.

Površina: 160km2
Broj stanovnika: 37 132 (2015. godina)
Glavni grad: Valduz (30 000 stanovnika)
Službeni jezik: njemački
Religija: kršćanstvo (većinom Rimokatolici)
Valuta: švicarski franak (CHF)
Pozivni broj: 423
Internet oznaka: .li

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Balzers
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Bendern
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Eschen
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Malbun
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Nendeln
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Ruggell
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Schaan
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Schellenberg
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Triesen
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Triesenberg
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Valduz

 
San Marino
fdecomite, flickr.com
5. San Marino, Apeninski poluotok, Europa
Republika San Marino se nalazi na Apeninskom poluotoku desetak kilometara od jadranskog mora,  u potpunosti je okružena republikom Italijom.
Sami stanovnici San Marina vole se pohvaliti kako žive u najstarijoj republici svijeta koju je prema predaji 3. rujna 301. godine poslije Krista osnovao klesar Marin sa Hrvatskog otoka Raba izgradnjom malene crkvice na Mont Titano (planini Titana) koja je sa svojih 739m ujedno i najviša točka republike.
Današnju neovisnost San Marina 1631. godine priznaje i papa Urban VIII, a povijesni je kuriozitet da je republika sačuvala svoju neovisnost i tijekom Napoleonskih ratova kada su jedna za drugom padale neusporedivo jače i poznatije države kao što su bile Mletačka ili Dubrovačka republika.
San Marino posjeduje najstariji pisani ustav koji je i dalje na snazi (6 knjiga napisanih krajem 16. stoljeća).
Ekonomski država spada u najrazvijenije svjetske ekonomije, sa visokim BNP, bez vanjskog duga i sa vrlo niskom stopom ne zaposlenosti. Službena valuta u uporabi u ovoj malenoj republici je Euro, ali istodobno San Marino nije član Europske unije.
San Marino jedina je država svijeta sa više automobila od broja stanovnika.
Godišnje ovu malenu republiku posjeti oko dva milijuna turista većinom talijana koji ovdje provode kraće vrijeme na proputovanju prema obali ili sa nje.

Površina: 61.2km2
Broj stanovnika: 32 576 (procjena 2013. godina)
Glavni grad: grad San Marino (4 128 stanovnika)
Službeni jezik: talijanski
Religija: kršćanstvo (većinom Rimokatolici)
Valuta: Euro (EUR)
Pozivni broj: 378
Internet oznaka: .sm

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja San Marino

 
plaža Funafuti, Tuvalu
Stefan Lins, flickr.com
4. Tuvalu, Polinezija, Pacifik
Tuvalu je otočna država u tihom oceanu na otprilike pola puta između Havaja i Australije nešto zapadnije od međunarodne datumske granice. Otočje se sastoji se od tri koraljna otoka i šest atola.
Prvi stanovnici ovih otoka bili su polinezijski narodi, a prvi europljani koji su posjetili današnji Tuvalu bili su španjolci 1568. godine. Početkom devetnaestog stoljeća i ovo područje dolazi pod englesku kolonijalnu okupaciju te se na brojnim otocima otvaraju trgovačke postaje za izrabljivanje lokalnog stanovništva.
17. rujna 2000. godine Tuvalu postaje članom Ujedinjenih naroda kao načelno suverena država iako je u osnovi cijelo područje ostalo u kolonijalnom vlasništvu engleske kraljevske obitelji što se očituje u brojnim nazivima službenih državnih tijela ili odorama lokalne policije.
Bez prirodnih resursi i sa vrlo malim brojem stanovnika Tuvalu je najmanja svjetska ekonomija po bruto domaćem proizvodu.
Jedino veleposlanstvo prisutno unutar granica Tuvalua je ono Republike Kine (odnosno Tajvana) koji obilato (za razliku od engleske kraljevske obitelji) pomaže razvoj i ekonomiju cijelog područja.
Najvećim dijelom zbog svoje izoliranosti cijelo područje turistički je potpuno zapostavljeno, uz manje od 2000 turističkih posjeta godišnje od kojih većina dolazi iz poslovnih razloga. Jedina zračna luka i pravi hotel nalazi se na otoku Funafuti, ujedno i glavnom gradu države Tuvalu.

Površina: 26km2
Broj stanovnika: 10 837 (2012. godina)
Glavni grad: Funafuti (4 492 stanovnika)
Službeni jezik: tuvaluan, engleski
Religija: kršćanstvo (većinom protestanti)
Valuta: Tuvaluan dolar, SAD dolar (USD)
Pozivni broj: 688
Internet oznaka: .tv

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Fongafale

 
zaljev Anabare, Nauru
Stefan Lins, flickr.com
3. Nauru, Mikronezija, Pacifik
Republika Nauru najmanja je svjetska republika, najmanja država izvan Europe i jedina svjetska država bez glavnog grada.
Površinom ova republika manja je od srednje velikih Hrvatskih otoka, a brojem stanovnika manja od manjih gradova u Hrvatskoj i ujedno nakon Vatikana država sa najmanjim brojem stanovnika na  svijetu.
Prvi stanovnici otoka bili su Polinežani i Mikronežani, a prvi evropljani posjećuju otok 1798. godine, a brojni dezerteri sa europskih brodova naseljavaju otok u narednom razdoblju. Nijemci okupiraju Nauru 1888. godine dok po završetku prvog svjetskog rata vlast nad otokom odnosno okupaciju vrše Australija, Novi Zeland i Velika Britanija koji zlorabe vađenje fosfatnih ruda kojima je otok obilovao u prošlosti te otoku daju neovisnost tek 1968. godine kada samo vađenje ruda više nije moglo pokriti troškove okupacije.
Nakon dobivanja samostalnosti i prestanka vađenja rude (koje je ujedno i devastiralo otok) republika Nauru postaje porezna oaza i centar pranja novca koji je u tom trenutku postao jedini izvor prihoda za slabu ekonomiju republike Nauru.
U današnje vrijeme najvažniji izvor prihoda su Australske donacije koje Nauru dobiva kao naknadu za korištenje dijela otoka kao izbjegličkog kampa u kojemu Australija drži i do 800 emigranata u zamjenu za dvadeset milijuna dolara donacija.
Turizam na samom otoku nije razvijen, za posjetitelje dostupan je samo jedan hotel i tjedna veza sa ostatkom svijeta.

Površina: 21km2
Broj stanovnika: 9 378 (procjena 2009. godina)
Glavni grad: Yaren (de facto 1 100 stanovnika)
Službeni jezik: nauruški, engleski
Religija: kršćanstvo (protestanti i Rimokatolici)
Valuta: australski dolar (AUD)
Pozivni broj: 674
Internet oznaka: .nr

 
Monte Carlo, Monaco
Trish Hartmann, flickr.com
2. Monako, Europa
Kneževina Monako nalazi se na obali sredozemnog mora, sa kopnene strane u potpunosti je okružena republikom Francuskom, a kneževina je ujedno i najgušće naseljena država svijeta.
Tijekom godina meliorizacijom (nasipavanjem mora) kopnena površina kneževine povećana je za 20%.
Današnju kneževinu kao svoju koloniju osnovala je Genova 8. siječnja 1297. godine, a uz manje prekide na čelu Monaka od 1297. godine se nalazi se talijanska obitelj Grimaldi.
Danas je kneževina ustavna monarhija, a politika je usko povezana sa francuskom koja je zadužena za obranu, dok sam Monako posjeduje najveću policijsku pokrivenost po broju stanovnika u svijetu.
Ekonomski razvoj Monako duguje prvenstveno kocki, odnosno kockarnicama otvorenim krajem devetnaestog stoljeća, te željezničkoj pruzi koja je spojila Monako i Pariz. Zahvaljujući geografskom položaju i ulaganju u turističke objekte Monako je danas postao turističko odredište bogatih i slavnih koji koriste pogodnosti niske stope poreza, odnosno nulte stope poreza za osobne prihode.
Turizam je važna gospodarska grana u kneževini, najveći mamac za turiste i danas su brojne kockarnice (koje su istovremeno zabranjene za lokalno stanovništvo), ali i ugodna klima koja u kombinaciji sa poreznom politikom privlači svjetsku elitu.
Sport i sportski klubovi važan su dio nacionalne promidžbe i identiteta, te se izdvajaju Formula 1 (Velika nagrada Monaka), Monte Carlo rally, nogomet i ragbi.

Površina: 2.02km2
Broj stanovnika: 36 271 (procjena 2011. godina)
Glavni grad: Monako
Službeni jezik: francuski
Religija: kršćanstvo (Rimokatolici)
Valuta: Euro (EUR)
Pozivni broj: 377
Internet oznaka: .mc

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja mjesto Monte Carlo

 
trg Svetog Petra, Vatikan
Diego Cambiaso, flickr.com
1. Vatikan, Europa
Vatikan je monarhija sa rimskim biskupom, odnosno Papom na čelu, službeno država grad Vatikan zidinama je omeđen dio Rima (Italija), ujedno i najmanja međunarodno priznata država kako po površini i tako i po broju stanovnika u svijetu.
U današnjem obliku država je nastala 11. veljače 1929. godine Lateranskim sporazumom između kraljevine Italije i Svete stolice.
Ime Vatikan datira u vrijeme prije Kršćanstva, odnosno u vrijeme Rimske republiku kada se tako nazivala desna močvarna obala rijeke Tiber koja se i u to vrijeme smatrala svetom te nije bila naseljena.
Unatoč svojoj veličini i broju stanovnika Vatikan je među najutjecajnijim državama svijeta u političkom smislu imajući u vidu da je poglavar države ujedno i poglavar Katoličke crkve, odnosno najbrojnije svjetske religije. Važno je razlikovati Vatikan i Svetu Stolicu, dok je Sveta Stolica političko tijelo Vatikan je teritorij nad kojim Sveta Stolica ima svoju suverenost.
Vatikan ima najmanju i najstariju vojsku u svijetu - Švicarsku gardu, koju je osnovao Julije II  22. siječnja 1506. godine, a bila je sastavljena od švicarskih plaćenika, a danas služi u svrhu osobne zaštite poglavara države i ceremonijalne svrhe, a njezini pripadnici i danas mogu biti samo Katolici švicarski državljani.
Unutar grada nalaze se neka od najvrednijih svjetskih umjetničkih djela, bazilika, fresaka, knjižnica te je cijeli grad država ujedno i UNESCO spomenik svjetske kulturne baštine.

Površina: 0.44km2
Broj stanovnika: 821 (2009. godina)
Glavni grad: Vatikan
Službeni jezik: latinski
Religija: kršćanstvo (Rimokatolici)
Valuta: Euro (EUR)
Pozivni broj: 379
Internet oznaka: .va

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja Vatikan

Piše: Domagoj Skledar

Korisni linkovi:
TOP 10 nedostupnih vjerskih objekata u svijetu
TOP 10 najposječenijih gradova svijeta


COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved