NP Krka

NP Krka, Hrvatska
César González Palomo, flickr.com

Površina: 142km2
Datum proglašenja nacionalnim parkom: 24. siječanj 1985.

Nacionalni park Krka jedan je najljepših nacionalnih parkova u Lijepoj našoj, svoje ime je dobio po rijeci Krki koja protječe unutar nacionalnog parka. Park se nalazi u srednje-donjem toku rijeke Krke u centralnoj Dalmaciji (Šibensko-kninska županija), ispod Miljevačkog plato, te svega nekoliko kilometara sjevernije od grada Šibenika.
Park je osnovan kako bi se zaštitilo porječje Krke te ja namijenjen prvenstveno za znanstvena istraživanja, kulturna događanja, proučavanja, rekreaciju i turističke aktivnosti. Ovo je sedmi nacionalni park u Hrvatskoj, a svoj današnji status dobio je 1985. godine.

Zemljopis
Cijela površina nacionalnog parka Krka nalazi se unutar Šibensko-kninske županije, sa površinom od 109 četvorna kilometra proteže se donjim dijelom toka rijeke Krke od dva kilometra nakon Knina pa sve do Skradina, te donjim dijelom toka rijeke Čikole. Nacionalni park Krka prostrani je i većinom ne izmijenjen dio Hrvatske sa iznimnim i raznolikim prirodnim osobinama, koje uključuju nekoliko ne izmijenjenih ili minimalno izmijenjenih ekosustava.

Okoliš
Biljni svijet

NP Krka, Hrvatska
Mario Fajt, flickr.com

Nacionalni park Krka pripada južno-europsko (Mediteransko i sub-mediteransko) područje. Zahvaljujući posebnom položaju i bogatoj raznolikosti distribucije raznih vrsta prirodnih staništa, područje nacionalnog parka Krka bogato je ratnim biljnim i životinjskim vrstama.

Osamsto šezdeset vrsta i podvrsta biljaka identificirana su na području nacionalnog parka Krka, između ostalih i nekoliko endemskih Ilirsko-jadranskih vrsta.

Životinjski svijet
U rijeci Krki obitava osamnaest vrsta riba, od njih deset je endemskih, što rijeku Krku čini najvišim rangom prirodnog rezervata. Smeđa pastrva i oštrulja samo su neke od riba koje se mogu pronaći u ovom očaravajućem ekosustavu.

Obale obraste trstikom, jezera formirana duž riječnog korita i močvare prepune su ptica, a šikare i okolni krš prepuni su brojnim vodozemcima.
 

suri orao
USFWS Mountain-Prairie, flickr.com

Obilje ornitološkog svijeta, odnosno 222 vrsta ptica, struktura ptičjih zajednica i veliko značenje rijeke Krke za proljetnu i jesensku migraciju ovo područje čini jednim od najznačajnijih ornitoloških regija u Europi. Na području su prisutne i brojne ptice grabežljivice (mesojedi), među njima se izdvajaju: orao ribar (Bukoč), orao zmijar, suri orao, planinski orao, krški sokol i sivi sokol. Od ostalih zanimljivijih ptica izdvajaju se: sova ušara, žuta pčelarica i bjeloglavi sup.

Od sisavaca, na ovom području mogu se pronaći osamnaest vrsta šišmiša koji su većinom na rubu izumiranja u ostatku europe, kao i vrlo rijetka Europska vidra.

Rijas
Rijas je zaljev nastao potapanjem riječnog ušća. Rijas rijeke Krke nastao je potapanjem riječnog korita nakon podizanja nivoa jadranskog mora za 135m po završetku posljednjeg ledenog doba. U rijas području rijeke Krke more prodire sve do početka Skradinskog buka. Rijas rijeke Krke duljine je 23.5km. Ovaj rijas smatra se osobitim fenomenom upravo zahvaljujući malom zagađenju i biološkoj raznolikosti. Cijelo područje bogato je školjkama, slatkovodnom i morskom ribom.

Turizam
Unutar nacionalnog parka Krka nalazi se više mjesta koja je vrijedno posjetiti. Turističke atrakcije unutar parka uključuju pješačke staze, izlete brodom, suvenirnice, muzeje i restorane. U parku i bližoj okolici mogu se razgledati i brojna arheološka nalazišta ruševina tvrđavica iz rimskog doba (Čučevo, Nečven, Bogočin, Ključica i Burnum).

Skradinski buk, NP Krka, Hrvatska
e*v, flickr.com

Skradinski buk
Skradinski buk jedan je od najatraktivnijih lokaliteta unutar nacionalnog parka. Ovo je masivan i bistar prirodni bazen sa visokim vodopadima na jednoj i kaskadama na drugoj strani. Skradinski buk ujedno je i najniži od tri skupine vodopada formirana tokom rijeke Krke. Na površini od 400m u dužinu i 100m u širinu nalazi se 17 vodopada sa ukupnom visinskom razlikom od prvog do posljednjeg vodopada 47.7 m. Zahvaljujući bogatstvu i raznolikosti geomorfoloških oblika, vegetacije i brojnim efektima koje uzrokuju igre svjetlosti na vodenim virovima, Skradinski buk smatra se jednim od najljepših vodopada kalcij-karbonat porijekla u Europi.
Volumen protoka vode iznosi 43m3 u sekundi zimi, 18m3 ljeti. Skradinski buk sa prosječnim godišnjim vodenim protokom od 55 kubna metra u sekundi ujedno je i najveći sedreni kaskadni vodopad u Europi.

Roški Slap
Roški Slap (nadomak sela Miljevci) druga je najatraktivnija lokacija unutar nacionalnog parka Krka po broju posjetitelja. Ovi slapovi mogu se posjetiti tijekom cijele godine. Najatraktivniji način za dolazak na Roški slap su brojni turistički brodovi, ali se do slapova može stići i normalnim javnim putem.

Visovac, NP Krka, Hrvatska
e*v, flickr.com

Visovac
Unutar parka nalazi se otočić Visovac, sjedište katoličkog samostana Visovac kojeg su osnovali Franjevci 1445. godine u blizini sela Miljevci. Do otočića se može stići izletničkim brodom iz Skradinskog buka.

Unutar parka nalazi se i pravoslavni manastir Krka osnovan 1345. godine. Ovaj manastir duhovni je centar pravoslavne dalmatinske parohije (sa sjedištem u Šibeniku). Prvi puta spomenut je u pismenom dokumentu rane 1402. godine. Tijekom godina manastir je više puta rušen i obnavljan (posljednji put u 18. stoljeću), a uz vjersku svrhu manastir je na štetu upravo svojih vjernika imao i veliku ulogu u promicanju zločinačkog velikosrpskog i četničkog razmišljanja, osobito u ratnim epohama dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj.

Kontakt:
Trg Ivana Pavla II 5
22000 Šibenik
Tel: ++385 22 201 777
Fax: ++385 22 336 836
E-mail:izleti@npkrka.hr

Korisni linkovi:
Nacionalni park - definicija, povijest i razvoj
NP Brijuni
NP Paklenica
NP Plitvička jezera
NP Risnjak
NP Sjeverni Velebit

Video:
Spektakularni nacionalni park Krka

Eksterni linkovi:
www.npkrka.hr

Karta:


COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved