TOP 10 najposjećenijih gradova svijeta

Pretražujući podatke sa raznih izvora za vas smo izvukli presjek najposjećenijih gradova u svijetu. Imajući u vidu da se ovi podaci mijenjaju ne samo na godišnjoj bazi već i unutar godišnjeg doba ili  mjeseca podaci su više indikativnog karaktera kao pokazatelj što svjetski turisti traže, kada i gdje.

Turiste u svjetske gradove privlače različiti porivi, povijest, kultura, legende, znamenitosti, zabava, sex. Teško je pronaći destinaciju u svijetu, a još teže jedan grad koji bi zadovoljio sve posjetitelje ili njihova očekivanja, upravo iz ovog razloga ovakva lista može poslužiti kao vrlo dobar pokazatelj što mijenjati i u našem Hrvatskom turizmu.

bazilika Svete Obitelji, Barcelona, Katalonija 
Emilio J. Rodríguez-Posada, flickr.com

10. Barcelona, Katalonija, Španjolska

Grad Barcelona sa 1,6 milijuna stanovnika drugi je najveći grad Španjolske i ujedno glavni grad autonomne pokrajine Katalonije.
Grad se nalazi na obali Sredozemnog mora između ušća rijeka Llobregat i Besòsne, te planinskoga lanca Serra de Collserola na zapadu (Barcelona je ujedno i najveće gradsko područje Mediterana).
Barcelonu su u srednjom vijeku osnovali Rimljani kada postaje glavni grad rimske pokrajine Barcelona. Nakon spajanja sa Aragonskim kraljevstvom grad nastavlja sa svojim rastom.
Za veliki dio svoje turističke popularnosti grad Barcelona može zahvaliti arhitektonskim remekdjelima dvojca Antona Gaudía i Lluís Domènech i Montanera koji su danas pod zaštitom UNESCO svjetske kulturne baštine.
Među arhitektonskim remekdjelima izdvaja se nikad dovršena bazilika Svete obitelji (Temple Expiatori de la Sagrada Família) arhitekta Antonia Gaudía čija je gradnja započela 1882. godine.
Grad Barcelona dom je prestižnih svjetskih muzeja kao što su Nacionalni muzej umjetnosti Katalonije ili Muzej suvremene umjetnosti.
Turistički atraktivne lokacije u Barceloni i bližoj okolici su prostrane plaže koje su prema mnogim relevantnim istraživanjima među top 10 najboljih gradskih plaža svijeta. Na gradskom području nalazi se ukupno sedam plaža ukupne dužine oko 4,5 kilometara. Zanimljivost povezana za plaže Barcelone je pijesak koji se umjetno nanosi kako bi se prikrili učinci oluja koje uklanjaju pijesak sa plaža.

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja u gradu Barceloni

Hong Kong, Kina
Kevin Poh, flickr.com

9. Hong Kong, Kina

Posebna administrativna oblast narodne republike Kine u kojoj se nalazi grad Hong Kong smjestila se je na južnoj morskoj obali Kine između delte rijeke Pearl i Južnog kineskog mora. Uz broj stanovnika od otprilike 7 milijuna na svega 1104Km2 područje Hong Konga danas je jedno od najgušće naseljenih dijelova svijeta.
Grad Hong Kong u današnjem smislu nastaje kao posljedica kolonijalne okupacije Kine od strane Velike Britanije po završetku Opijumskih ratova (1839. - 1842. godine). Prvotno je okupiran samo otok Hong Kong, 1860. godine okupacija se proširuje i na poluotok Kowloon, a 1898. godine u zakup dolaze i takozvani Novi teritoriji (New Territories). Cijelo područje mirnim putem dolazi pod Kineski suverenitet 1. srpnja 1997. godine, ali je politički izdvojeno u zasebnu cjelini pod motom jedna država dva sustava (komunizam i demokracija), premda se u posljednje vrijeme područje sve više integrira u komunistički politički sustav, te se ograničavaju pojedine političke slobode što dovodi do studenskih demonstracija.
Hong Kong treći je najveći financijski centar svijeta (nakon Londona i New Yorka), a zahvaljujući malom prostoru na kojemu se grad nalazi te potrebi za velikim brojem poslovnih i stambenih kvadrata prepoznatljiv je po brojnim visokim neboderima, te se ne rijetko naziva i najvertikalnijim svjetskim gradom.

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja u gradu Hong Kong

bazilika Svete Obitelji, Barcelona, Katalonija 
Emilio J. Rodríguez-Posada, flickr.com

8. Kuala Lumpur, Malezija

Kuala Lumpur glavni je grad Malezijske federacije, sjedište parlamenta i Malezijskog kralja.

Grad je smješten na zapadnoj obali poluotoka Malezija.
Grad svoju relativno kratku povijest započinje 1850. godine kao doseljenička kolonija kineskih radnika na iskopavanju kositra na ušćima rijeke Sungai Lumpur (Blatna rijeka) i Sungai Klang (Klang rijeka). Rudnici uskoro postaju važno trgovačko čvorište i grad. Uslijed borbi suprotstavljenih kineskih bandi za prevlast nad rudnicima dolazi do zastoja u iskapanju kositra te Britanska kolonijalna vlast po prvi puta postavlja namjesnika Kineski Kapitan (vrhovnik) kako bi lakše iskorištavala mineralna bogatstva svoje kolonije. Kuala Lumpur za vrijeme upravljanja trećeg namjesnika (Yap Ah Loy) 1880. godine zbog svog strateškog položaja te sve većeg rasta postaje glavni grad provincije Selangor (1896. godine i glavni grad Federalne Malezijske države). Tijekom 1881. godine veliki požar i poplava imali su presudni utjecaj na daljnji razvitak grada. Kao posljedica požara i poplave umjesto drvenih građevna u gradu niču objekti od opeke, a grad dobiva svoje današnje ime po blatnom ušću (Kuala Lumpur).
Turizam je značajni čimbenik u ekonomskom razvoju Kuala Lumpura. Turiste u grad privlači raznolika kultura unutar istog gradskog područja, pristupačne cijene, široka gastronomska ponuda i 66 trgovačkih centara.

Od značajnijih turističkih destinacija mogu se izdvojiti Parlament, trg Mardeka, ulica Petaling, Istana Negara (nacionalna palača), te brojni vjerski objekti gotovo svih svjetskih religija. Unutar grada nalaze se i Petronas Twin Towers najviši tornjevi blizanci u svijetu koji su ujedno i najprepoznatljivije obilježje grada.

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja u gradu Kuala Lumpuru

hotel Burj Al Arab, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati 
J c, flickr.com

7. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati 

Dubai je najveći grad i emirat od ukupno sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate.
Smješten je na jugozapadnoj obali Perzijskog zaljeva te je danas veliko prometno i trgovačko središte regije. Bogatstvo grada usprkos raširenom mišljenju ne leži na nafti koja u prihodima sudjeluje sa svega 5%.
Dubai se u povijesnim zapisima prvi put spominje u knjizi geografa Abu Abdullah al-
Bakria iz 1095. godine poslije Krista. Venecijanski trgovac Gaspero Balbi 1580. godine opisuje trgovinu biserima u gradu Dubaiu (Dibei). Današnji grad Dubai svoje porijeklo može zahvaliti ribarskom selu iz početka 18. stojeća poslije Krista.
Uz konstantnu borbu za prevlast u političkom i trgovačkom pogledu sa gradom Abu Dabijem, ali uz nedostatak nafte kao pogonske snage razvoja Dubai se okreće trgovini, turizmu i prometu te je već u ranim 50. godinama dvadesetog stoljeća izgrađena zračna luka, a 1959. godine i prvi hotel. 

Turiste iz cijelog svijete u Dubai prvenstveno privlači kupovina raznovrsne robe po pristupačnim cijenama (najveći trgovački centar na svijetu Dubai Mall), ali i brojne antičke i moderne znamenitosti. Moderna arhitektura grada sa prepoznatljivim obilježjima također je veliki mamac za strane turiste. Najviši neboder na svijetu Burj Khalifa (829,8m) odnosno Khalifa toranj završen je 4. siječnja 2010. godine, a na njegovom vrhu se nalazi opservatorij sa vanjskom terasom kojeg godišnje posjeti ok 2 milijuna posjetitelja. Najskuplji hotel na svijetu Burj Al Arab (Arapski toranj) jedini je hotel u svijetu sa 7 zvjezdica (iako službeno ne postoji ovakva klasifikacija).

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja u gradu Dubaiu

Aja Sofija, Istambul, Turska
Loris Silvio Zecchinato, flickr.com

6. Istambul, Turska

Grad Istambul nalazi su obalama Bospora, jednog od najprometnijih pomorskih tjesnaca u svijetu.  Istovremeno grad Istambul nalazi se i u Europi (zapadni dio) i Aziji (istočni dio).

Porijeklo grada datira 660 godina prije Krista od Sarayburnskom grada Bizantijuma, dok najveću slavu proživljava pod imenom Konstantinopol od 330. godine poslije Krista. Kroz povijest grad je bio središte četiri velika carstva Rimskog carstva (330.-295.), Bizantskog carstva (395.-1204.), Latinskog carstva (1261.-1453.) i Otomanskoga carstva (1453.-1922.). Do prije muslimanskog osvajanja današnjeg Istambula 1453. godine grad je bio presudno žarište za širenje kršćanstva u Aziji i Europi. Glavni grad moderne turske je Ankara, ali Istambul je i dalje glavno turističko središte i najprepoznatljiviji simbol Turske.
Istambul je prepoznatljiv po svojoj bogatoj bizantskoj i otomanskoj arhitekturi, najvećoj natkrivenoj tržnici na svijetu Grand Bazar otvorene još davne 1461. godine, crkvi pretvorenoj u džamiju, odnosno današnjem muzeju Aja Sofiji.

Turistička industrija Istambula koncentrirana je na europskoj strani grada gdje se nalazi i 90% gradskih hotela. Brojne turiste Istambul privlači sa svojih sedamdeset muzeja, od kojih je najpoznatiji Topkapı Palace Museum i Hagia Sophia, koji sudjeluju u godišnjem turističkom prometu sa značajnih 30 milijuna dolara. Unutar grada nalazi se i sedamnaest palača, 64 džamije i 49 crkava sa povijesnim obilježjem.

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja u gradu Istambulu

New York, Sjedinjene Američke Države
Jerry Ferguson, flickr.com

5. New York, Sjedinjene Američke Države

Grad New York nalazi se u istoimenoj saveznoj državi Sjedinjenih Američkih Država, a ujedno je najveći grad u pogledu broja stanovnika u sjevernoj americi te važno svjetsko političko (sjedište Ujedinjenih naroda - UN-a), financijsko i kulturno središte. Grad se sastoji od 5 oblasti (Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens i Staten Island) koji su ujedinjeni u jedno gradsko područje 1898. godine.
Grad su 1624. godine kao trgovačku postaju osnovali nizozemci, a 1626. godine dobiva ime New Amsterdam (Novi Amsterdam). Tijekom 1664. godine vlast nad gradom preuzimaju englezi. U razdoblju od 1785. do 1790. godine New York je ujedno i bio glavni grad Sjedinjenih Američkih Država.
Godišnje grad prosječno posjeti oko 55 milijuna turista. Unutar grada nalazi se više turističkih atrakcija, građevina trgova, muzeja, ulica među kojima su možda najpoznatiji Time Square (često nazivan i svjetskim raskrižjem), Broadway poznat po brojnim kazalištima, Wall Street kao jedno od središta svjetske financijske industrije. Možda i najpoznatiji simbol New Yorka, a ujedno i cijelih Sjedinjenih Američkih Država svakako je Kip Slobode koji već stoljećima stoji na ulazu u luku koja je u prošlosti bila ulazna luka za većinu emigranata iz Europe, pa tako i Hrvatske.

Danas se unutar grada govori se više od 800 različitih jezika, a kineska populacija unutar grada najveća je na svijetu nakon Kine.

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja u gradu New York-u

Singapur
Florian Bugiel, flickr.com

4. Singapur, Singapur

Singapur je grad država u jugoistočnoj Aziji, sastoji se od glavnog otoka na kojemu se nalazi i grad Singapur sa 60 manjih pripojenih otoka.
Urbanizacija cijelog područja vrlo je visoka, te je nekadašnja bujna vegetacija sada prisutna samo u tragovima. Teritorij grada države konstantno se povećava nasipavanjem okolnog mora i stvaranjem umjetnog kopna.
Okolna otočja nastanjena su od 2. stoljeća poslije Krista, često su mijenjala lokalne vladare, a Singapur u današnjem smislu grada osnovan po nalogu Stamford Rafflesa 1819. godine kao trgovačka postaja engleske kolonijalne vladavine, a uz dopuštenje Johor sultanata. Između 1824. i 1826. godine područje u potpunosti dolazi pod britansku kolonijalnu okupaciju. Singapur zajedno sa ostalim okolnim otočjem proglašava neovisnost od Engleske kolonijalne okupacije 1963. godine i ulazi u sastav nove države Malezije, ali se izdvaja iz njezinoga sastava nakon dvije godine i nastavlja svoj razvoj kao neovisna država.

Singapur danas zbog svoje ekonomije ulazi u krug 4 azijska gospodarska tigra, ujedno je i jedan od najznačajnijih svjetskih financijskih centara, gradska luka jedna je od najvećih i najprometnijih u svijetu, a važan čimbenik gospodarskog razvoja je i trgovina, makar se mora istaći i da je proizvodnja (makar na vrlo skromnom prostoru) vrlo razvijena i donosi velike prihode.

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja u gradu Singapuru

Eiffelov toranj, Pariz, Francuska
Kosala Bandara, flickr.com

3. Pariz, Francuska

Grad Pariz nalazi se na obalama rijeke Siene, glavni je grad Francuske i poznato svjetsko odredište romantičara boema i ljubitelja kulture i umjetnosti. Prve naseobine na ovom području datiraju iz razdoblja 9800 do 7500 godina prije Krista. Tijekom 3. stoljeća prije Krista na današnjem području Pariza osniva se Keltski grad Parisii od kojeg moderan grad Pariz dobiva svoje ime. U 1. stoljeću prije Krista grad je osvaja Rimsko carstvo te postaje vojni garnizon pod imenom Lutetia, u 3. stoljeću poslije Krista grad postaje Kršćansko središte, a krajem 10. stoljeća i glavnim gradom Francuske. Kroz 12. stoljeće grad Pariz postaje najveći grad zapadnog svijeta, a tijekom 18. stoljeća grad Pariz centar je brojnih događaja vezanih uz Francusku povijest te važno komercijalno, modno, znanstveno i kulturno središte što je ostalo i do danas.
Procjenjuje se da godišnje u Parizu prenoći oko 15,5 milijuna međunarodnih turista, a ukupan broj turista penje se i do 30 milijuna posjetitelja godišnje.

U Parizu se nalazi cijeli niz svjetski poznatih muzeja među kojima se izdvaja i najpoznatiji (ujedno i najposjećeniji) svjetski muzej Louvre. Grad je bogat remekdjelima gotičke arhitekture od kojih se izdvaja Katedrala Notre-Dame iz 12. stoljeća. Od modernih arhitektonskih remek djela najpoznatiji je Eiffelov toranj iz 1889. godine.

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja u gradu Parizu

London, Engleska, Velika Britanija
August Brill, flickr.com

2. London, Engleska, Velika Britanija

London je glavni i najveći grad Engleske i Velike Britanije, nalazi se na obalama rijeke Temze i sa procijenjenim brojem stanovnika od 13 milijuna ovo je ujedno i najveći grad Europe.
Povijest Londona duža je od 2000 godina i seže u vrijeme Rimskog carstva kad je osnovana naseobina Londinium.
Danas je grad London sa okolnim područjem jedan od najbitnijih gradova svijeta, te po mnogima i centar svjetskog financijskog sektora, ali i važno umjetničko, poslovno, obrazovno središte.
Unutar gradskog područja nalaze se UNESCO zaštićeni objekti svjetske kulturne baštine: Londonski Tower, Kew vrtovi, Greenwich (poznatiji po nultom meridijanu).
Od ostalih turističkih atrakcija izdvajaju se Buckinghamska palača (rezidencija Engleske kraljice), Londonsko oko (golemi vrtuljak na obali rijeke Temze), Piccadilly Circus (poznato raskrižje), Katedrala sv. Pavla (anglikanska katedrala i druga najduža u svijetu), Tower Bridge (most preko rijeke Temze nadomak Londonskog towera, svojevrsni simbol grada), Trafalgar trg (veliki trg u centru Londona).
Unutar Londona nalaze se brojni svjetski poznati muzeji, kazališta, kao i najstarija podzemna željeznica na svijetu.
Sa procijenjenih 14 milijuna turističkih posjeta godišnje London je najposjećeniji europski grad uz turističku potrošnju od 22 milijarde dolara.

Gledajući po broju putnika koji prolaze kroz Londonske zračne luke grad je najposjećenije mjesto svijeta.

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja u gradu Londonu

Saphan Bhumibol, Bangkok, Tajland 
Mike Behnken, flickr.com

1. Bangkok, Tajland

Bangkok je glavni i najveći grad azijske države Tajland.
Povijest grada seže u 15.stoljeće poslije Krista kada se na zapadnoj obali rijeke Chao Phraya nalazilo omanje selo. Zbog svog strateškog položaja na ušću rijeke selo se razvija u sve veći i važniji grad. Grad svoj razvoj uvelike može zahvaliti bogatoj trgovini sa Kinom i Europskim trgovačkim velesilama 19. stoljeća.
U turističkom smislu grad Bankog svoj procvat doživljava po završetku 2. svjetskog rata kad područje postaje jedno od omiljenih turističkih odredišta Američkih vojnika stacioniranih diljem Pacifika, te prvenstveno postaje poznat po seks turizmu.
Tijekom 2013. godine grad je posjetilo nešto manje od 16 milijuna posjetitelja koji su prema procjenama potrošili oko 14.3 milijarde dolara. Imajući u vidu da je Bangkog i glavni ulaz za većinu turista koji posjećuju Tajland mora se uzeti u obzir da se unutar ovog broja nalazi i značajan postotak tranzitnog turizma.
Od turističkih znamenitosti u gradu izdvajaju se brojne moderne građevine, kraljevske palače i hramovi, te više muzeja. Iako službeno ilegalno, veliki udio zauzima i seks turizam, koji je osobito popularan među Izraelcima, Evropljanima i Amerikancima, te se upravo iz ovog razloga Bangkok često naziva i Azijskim gradom poroka.

Rezervacija smještaja u blizini:
- najpovoljnija ponuda smještaja u gradu Bangkoku

Piše: Domagoj Skledar

Korisni linkovi:
TOP 10 najmanjih država na svijetu
TOP 10 nedostupnih vjerskih objekata u svijetu
 


COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved